MENÜ

Falcon Pro agricultura Hungariae

Oldalszám: 67
2014.01.20.

Ha megírják a gabonafungicidek történetét, a Falcon-nak biztos külön fejezete lesz. 1998-as bevezetése óta népszerûsége töretlen, és évek óta tartja vezetõ pozícióját. A siker titka, hogy a spiroxamin és a tebukonazol együttmûködésének köszönhetõen a Falcon-nal kevesebb hatóanyaggal, kisebb költséggel lehet kiváló védelmet elérni.

 

 

Tizenöt eredményes szezon után a Falcon megújul. A protiokonazol bevezetése óta logikus volt, hogy a Falcon-ba is az új, tartósabb hatást nyújtó triazol kerüljön a triadimenol helyébe. Ez lett a Falcon Pro. A csere változatlanul hagyja a Falcon kiváló tulajdonságait, de erõsítést hoz a fuzáriózis elleni hatás, hatásbiztonság és hatástartam területén. A hármas hatóerõ tehát háromszorosan is megújul.Tebukonazol – a klasszikusFelszívódó triazol hatóanyag. Kiemelkedõen hatékony a lisztharmat, rozsdabetegségek, pirenofórás, rinhospóriumos és szeptóriás levélfoltosság ellen. A protiokonazollal együtt a búza kalászfuzáriózis elleni védekezés alapja mindenütt a világon. Csökkenti a termény mikotoxin-tartalmát is, és ez a hatás a tárolás ideje alatt is érvényesül. Míg a legtöbb azol-fungicid csupán egy helyen, a tebukonazol két helyen fejti ki gátló hatását, ami nagy hatásbiztonságot eredményez. A növényben viszonylag lassan, de egyenletesen oszlik szét. Preventív aktivitása hosszú, ugyanakkor kuratív és eradikatív hatása is kitûnõ.

 Protiokonazol – a modernAz azolfungicidek új csoportját, a triazolintionokat képviseli. Széles spektruma van, de legfõbb jellemzõje az egyedülálló fuzáriózis elleni hatás. Kiemelkedõen hosszú preventív hatású, de kuratív és eradikatív tulajdonsága is jó. A növények növekedésére kifejtett kedvezõ élettani hatásai (zöldítés, termésfokozás) a strobilurinokéhoz hasonló.

 Spiroxamin – a gyorsítóSzintén DMI hatású hatóanyag. Gyorsan felszívódik, nagyságrenddel fokozza a triazolok felszívódását, így növeli a Falcon Pro hatásbiztonságát, sõt hatástartamát is. A növényben egyenletesen eloszlik. DMI hatását a tebukonazoltól eltérõ helyen is kifejti, keresztrezisztencia nincs. Hatása fõleg a lisztharmatra és rozsdabetegségekre terjed ki. Más betegségek ellen jó mellékhatása van. A hatás független a hõmérséklettõl, kiváló preventív, kuratív és eradikatív tulajdonságú. Gyorsan kötõdik a viaszréteghez, így a Falcon Pro kiváló esõállóságának hordozója. Hatáskifejtése nagyon gyors.

 Falcon ProPro agricultura Hungariae: a magyar mezõgazdaságért. A Falcon megújításával a gyakorlat újabb idõszakra hatékony, a hazai kórtani spektrumnak kiválóan megfelelõ, jó ár-érték arányú kalászos gombaölõ szert kap.

 HatásspektrumA Falcon Pro a kalászosok minden fontos gombabetegsége ellen hatékony. Búzában lisztharmat, rozsda, szeptóriás levél- és pelyvabarnulás, pirenofórás levélfoltosság és kalászfuzáriózis ellen alkalmazható sikerrel. Árpában lisztharmat és rozsda mellett, a csíkos, hálózatos- és rinhospóriumos levélfoltosság ellen is kiváló. Hatékony a rozs, a tritikále és a zab hasonló betegségei ellen is. Lisztharmat és rozsdabetegségek ellen a prevenció mellett kuratív és eradikatív hatással is rendelkezik, így ezen tünetek megjelenése után is eredményes lehet. Pirenofórás és szeptóriás megbetegedések ellen preventív hatású. Kalászfuzáriózis ellen kiváló preventív, és akár 4 napos kuratív hatással is rendelkezik.

 

KultúrákA Falcon Pro búzában, árpában, rozsban, tritikáléban és zabban egyaránt engedélyezett. Szakmailag sokszor indokolt lenne a tritikále, a rozs vagy a zab kezelése is, de a költség miatt ritkán van védekezés. A Falcon Pro kedvezõ árának és rugalmas dózisának köszönhetõen e kultúrákhoz is jól illeszkedik.

 Felhasználás idejeA kalászosok tavaszi védelme során három kezelési idõ különül el: a T1 (bokrosodás − 2 szárcsomó) az alapozó kezelés ideje a korai (vagy áttelelt) betegségek és szártõbetegségek ellen. A T2 (zászlóslevél megjelenés − kalászhasban) kezelés feladata a felsõ levelek védelme, a zöld levélfelület biztosítása. Hatása a termés mennyiségére meghatározó. A T3 (kikalászolás − virágzás vége) kezelés fõ feladata a levélbetegségek mellett a kalászfuzáriózis elleni védelem. Így elsõsorban a termés minõségét befolyásolja.

A T1 és T2 idõ nálunk sokszor összefolyik, egy lombkezelésre és egy kalászkezelésre kerül sor. A Falcon Pro rugalmas, mindhárom védekezési idõszakban kiválóan alkalmas a bevetésre. Egy szezonban azonban csak kétszer szabad kijuttatni.

 DózisokAz engedélyezett dózis 0,6−1,0 liter/ha. Lisztharmat és rozsda ellen általában 0,6−0,8 l/ha elegendõ. A levélfoltosságok (pirenofórás, szeptóriás stb.) elleni hatékony védelemhez adjunk ki 0,8−0,9 l/ha-t (árpában 0,7−0,8 l/ha-t). Kalászfuzáriózis ellen a 0,9−1,0 l/ha a helyes dózis. Gyenge fertõzési nyomás mellett az alacsonyabb, közepes-erõs fertõzési nyomás veszélye esetén a magasabb dózis használata indokolt.

Egy kezelés esetén a kijuttatás a kalászolás vége, virágzás kezdete idején (korai T3) 0,8−1,0 l/ha dózisban javasolt. Két kezelésnél a Falcon Pro-t használhatjuk az 1. vagy 2. kezelésre, illetve mindkét kezelésre. Amennyiben a Falcon Pro-t az 1. kezelésben levélbetegségek ellen használjuk, a javasolt dózis a betegségtõl és a fertõzés erõsségétõl függõen 0,6−0,9 l/ha, a kijuttatás ideje a bokrosodás végétõl (T1) a zászlóslevél kiterülésig (T2). A kalászkezelést a virágzás eleje és közepe között (T3) ajánlott elvégezni 0,9−1,0 l/ha Falcon Pro-val, vagy 1 l/ha Prosaro-val.

 Kijuttatási szempontokA Falcon Pro kipermetezése a megfelelõ fedettség elérése érdekében 250−350 l/ha vízmennyiséggel javasolt. A permetezéshez (különösen a kalászkezelésnél) érdemes korszerû kettõs-réses szórófejet, vagy elõre-hátra szóró megoldást választani. A Falcon Pro korszerû „gyors” formulációval bír. Ezért ajánlatos elkerülni a tûzõ napon, és/vagy forróságban történõ kezelést. A Bayer készítményeivel, Cerone-val, Decis Mega-val, Biscaya-val jól keverhetõ. Cerone kombináció esetén mindig az kerüljön utoljára a tartályba. Levéltrágyák kombinálása esetén ajánlatos elõzetes keverési próbát végezni. Többszörös tankkeverék alkalmazásakor törekedni kell a nagyobb lémennyiségre.

 

AjánlásHisszük, hogy a Falcon Pro méltó lesz arra, hogy a Falcon-tól átvegye a „Bayer univerzális gombaölõ szere” címet. Elõdjének kedvezõ tulajdonságai, mint a rugalmas felhasználási idõ és dózis, a kiváló hatékonyság, kedvezõ ha-költség megmaradnak, viszont az új készítmény fokozott hatásbiztonságú. Kérjük Önt is kedves olvasó, fogadja szívesen új készítményünket, és tesztelje azt már 2013-ban!

 Farády László

Bayer CropScience