MENÜ

Kukoricától a szójáig - Termésbiztonságból vizsgáztak

Oldalszám: 29
2015.03.27.

Minden év új megmérettetés a kereskedelmi forgalomban szereplõ fajtáknak, hibrideknek. Kimondottan igaz ez a 2012-es évre, és a kukoricára. Ugyanis a csapadékhiánnyal párosuló, a hibridek virágzása idején beköszöntõ hõség olyan stresszhatást jelentett, amely a most forgalomba lévõ hibrideket korábban még nem érte. A hibridek most nem a terméspotenciáljuk alapján, hanem a stressz (különösen a szárazság- és hõ-) tûrésük, azaz a termésbiztonságuk alapján vizsgáztak.

 

Az utóbbi idõben a hazai kínálatban megjelentek az elsõsorban másodvetésekre használt szuperkorai kukorica hibridek. 2012-ben elsõként a Gabonakutató nemesítésébõl ismertek el hármat, ezek a TK 175, a TK 195 és a TK 202.

Hibridajánlatunkban megõriztük a speciális felhasználásra alkalmas hibrideket. Grízgyártásnál például az átlagos lófogú kukoricához viszonyítva kedvezõbb grízkihozatalt lehet elérni a termõképességben és szárazságtûrésben is helyt álló Szegedi 349 hibriddel.

A Gabonakutató bio vetõmagok forgalmazásával is foglalkozik. Kukoricából a Szegedi TC 367 hibridünket ajánljuk bio termesztésre. Silótermesztésre ajánlatunk a FAO 300-as Szegedi 386, a FAO 400-as Szegedi 475 és a FAO 500-as Szegedi 521. A Szegedi 386 és Szegedi 475 hibrideket kettõshasznosításúként is kezelhetjük.

A vetõmag-értékesítésünk volumenét meghatározó hibridek közül a Sarolta már évek óta bizonyít, melynek hatóköre messze túlnõtt Magyarország határain. Az aszály miatti terméskiesés leginkább az állattenyésztési ágazatot viselte meg, ezért a Gabonakutató a szemes és silótakarmány pótlására FAO 200-as érésû kukoricahibrideket kínál. Ilyen célra elsõsorban az új, igen korai éréscsoportba tartozó GKT 288 hibridet ajánljuk.

A korai éréscsoportban meghatározó jelentõségû a Csanád, mely 2010-ben a Hajdúságban, üzemi kísérletben lett abszolút elsõ, de kiváló teljesítményét számos más termõhelyen is bizonyította. A FAO 300-as éréscsoport új, egyre több adat szerint ígéretes hibridje lesz a Szegedi 386. Partneri körünkben sokan választották megbízható termésszintje és vízleadása miatt.

A FAO 400-as Kenéz azon aránylag kevés számú kukoricák egyike, amely mind a kedvezõ, mind az aszályos években kiváló teljesítménnyel szerepel és az egyik legjövedelmezõbben termeszthetõ középkorai hibrid.

 

 


 

 

Az állami minõsítõ kísérletek pozitív eredménye alapján egy új hibrid, a GKT 372 bevezetését tervezzük 2013 tavaszán. Kísérleti mennyiségben termelt vetõmaggal indulunk, és a hibrid alkalmazkodóképességének megismerése végett lehetõleg minden tájkörzetben.

 

 29_2_KUKORICATOL_A_SZOJAIG

 

A kukorica- mellett napraforgó- és cirokhibridjeink is elérhetõk a termelõk számára. A ciroknemesítõink kidolgozták a hatékony gyomirtás technológiáját, mellyel még sikeresebbé válik a termesztés. A napraforgóink hagyományos kínálata a magas olajsavtartalmú Walcer hibriddel bõvült.

Az elmúlt év igazi sikernövénye az aszályos években is sikeresen vizsgázó Pannónia Kincse szójafajta lett. Jelenleg a hazai vetésterület közel 30%-án termesztik, kereslete folyamatosan növekszik, mivel kiszámítható jövedelmet ad és garantáltan GMO-mentes. Felhasználása széles körû, hiszen az állati takarmányozás mellett a humán táplálkozásnak is kiváló alapanyaga. A 2013-as szezonban több, alacsony tripszininhibitor tartalmú − szakszerûen alkalmazva állatok közvetlen takarmányozásában is biztató eredményeket felmutató − szójafajtákkal (Aires, Bahia, Hilario, Ascasubi) bõvítettük választékunkat. Ezek a fajták nem csak azoknak az állattartóknak jelentenek megoldást, ahol a felhasználást közvetlenül hõkezelés nélkül oldanák meg, hanem minden termelõnek kiemelkedõ jövedelmet biztosítanak a stabilan magas termésszintjük miatt is.

Reményeink szerint kínálatunkban 2013-ban is megtalálja az elképzeléseihez illeszkedõ, gazdálkodási körülményeinek leginkább megfelelõ fajtákat és hibrideket.

 

 


 

 

Virágné Pintér Gabriella, Szél Sándor