MENÜ

Magas hozam és termésbiztonság a napraforgó-termesztésben

Oldalszám: 70
2014.01.20.

EURALIS hibridek minden termõhelyre

 

 

Az idei évben a hazai napraforgó vetésterület jelentõsen növekedett, összesen több mint 617 000 ha került elvetésre. A rendkívül száraz idõjárás országrészenként nagyon eltérõ hozamokat (1,8–2,6 t/ha) eredményezett, az országos átlag végül közepes, 2,08 t/ha lett. Helyenként 3,5–4,0 t/ha terméseredmények is születtek, melyek a magas árakkal kiemelkedõ jövedelmezõséget biztosítottak a szerencsés, jó adottságú területeket mûvelõ és jól felkészült gazdálkodóknak. Viszont a szárazság miatt általános jelenség volt az alacsony ezerkaszattömeg (léha kaszatok) és az alacsony olajtartalom.A rendkívüli aszályban a napraforgó terméskiesése jóval kisebb volt (átlagosan 20–25%), mint a kukoricáé, ami e növényfaj jó szárazságtûrését és termésstabilitását mutatja.Közép- és Kelet-Európában az õszi káposztarepce idei alacsony termésátlagai és a jelentõsen csökkent vetésterület is a napraforgó olaj iránti igényt növeli. A világ olajosmag piaca jelenleg és várhatóan a jövõben is keresleti marad, ezért a napraforgó iránti igény hosszabb távon is stabil és kiszámítható, az átvételi árak magasak. Éppen ezért érdemes napraforgót termeszteni! Azonban minden agrotechnikai mûvelet célja a magasabb termésbiztonság kell, hogy legyen.Az Euralis kiemelkedõ napraforgó kínálata minden szegmensben (hagyományos, Clearfield, HO, HO-CL) minden termõhelyre és minden elvárást kielégítõ megoldást nyújt a sikeres és jövedelmezõ napraforgó-termesztéshez.

A korai Clearfield csoportban újdonság az idén bevezetett ES Amis CL hibridünk. Ezzel az Euralis kínálat korai IMI-hibriddel egészült ki. A 2012. évi KITE üzemi kísérletekben a legjobb hibridek között végzett. Kezdeti fejlõdése gyors, az állomány zömök, szárszilárdsága átlagon felüli, hidas traktorral könnyen kezelhetõ. A napraforgószádor hazai rasszaival szemben ellenálló. Minden termõhelyre és technológiai szinthez kiváló választás.A hagyományos (LO) piacra ajánljuk a már ismert korai ES Petunia hibridet. Termõképessége (Bakonszeg, üzemi kísérlet 2012: 3,96 t/ha) és olajtartalma magas. Kezdeti fejlõdése nagyon jó, megdõlésre nem hajlamos. Ellenálló a szádor F-rasszával szemben. Phomopsis-(Diaporthe)ellenállósága kiváló. Ár-érték aránya rendkívül kedvezõ. Minden termõhelyre, elsõsorban intenzív technológiákhoz ajánljuk.A hagyományos szegmensben idén új Euralis hibrid mutatkozik be: a korai ES Performa (EGH 936). Érésideje a Petunia-nál kissé korábbi, a növények alacsonyabbak. Kiemelkedõ termõképesség (Kiskunlacháza, üzemi kísérlet 2012: 4,71 t/ha) és magas olajtartalom jellemzi. Szádorrezisztens. Jó termõhelyekre, intenzív technológiákhoz ajánljuk, ahol rekordtermésre képes.Az Euralis vezérhibridje a középérésû ES Florimis CL. Termõképességét és magas termésbiztonságát évek óta bizonyítja a Clearfield-szegmensben. A 2012. évi KITE üzemi kísérletekben a legjobb hibridek között végzett. Szádorrezisztens, tányér-Sclerotinia-ellenállósága nagyon jó. Minden termõhelyre, intenzív technológiákhoz ajánljuk, nehezen irtható gyomnövényzet mellett is (Clearfield-technológiában).

A középérésû ES Aramis CL a Florimis-nél néhány nappal késõbb érik. Szádorrezisztens. Termésbiztonsága kedvezõtlen körülmények között (környezeti stressz) is kiváló. Elsõsorban gyengébb termõhelyekre ajánljuk, Clearfield-technológiával problémás gyomviszonyok mellett is.A középérésû ES Balistic HO CL a viszonylag új Clearfield magas olajsavas (HO) piac egyik meghatározó hibridje. A Florimis-nél néhány nappal korábban érik. Rendkívül ellenálló a szártõ-Sclerotinia-fertõzéssel szemben. • Intenzív technológiákhoz ajánljuk, Clearfield-technológiával problémás gyomviszonyok mellett is.

Összefoglalóan az Euralis hibridek erõsségei: magas termõképesség, betegségekkel szembeni ellenálló képesség, termésstabilitás.Az intenzív és jövedelmezõ napraforgó-termesztéshez válassza az Euralis hibrideket! A hozamot, jövedelmét ne kockáztassa!

Dr. Nagy Sándor

termékfejlesztési- és marketingvezetõ