MENÜ

SAATEN-UNION napraforgó hibridek - több termés, nagyobb biztonság

Oldalszám: 69
2014.01.20.

A hazai napraforgó termesztés sokat változott az elmúlt másfél évtizedben a kultúra megítélése, a termesztés intenzitása, és a használt genotípusok jellemzõi tekintetében. Elõtérbe kerültek az olyan technológiai fejlesztések, melyek választ adhatnak az egyre változékonyabb idõjárás okozta viszontagságokra, majd a biztonságosabb termelést zászlóra tûzve körvonalazódott, hogy új megoldásokat igényel a gyakorlat.

 

 

A SAATEN-UNION ezért a napraforgó hibridek európai fejlesztését a versenytársakkal szemben gyökeresen más genetikai alapokra helyezve kezdte el néhány évvel ezelõtt. A nemesítési munka fókuszában már a kezdetektõl a termelõi igények állnak, így egyszerre több, a termesztés biztonságát, rugalmasságát szolgáló jellemzõt alapvetõ megoldásként nyújtunk a gyakorlat számára.Kiemelten kezeljük az imidazolinon-ellenálló napraforgó hibridek fejlesztését, mivel hazai körülmények között – a genetikai fejlõdésen túl – a gyomirtás hatékonyságában rejlõ tartalékok kiaknázása teszi lehetõvé a napraforgó-termesztés biztonságának és jövedelmezõségének növelését. Ennek megfelelõen valamennyi napraforgó hibridünk beilleszthetõ a CLEARFIELD technológiába, ami a hazai piacon jelenleg egyedülálló. A hagyományos linolsavas (LO) hibridek mellett magas olajsavas (HO) hibridjeink termesztése során is alapvetõ elõnyként jelenik meg a herbicid-tolerancia, ami a nagy termések elérésének egyik alappillére. A gyomirtó szernek ellenálló hibridek termesztésén alapuló gyomszabályozási technológia fejlõdése töretlennek tûnik egész Európában, ezért az ehhez kapcsolódó napraforgó hibridek nemesítése a SAATEN-UNION részérõl kiemelt jelentõségû. Mindezt a törekvést jól tükrözi, hogy a jövõben bevezetésre kerülõ, továbbfejlesztett CLEARFIELD gyomirtási rendszerhez illeszkedõ, újgenerációs SAATEN-UNION hibridek üzemi tesztelése is hamarosan megindulhat. 

 

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 

 

 

A sokoldalú, a jellemzõ problémákra megoldást biztosító széles fajtaválaszték mellett a SAATEN-UNION vezette be a hazai piacon elsõként azt, hogy valamennyi napraforgó hibrid vetõmagja a szokásos gombaölõ szeres csávázás helyett komplex módon, rovarölõ és gombaölõ szerrel történõ együttes csávázással kerül forgalomba. Ez biztosítja a kelõ félben lévõ állomány védelmét, amikor a növény a legvédtelenebb. Így minden egyes magnak lehetõsége van a benne rejlõ genetikai potenciált kiaknázni, ami a nagy termés és a magas jövedelem elérésének záloga.

 Blum Zoltán 

ügyvezetõ igazgató 

SAATEN-UNION Hungária Kft. 

www.saaten-union.hu