MENÜ

EuroTier 2012

Oldalszám: 104-106
2015.03.27.

Rekordot döntött novemberben Hannoverben az EuroTier a 2445 kiállítóval, és a közel 160 ezer látogatóval, amelybõl mintegy 38 ezren érkeztek külföldrõl – jelentette be Dr. Reinhard Grandke, a DLG (Német Mezõgazdasági Szervezet) vezérigazgatója a nagyszabású kiállítás záró sajtótájékoztatóján. Az eredmények önmagukért beszélnek – demonstrálják a kiállítás húzóerejét, egyúttal fémjelzik a professzionális állattenyésztés fontos eseményét.

 

104_1_EUROTIER_2012_LOGO

 

A szarvasmarha ágazatban az EuroTier a világon egyedülállóan mutatta be a genetikai forrásokat, az innovatív berendezéseket és fejlesztéseket – azokat a módszereket, amelyekkel a gazdák felkészülhetnek a 2015-re tervezett tejkvóta fokozatos megszűntetésére. A sertéságazatban bemutatott megoldások a jövőbeni tartási körülmények megvalósítására adtak választ a költségek csökkentése, a termelékenység növelése és a jogi- és társadalmi követelmények betartása mellett. A „World Poultry Show” elérte célját: globális fórumot biztosított a baromfi ágazatban tevékenykedők számára. A tenyésztők, termelők és feldolgozók a világ minden tájáról éltek a lehetőséggel, hogy ezt az átfogó és specializált programot sikeresen felhasználják a jövőben.


 Az Organit Kft. standja

 

A Magyarországról érkezett kiállítók – Agrota-2L Kft., Bábolna TETRA Kft., Dr. Bata Zrt., Hunland Trade Kft., Organit Kft. és a PHARMATEKA Bt. – egyöntetűen pozitívan nyilatkoztak a kiállításról, külön kiemelve az érdeklődők számát, és méltán elismerték a rendezvény kiváló színvonalát és nemzetköziségét.

 


 Érdeklődők a Hunland Trade Kft-nél

 

Az EuroTier innovációs díjaira ezúttal igazán nagyszámú jelentkezést regisztráltak a szervezők, a DLG ugyanis több mint 300 beadványt kapott 23 ország 182 kiállítójától. Ez minden idők legnagyobb számú pályázatát jelenti, azzal a figyelemre méltó aránnyal, hogy a nevezések mintegy ötven százaléka a házigazda Németországon kívülről érkezett.

 


 

A DLG kijelölt független, nemzetközi zsűri bizottság brit, svájci és német szakértőkből állt, ők értékelték az összes jelentkezést a legszigorúbb kritériumok szerint. Öt arany és 19 ezüstérmet osztottak ki ezúttal, s először fordult elő a nagy múltú EuroTier történelmében, hogy egy céget két aranyéremmel is jutalmazzanak.

 

104_5_EUROTIER_2012_ARANYEREM

 

OptiScan – Hölscher+LeuschnerAz optiScan egy olyan mobil mérőrendszer hízósertéseknek, amely 3D-s kamera technológiát használ. A praktikus készülék 3 másodpercig a sertés fölé tartva távolról szabályozza azt a kamerát, amely a sertés testén van. A 3D-s képpel és bizonyos koordinátákkal így digitálisan meg lehet határozni a hízósertés tömegét. Az optiScan-nek köszönhetően nincs többé szükség a hízósertés megerőltető és időigényes mérésére – ezáltal javítja a munkaerő-gazdálkodást, és nem okoz további stresszt a sertéseknek sem. A készülék a súllyal kapcsolatos piaci információkat, illetve gyorsabb és több mérési műveletet tesz lehetővé. Ráadásul a hagyományos mérésektől eltérően elő- és utómunkálatokra sincs szükség, ami víz- és fertőtlenítőszer-megtakarítást jelent.

 

optiCOW – Hölscher+LeuschnerÉremmel jutalmazták a tejelő tehenek mérésére használható teljesen automatikus 3D-s működési modult. A teheneket egyénileg azonosítják az RFID-technológia segítségével, 3D kamerával lefilmezik és automatikusan megmérik. Egy matematikai-statisztikai számítási program 3D modellt készít a tehén hátsó feléről, amelyből kiszámítja a Test Kondíció Pontszámot (BCS – Kondíció pontszám). Ez a képfeldolgozó technológia lehetővé teszi, hogy bemutassák a zsírmobilizáció dinamikáját minden egyes tehénnél a teljes laktációs időszakban. Az optiCOW információkat biztosít a termelők számára minden tehén egészségi- illetve fizikai állapotáról, ezzel lehetővé teszi, hogy irányíthassák a tejhozamukat a takarmányozáson és tartáson keresztül.

 

AeroScalder – Marel Stork baromfi feldolgozóA baromfivágókban a forrázás számos tartályban, ellenáram módban zajlik. A forrázási folyamat optimalizálása érdekében levegőt fújnak a vízbe. E rendszer hátránya a magas víz- és energiafogyasztás. S bár feltételezhető, hogy a baktériumok mennyisége minimalizált a többlépcsős forrázási rendszernek köszönhetően, keresztszennyeződések nem zárhatók ki.

Az AeroScalder rendszer azáltal küszöböli ki ezt a problémát, hogy a forró levegővel dúsított vizet nagy sebességgel küldi át a baromfi testén. Ezzel 75% vizet és több mint 40% energiát spórol meg. A víz–levegő keverék közvetlenül a permetkamrában keletkezik, miáltal a teljes rendszer kevesebb helyet igényel, mint a korábbi berendezések és gépek. A baromfitestek nem érintkeznek közvetlenül egymással a vízben, tehát a keresztszennyeződések és a baktériumok kizárhatók.

 

RumiWatchSystem – ITIN+HOCH GmbHA RumiWatchSystem egy egészségügyi ellenőrző rendszer kérődzők számára. Különbséget tesz a kérődzési, a takarmányozási és a vízfelvétel aktivitásban, valamint a mozgásszervi és pihenési viselkedés is látható. Az adatok kábel nélkül egy számítógépre kerülnek, s egy további memóriakártya lehetővé teszi azok hosszú távú (legfeljebb négy hónapos) tárolását. A rendszer egy kötőféket, lépésszámlálót és kiértékelő szoftvert is tartalmaz. A RumiWatchSystem lehetővé teszi a termelőknek, a tanácsadóknak, az állatorvosoknak és a kutatóknak, hogy gyors és kompetens állategészségügyi elemzéseket készítsenek, amely segít a megfelelő döntések meghozatalában.

 

GEA DairyProQ – GEA Farm TechnologiesIntelligens, automatikusan működő fejőállási modul már meglévő fejőházakba a teljesen, vagy félig automatikusan működő egységek számára. Az innovatív fejőállási modul végzi az összes munkafolyamatot – köztük irányítja a helyes tejleadást, a tőgybimbótisztítást, előfejést (bimbó mártással). A modul vékony kialakítása lehetővé teszi, hogy térelválasztóként legyen felszerelve a meglévő fejőrendszerekben, függetlenül attól, hogy ezek forgó, tandem, halszálkás vagy side-by-side fejőházak. A jó tőgyhozzáférésnek köszönhetően félautomata fejési műveletek elvégzése is lehetséges. A technológia nagyobb tejelő tehenészetekben is alkalmazható anélkül, hogy átalakítaná az addig megszokott munkafolyamatokat és egyéb eljárásokat. Az automatizált fejőállás modul lehetővé teszi a munkaköltségek megtakarítását és az egyéni hely megoldáshoz szükséges technikai eszközöket szabadít fel.

 


 Forrás: DLG

 

105_2_EUROTIER_2012_EZUSTEREM

DeLaval Barn Rendszervezérlõ BSC − DeLaval International ABA BSC egy integratív, kölcsönhatásban lévõ megoldás a holisztikus felügyeletre, valamint az elektromos meghajtású eszközök ellenõrzésére és szabályozására az állatok tartásánál (mint például a szélfogó háló, ventilátor, légnedvesítõ, trágya eltávolító és a világítás). Mindössze egy irányítóval – akár az interneten keresztül – az összes eszköz irányítható manuálisan vagy automatikusan, s nem csak idõzítõvel, de a számos érzékelõ szenzor jeleinek felhasználásával (mint például az idõjárás, az éghajlati paraméterek, a fényerõ és motoros terhelések). Sõt, az egyedi eszközök is koordinálhatók egymással az optimális folyamati ciklus érdekében. A BSC alapvetõ és elõremutató fejlesztése a felügyelet, ellenõrzés és szabályozás összekapcsolása érdekében elengedhetetlen, hogy kapcsolódni tudjanak korábbi rendszerekhez.

 


 

 

Schauer száraztakarmány betöltõ tölcsér − Schauer Agrotronic GmbHA csiga és lánc szállítószalagos rendszerekben a szállító csõ térfogatát csak mintegy 50%-ban tudták megtölteni, mivel a berendezés ellenállása túl magas volt, és ennek következtében a rendszer leállt. Ha a visszatérõ vezeték nem menne keresztül a silón azért, hogy kiürítse a fennmaradó mennyiséget, az a sor túltöltését eredményezné. A takarmánytöltõ tölcsér batch kiegészül egy rövid kiemelkedõ csigával, még mielõtt a takarmány a szállítószalagra kerül. A takarmányt csak kirakják a silóból a csiga segítségével az adagolóból, így nincs visszatérõ takarmány. Ezt követõen a takarmány újra áthalad a szállítószalagon a csiga segítségével. A szállítócsiga illeszkedik a száraztakarmány szállításának teljesítményéhez – ez kizárja a rendszer túltöltését. Ennek megfelelõen a száraztakarmány szállítási útvonala egy egyszerû kör, további leágazások nélkül.

 

 


 

Schauer száraztakarmány betöltõ tölcsér

 

 

Interface az automatizált és biztonságos adatcseréhez − CLAAS Agrosystems KGaA mbH & Co. KGAz egységes interface felismeri az egységes és szabványosított kommunikációt a farm és külsõ partnerei között. Teljesítményi adatokat, állapotra vonatkozó információkat és a szarvasmarha gazdaságokban lévõ egyes állatok tulajdonságait továbbítja automatikusan az egész farmra vonatkozóan. Az adatcsere az ISO normája alapján készült „ISOagriNET”-en keresztül történik. A kommunikáció mindkét irányba automatikus, az adatok a gazdaság vezetõinek továbbíthatók – ez egyértelmûen javítja az egyéni gazdaságok munkafolyamatainak megtervezését.

 

Kocaellenõrzõ (sowcheck) ivarzás érzékelõ rendszer − Big Dutchman Pig Equipment GmbHA SowCheck ivarzás érzékelõ rendszer lehetõvé teszi, hogy azonosítsák a koca hõmérsékletét csoportos tartás esetén az etetõállásokban. Az ivarzási reflexet a kocában több észlelési szint váltja ki (fizikai, szaglási, akusztikai, optikai). Kocák ivarzása/visszaivarzása esetén az etetõállásokon történik az azonosítás és kiválogatás. A kapott eredmények segítik a termékenyítések optimális idõben történõ elvégzését. A SonoCheck nevû készülékkel kombinálva egyesül az ivarzás észlelése és az ultrahangos felderítés egy rendszerben.

 

105_5_EUROTIER_2012_Big_Dutchmann_SowCheck

 

 

Automatikus trágyavezérlõ szalag − Big Dutchman International GmbHA trágyaszalagok egyenetlenül futnak megrakott állapotban. Korrigálni kell az elõfeszültséget, mert a szalagok dörzsölõdése kárt okozhat, és szakadáshoz is vezethet. A szíjak egyenetlen terhelése általánosan megnövekedett a tyúkok új tartási rendszereiben. Az automatikus korrekciós eljárás végleges és egyértelmû haladást biztosít, ezáltal a károsodás kockázata határozottan csökken.

 

 

 


 

 

 

Farm Power Manager (Energia- felhasználás vezérlése) − Big Dutchman Pig Equipment GmbH és Big Dutchman Pig Equipment GmbHA Farm Power Manager szoftver egy rendszer az energiafogyasztás megfigyelésére és irányítására az állattenyésztõ gazdaságokban, illetve a tarifafüggõ költségelemzések és fogyasztási elõrejelzések készítésére. Az elektromos fogyasztók/terhelések mért vagy névleges teljesítményére vonatkozó adatok egy számítógépre kerülnek, ahol elemzik azokat, és megválaszolják a felmerülõ kérdéseket. Az adatcsere az ISO normájának, az „ISOagriNET”-nek megfelelõen zajlik.

 

 


 

 

BigFarmNet egészség megfigyelõ program − Big Dutchman Pig Equipment GmbH és Justus-Liebig Egyetem Állattenyésztési- és Genetikai TanszékA szoftver a sertések egészségének ellenõrzésére szolgál – dokumentálja a megfigyeléseket és az egyéni csoportban tartott kocák etetési adatait egy napra, és hosszabb idõszakokra lebontva. Az egyes állatok közötti nagyobb eltérés jelzi az egészségügyi problémát a kocáknál vagy az ivarzást. Jelzés útján, vagy jelentéssel az adott kocát a farmer ellenõrizheti.

Ezeken felül még számos hasznos terméket mutattak be, amelyek közül a következõkre szeretnénk felhívni a figyelmet.

Gépesítés – Bõvülõ MLT sorozatÚj taggal bõvítette MLT sorozatát a francia rakodógépgyártó. Az EuroTier szakmai kiállításon bemutatott 840-es típus nem csak külsejében, hanem több technikai frissítésnek köszönhetõen belsõleg is megújult. A rakodógépet a Tier 4-es szabványnak megfelelõ John Deere motorral szerelik; 115, illetve 137 LE teljesítménnyel. A zökkenõmentes erõátvitelrõl a szintén új fejlesztésû M-shift nyomatékváltó gondoskodik. A gép kezelése egyszerûen megoldható a JSM joystic segítségével, míg a digitális mûszerfal az egyszerû és könnyed információszerzésrõl gondoskodik. Az axiáldugattyús szivattyú az LSU rendszerrel kiegészülve a már megszokott gyorsasággal és pontossággal emeli a gémet közel 8 méteres magasságig. Sokoldalúságát növeli a 4 tonnás teherbíró képesség, és a széles munkaeszköz kínálat.

 

 


 

 

Bioenergia – Fliegl Ökodry – kompakt rendszer faapríték szárításáraAz energiatakarékosság nem az alternatív energiaforrások felhasználásánál, hanem azok elõállításánál kezdõdik. A Fliegl Agrartechnik ezt az alapszabályt az Ökodry-jal – egy nagy teljesítményû, energiatakarékos faapríték szárító rendszerrel – képes megvalósítani. Az Ökodry felépítése különleges: a betároló tartály a szárító egységbe integrált. A készülék kompakt, külön adagoló nem szükséges, s ez leegyszerûsíti a használatot: egy gumikerekes rakodóval a tartály megtölthetõ (körülbelül 27 m³). A töltési magasság anyagtól függõen egy válaszfallal szabályozható. A faapríték mellett a Fliegl-Ökodry alkalmas szemes kukorica, gabonafélék, fermentációs maradék és sörfõzésbõl visszamaradt gabona feldolgozására is. Az apróbb részecskék és a por elszállítása egy kisebb szállítócsiga segítségével automatikusan történik. Egy ablakokkal és szûrõkkel ellátott PVC-borítás található a szárító végén, amelyen keresztül a sûrített levegõ és nedvesség eltávozik. A Fliegl-Ökodry 24 óra alatt 30 m³ friss erdészeti faapríték 45%-os nedvességtartalmát 15%-ra redukálja. A meglévõ mobil és konténeres szárító rendszerekhez képest az Ökodry mintegy 66%-kal kevesebb energiát használ fel, ami nem csak jól illeszkedik a bioenergia termelésbe, de a költségeket is csökkenti.

 


 

 

A következõ EuroTier kiállítást 2014. november 11–14. között rendezik meg.

 


 

Forrás: DLG

Bõvebb információA cégek angol és német nyelvû anyagai a www.agronaplo.hu szakportálon a hírek a nagyvilágból rovatunkban megtekinthetõk.

Képgaléria

  

Díjazottak

  

 

-an-