MENÜ

A Zöldpajzs® szélsõséges esetekben is megoldást nyújt a repcetermesztésben

Oldalszám: 77
2014.01.17.

A repce tenyészideje folyamán a mérsékelten meleg (hûvösebb), nagyobb fagyoktól mentes, csapadékos, párás klímát igényel.

 

 


A repcetermesztõ területek hazánk csapadékosabb, 550–700 mm átlagcsapadékú, területén helyezkednek el. Az egyöntetû kelés és õszi fejlõdés, valamint a kora tavaszi intenzív növekedés és a virágzás utáni fejlõdési állapot vízellátás szempontjából a repce kritikus szakaszai. Virágzás idején magas, 80% körüli relatív páratartalmat igényel.Az idei évben az augusztus végi–szeptember elejei idõszak rendkívül száraz volt és a kelés idején nem volt elegendõ csapadék. Hazánkban sok helyen nem- vagy hiányosan kelt ki az állomány. A hirtelen jött hideg pedig további károkat okoz a nem megfelelõ fejlettségû repcékben.A téli fagyokat csak a megfelelõ idõben vetett és a tél beálltáig kellõen megerõsödött repce bírja. A 8–10 leveles, földhöz simuló tõlevélrózsás állapotú növényállomány telel át. A repce fejlõdéséhez szükséges hõmérsékleti küszöbérték +7°C, virágzáskor +8°C. Most még nem késõ segíteni, hogy az õszi befektetések (vetõmag, ráfordított munkaköltség stb.) ne vesszenek kárba.

 

 


 

 

 A Zöldpajzs® olyan speciális levéltrágya, amely komplex formában tartalmazza a repce gyökérképzéséhez, szárképzõdéséhez, virágzásához és terméskötõdéséhez szükséges makro- és mikroelemeket, mint tápanyagokat, egyúttal csökkentve a növényi kórokozók lehetséges kártételét.

 Sepsi Eszter

szaktanácsadó növényorvos

Mobil: +36-30/962-8910

E-mail: [email protected]Pelczéder Tibor

szaktanácsadó növényorvos

Mobil: +36-30/976-1362

E-mail: [email protected]