MENÜ

Az új Pioneer napraforgóhibridekkel biztonságosabb a napraforgó termesztése!

Oldalszám: 1
2014.01.20.

A herbicidtoleráns napraforgóhibridek Magyarországi bevezetését követõen, jelentõsen egyszerûbb lett a nehezen irtható, kétszikû gyomok elleni védekezés. Az elsõ ilyen Pioneer hibrid a PR63E82-es volt, amely a DuPontTM ExpressSunTM tulajdonságot hordozta magában. 2012-tõl a technológia még biztonságosabb megoldást kínál a napraforgó termesztõknek, ugyanis a Pioneer új homozigóta linolsavas hibrideket vezetett be. A P63LE13-as és a P64LE25-ös áttörést jelent a magasabb herbicidtolerancia szint, a magasabb olajtartalom, valamint a nagyobb termõképesség révén.

 

 

 


    

 

 

A 2012-es év a hibridváltás átmeneti éve volt, mert új homozigóta hibridekkel jelentkeztünk a piacon. 2013-ra a hibridváltást befejezzük, és csak homozigóta Express® toleráns napraforgókat kínálunk. A két új linolsavas homozigóta Express® toleráns hibrid a P63LE13 és a P64LE25. Mindkét hibrid nagyobb herbicidtoleranciával rendelkezik, így hatékonyabb és sikeresebb a napraforgó gyomirtása.

 


 

 

 A napraforgó gazdaságos termeléséhez a hatékony gyomirtás mellett elengedhetetlen a jó termõképesség. Mindkét hibrid túlmutat a termõképesség és az olajtartalom tekintetében az Express® toleráns technológiában sztenderdnek számító, PR63E82 napraforgón. Az elmúlt évek MgSzH (NÉBIH) kísérleteiben a legmagasabb olajtartalmat a P63LE13-as produkálta a herbicidtoleráns csoportokon belül. A DuPont Pioneer kísérleteiben pedig a legmagasabb olajat a P64LE25 adta, a gyomirtószer-toleráns napraforgók között.Kórtani szempontból is biztos megoldást jelent a két új napraforgó, ugyanis egyaránt toleránsak a hazánkban elõforduló új peronoszpóra rasszokra. A P64LE25-ös továbbá biztos választás a szádorral fertõzött területeken gazdálkodóknak, ez a napraforgó rezisztens a szádor E-rasszával szemben.

A P63LE13-as és a P64LE25-ös herbicidtolerancia szintje lényegesen magasabb, mint az elmúlt években a legnagyobb területen termesztett PR63E82-é. Ez azt jelenti, hogy a napraforgón a fitotoxikus tünetek megjelenésének lehetõsége a minimálisra csökken. Igaz, hogy mindkét hibrid homozigóta (szülõi vonalak egyaránt hordozzák a DuPontTM ExpressSunTM tulajdonságot), azonban a tankkeverékek használatát egységesen nem javasoljuk (ill. nem engedjük), mert a tolerancia szintek között vannak árnyalatnyi különbségek, amelyek óvatosságra intenek bennünket. Tehát az Express® gyomirtó szer és a posztemergens egyszikûirtó tankkeverékben való kijuttatását csak a P64LE25-ös hibrid esetében tarjuk megengedhetõnek.*

 


 

 

Pákozdi István

Pioneer termékmenedzser