MENÜ

Farmet kompaktorok: a gyakorlatban bevált magágykészítõ gépek

Oldalszám: 12
2014.01.17.

Immár 16 éve, hogy bekerültek hazánkba az elsõ Farmet gyártmányú kompaktorok. Az értékesített gépek százai bizonyították, hogy ezek az eszközök megfelelõ tartóssággal bírnak, illetve elviselik a gépeket sok esetben igencsak próbára tevõ magyarországi talaj- és agrotechnikai viszonyokat.

 

Az alábbiakban a Keve Baracska Kft. Farmet K 1250 PS II típusú kompaktorral szerzett tapasztalatait adjuk közre, Tóta Nándor agronómus tolmácsolásában. A Váli-völgy mentén, Tabajd és Baracska települések határában ötezer hektáron gazdálkodunk. Talajadottságaink nagyon változatosak: mezõségi talajok és barna erdõtalajok – erodált részekkel is, néhol váztalajok és gyenge termõképességû homok.

 

Nagyon száraz a térség, ezért célunk, hogy minél kevesebb mûvelettel végezzük a talajmunkákat. Kukorica után jó minõségû szántással dolgozunk, korábbi ágyekéinket szántáselmunkálóval szerelt váltvaforgató ekékre cseréltük, ezzel is csökkentve a menetszámot, illetve így – kompaktorral – a tavaszi magágykészítés is egy menetben végezhetõ.A Farmet kompaktort nagyon jól ismertük: a Váli-völgy szinte minden településén van legalább egy darab, mindenki elégedett vele. A 12,5 méteres munkaszélességû gépet egy 430 LE-s traktorral vontatjuk, ezzel biztosítva a napi 100–120 hektáros területteljesítményt, kihasználva a vetéshez kedvezõ idõjárást.A jó munkaminõséget és problémamentes üzemeltetést a helyes beállításokkal és a napi karbantartásokkal is elõsegítjük. A precíz mélységállítással valóban egyenletes, rögképzõdés nélküli magágyat tudtunk készíteni, ami a késõbbi növényvédelmi munkák hatékonysága miatt is nagyon fontos. A mûvelõmezõ kettõcentiméteres állításával méréseink szerint 1,5 liter/ha gázolajfelhasználás-megtakarítást értünk el, a gép így a 2012-es tavaszi 1500 ha (!) magágykészítésénél 5 és 6 liter/ha közötti fogyasztással üzemelt. Ehhez hozzájárult a hidraulikusan magasság-állítható mellsõ simító is. A túl mélyre állított simító sok földet tol maga elõtt, ami növelné az üzemanyag-fogyasztást, ezért a simítót nem dolgoztattuk feleslegesen.A kompaktor karbantartása egyszerû feladat volt: napi zsírzás és a munkavégzõ egységek átnézése. Az 1500 ha terület megmûvelése során alkatrészigény nem merült fel, kopóalkatrészeket sem kellett cserélni! A kompaktor pontos használatához egy Trimble Ez-Guide 250 sorvezetõt kaptunk, ezzel biztosítva a menet közbeni folyamatos, 15 cm körüli pontosságot, ami ennél a munkaszélességnél nagyon fontos. A területteljesítmény ezzel jelentõsen megnõtt, egyidejûleg az üzemanyag- és idõfelhasználás csökkent.A gépen alkalmazott mûszaki megoldások is kiváló munkaminõséget eredményeztek: lúdtalpkapákkal szerelt, teljes keresztszelvényben dolgozó kapamezõ, ami nem engedi a kapillárisok vízvesztését; dupla, torziós rugós kapaszár rögzítés; jól láthatóan, könnyen, fokozatmentesen állítható munkamélység; alapfelszereltségben: légfék, rugós biztosítással szerelt nyomlazítók és mellsõ simítók, nagy átmérõjû hengerek elõl és hátul. A Farmet K 1250 kompaktornál jellemzõ a magas minõségû anyaghasználat, valamint a kopóalkatrészeknél tapasztalt hosszú élettartam.Az Euro-Öko Farm Projekt Kft-nél tapasztalt személyes kiszolgálás is nagyon meggyõzõ volt.