MENÜ

Jó, ha jó a szója a háznál!

Oldalszám: 89
2014.01.14.

Világviszonylatban a szójaterületek nagysága növekszik. Felvetõdik a kérdés, hogy ebbõl a növekedésbõl a hazai termelõk hogyan részesedhetnek. Még hazánk drasztikusan lecsökkent állatállományának szója-takarmányszükségletét is nagyrészt import alapanyagból oldjuk meg, pedig a szója itthon is gazdaságosan termelhetõ növény.

 

Valószínûsíthetõ, hogy a szójatermõ területek nagyságát még jelentõsen lehetne növelni, fõleg a párásabb, folyóparti, erdõszéli területek szójatermelésbe állításával.

 

Ma már azon a tételen mindenképpen túl kell lépni, ami szerint a szójatermesztés északi határa Magyarország. Tõlünk északabbra fekvõ országok is bõvülõ szójatermõ területtel rendelkeznek. A szójatermesztés bõvülésének remélhetõen lendületet ad az az ún. Duna menti szójanyilatkozatban megfogalmazott célkitûzés, mely az együttmûködõ országok szójatermesztõ területeinek növelését irányozza elõ.

A Saatbau Linz Hungária Kft. és a Lajtamag Kft. közös kínálatában szereplõ szójafajták fõleg a csapadékosabb területekre és évjáratokban nyújtanak kiváló teljesítményt. Egyik leglényegesebb erényük a koraiság, ami deszikkálás nélküli betakarítást tesz lehetõvé a csapadékos évjáratokban is. Cégünk vetõmagjait az NPPL FIX és Fertig technológiával, Rhizobiummal készre oltottan kínálja. Ennek elõnyeit a termelõk széles köre nagyra értékeli, hiszen „házilag” hasonló minõségû eredményt nem lehet elérni. Az NPPL-es kezelés hatása stresszes években különösen látványos. Úgy tûnik, hogy a szója az utóbbi években megtalálta a helyét a vetésforgóban és a támogatási rendszerben. A 2012 évi szójaterméseket alapvetõen a helyi csapadékviszonyok döntötték el. 1–2,5 t/ha-os eredmények születtek, a szóják éréscsoporttól függetlenül a nyár közepi-végi csapadékhiány következtében megszorultak, pedig nyár elején szép képet mutattak.

A szója továbbra is az egyik legpiacosabb alternativ növénynek ígérkezik és termesztése 2013-ban is jó döntésnek bizonyulhat. Fajtáink beérésére koraiságuk miatt még késõi vetés esetén is számíthatunk.

Válassza fajtáinkat, vesse magjainkat, a magERÕ Önnel lesz!

 


 

 

Galankó Attila

Saatbau Linz Hungária Kft.