MENÜ

Kritikus növény-egészségügyi helyzet a napraforgónál? (Az Ön talajaiban is ott van a szkleróciumbomba!)

Oldalszám: 79
2014.01.14.

A napraforgó terület növekedésének úgy látszik nincs határa hazánkban. A korábbi félmillió hektár után 2012-ben már a 650 ezerhez közelített a vetésterülete, és idén valószínûleg meg fogja haladni a 700 ezer hektárt. A napraforgó iránti bizalom töretlen, és a cél is, hogy senkit sem érjen csalódás. Aszályos idõkben a szárazságot jól tûrõ napraforgónak is kell a segítség a magas termés eléréséhez, csapadékos körülmények között, pedig a gyomok is gyorsabban gyarapodnak. A fehérpenész fertõzés kockázata azonban mára veszélyes mértékû lett. A magas minõség megalapozása, a megtermett mennyiség megóvása megelõzéssel megoldható három lépésben!

 

ELSÕ LÉPÉS

Hatásos megoldás a szklerotínia ellen a 0,5–1 kg/ha Trifender® WP vetés elõtt a talajba dolgozva, vagy a preemergens gyomirtással együtt kipermetezve.

 

A vetésváltás betartása a kórokozó gombák (különös tekintettel a fehérpenész felszaporodására és kártételére) elengedhetetlen! A folyamatosan növekvõ napraforgó terület mellett ez egyre kevésbé kivitelezhetõ, pedig a talajban levõ szkleróciumok még száraz években is (pl. 2012.) biztosítják a folyamatos fertõzés forrását, támadják a napraforgó gyökerét, elindítva a szártõfertõzéseket.

 

 


Talajból kiindult fertõzés száraz évben (Öttevény, 2011.)

 

A Trifender® a talajból támadó gombák számára különösen kedvezõtlen körülményeket teremtve elõsegíti az egészséges gyökérzet kialakítását. Csapadékos években ez döntõ a járványok megelõzésében. A tavalyi, száraz idõben cellulózbontással, a mikroelemek feltárásával és a gyökérnövekedés indukálásával további jelentõs hozamfokozást értek el alkalmazásával.

 

 

MÁSODIK LÉPÉS

Gyors gyökérnövelés Pannon® Starter-rel. A mikrogranulátum-szóróval precízen adagolható 0,5–1 mm átmérõjû szemcseméret teszi lehetõvé az egyébként „mozgásképtelen”, és hamar lekötõdõ foszfor gyors elérését, és könnyû felvehetõségét a fiatal növények számára. Ennek köszönhetõ az erõteljes gyökérrendszer mielõbbi kialakulása, ami behozhatatlan elõnyt nyújt a növények töretlen fejlõdésében.

 

 


A különbség önmagáért beszél… (Hódmezõvásárhely, 2011.)

 

Az elmúlt év száraz viszonyai között így sikerült a vízhez és tápanyaghoz jutást megkönnyíteni és végül magas termést elérni. A Pannon® Startert 15–25 kg/ha dózisban a vetéssel egy menetben kiszórva kell alkalmazni.

 

 

HARMADIK LÉPÉS

Gyommentesség biztosítása a kezdetektõl, a Camel Box PLUSZ alkalmazásával. A Camel Box PLUSZ 5 hektárra összeállított termékpár (5 liter Global® és 5 liter Inspektor®), amely a csapadékban szegényebb tavaszokon is hatékony. Az oxifluorfen és a dimetenamid-p együtt, egymást erõsítve eredményesen és gazdaságosan akadályozzák meg a gyomok térhódítását. Az elõbbi a már kint levõ kétszikû gyomok gyors leperzselésével, és a késõbb kelõk károsítását a talajon létrehozott filmréteggel akadályozza meg. Utóbbi a fûfélék csírázásgátlásával és növekedésük leállításával, valamint számos kétszikû magról kelõ gyom – pl. parlagfû, csattanó maszlag – ellen kifejtett hatásával biztosítja a napraforgó akadálytalan kezdeti fejlõdését.

 

 


Gyors gyarapodás gyommentesen (Szegedi Egyetem Tangazdasága, 2011.)

 

A herbicidrezisztens, illetve -toleráns fajtáknál is bevált ez a gazdaságos megoldás, hiszen a gyomkonkurencia korai kikapcsolásával több vízhez és tápanyaghoz jut a napraforgó.

+ 1 lépés a bónusz:

15 liter Azospeed® 5-6 levélpártól, csillagbimbóig.A napraforgónak extrém száraz idõjárási körülmények között is szükség van könnyen, gyorsan felvehetõ nitrogénre, különösen a fejlõdése kezdetén. A hagyományos, szilárd fejtrágyákból kijuttatásuk után gyorsan elillan a nitrogén, csapadék hiányában nincs hasznosulás. Az UAN-oldatok esetében pedig nagy a perzselési veszély.

Az Azospeed® folyamatos feltáródású urea-formaldehid és formázott karbamid kombinációját tartalmazza. Az utóbbi forma megakadályozza a karbamid gyors beszáradását, elõsegíti a tapadást és gátolja a N-hatóanyag elillanását. A minimálisra csökkentett biurettartalom a perzselésmentes felhasználást biztosítja. Ezen elõnyök mellett a benne levõ kén az olajtartalom növelésében, a magnézium pedig a klorofillképzésben vesz részt.

 

Mathiász Tivadar

Kwizda Agro