MENÜ

MENNYI NITROGÉNT ADJUNK A BÚZÁNAK?

Oldalszám: 37
2014.01.17.

Hála a bõséges téli csapadéknak, január végére a talajok felsõ rétegében gyakorlatilag megszûnt az elmúlt másfél év szárazsága során kialakult vízhiány. A talajok mostanra átnedvesedtek, sok helyütt már telítõdtek is vízzel. Ez a vízkészlet elegendõ tartalékot biztosít az õszi vetéseknek március-áprilisig, ami – a vetések általános jó állapota mellett – józan optimizmusra ad okot az idei terméseredményeket illetõen.

 

 

A tavaszi elsõ fejtrágyázás nem csak a bokrosodás miatt fontos, hanem a kalászkezdemények kialakulásában is. A vegetáció gyors és erõteljes megindulását az azonnal felvehetõ nitrát-nitrogén kijuttatása segíti elõ a legjobban. Az elsõ mûtrágyaszórással kijuttatott hatóanyag mennyisége attól függ, hogy mennyi ásványi nitrogén szabadult fel a talajban az õsz és a tél során. Ezt több tényezõ is befolyásolja. Másrészrõl a könnyû, homokos talajokon számolnunk kell azzal is, hogy a nagy mennyiségû csapadék az ásványi nitrogén nagy részét a talaj mélyebb rétegeibe mosta le, így a fiatal búzanövények számára nem feltétlenül elérhetõ. A kijuttatandó nitrogén-hatóanyag mennyiségét tehát a következõk határozzák meg: a tábla talaja és elõélete (a korábbi években kijuttatott tápanyagok mennyisége), a helyi idõjárás és csapadék, illetve az elõvetemény. Ezek a tényezõk +/-20 kg/ha-ral is módosíthatják az általános ajánlásokat.Lássunk néhány példát! Általában az elsõ tavaszi nitrogén-fejtrágyázásnál 50–70 kg/ha N-hatóanyag-mennyiség ajánlott. Ezt csökkenthetjük 10–20 kg/ha adaggal, ha:

- a terület talaja szárazabb és többször volt erõs fagy;

- a talaj humuszban gazdag, és aktív talajélettel rendelkezik;

- az elõvetemény repce, pillangós- vagy zöldségnövény volt.Növelni szükséges az ajánlott mennyiséget 10–20 kg/ha-ral, amennyiben:

- enyhe és kifejezetten csapadékos volt a tél;

- a talaj nehéz, hideg, agyagos;

- napraforgó, kukorica illetve gabona volt az elõvetemény, és a szármaradványok ott maradtak a területen;

- a növényállomány túl sûrû, túlfejlett.Természetesen a talajvizsgálat eredménye mindenképpen mérvadó. Ha eszerint a talaj foszfor- és káliumtartalma alacsony, megfontolandó tavasszal egy magas nitrogén- és alacsony P- és K-tartalmú NPK-mûtrágya kijuttatása is.Mûtrágyáink közül a búza kora tavaszi fejtrágyázására a NAC 27 N (MAS) mellett a COMPLEX 20/8/8+3MgO+4S, és VARIO 21/7,5/7,5 termékeinket javasoljuk.A LINZER AGRO TRADE 2013-ban L.A.T néven és új logóval, de változatlan szakértelemmel és kiváló minõségû mûtrágyákkal áll a termelõk rendelkezésére. Keresse bátran értékesítõ kollégáinkat!

 Hoyer Rita

Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzeragrotrade.com