MENÜ

NEM VAGYOK OLYAN GAZDAG, HOGY CSAK EGYSZER GYOMIRTSAM A KUKORICÁT!

Oldalszám: 67
2014.01.14.

Ma már minden kukoricatermesztõ tudja, hogy a gyomok mielõbbi kikapcsolása a vízért, tápanyagért folytatott versengésbõl komoly haszonnal jár. Nem csak azért, mert az elgyomosodott táblában 20–30 százalékos terméskiesés is elõfordulhat, hanem azért is, mert egyre drágább a kultúrnövény elõl elszívott víz és tápanyag pótlása. A kukorica gyomirtásában az agrotechnikai és mechanikai gyomirtás mellett a herbicidekkel történõ gyomszabályozásnak a szerepe a legnagyobb. A készítmények kiválasztásakor számos tényezõ közrejátszik – idõjárási körülmények, a gyomflóra összetétele, a talajtípus, a tervezett utóvetemény, beszerzési ár stb. –, a döntés a gazdáé.

 

 

 

Ezúttal a györkönyi Bõsz Pétert faggattuk, õ hogyan termeszti a kukoricát és mikor milyen herbicidet alkalmaz. Az ifjú növényvédelmi agrármérnök 2006-ban végzett a Szent István Egyetemen, Gödöllõn. Azóta édesapjával együtt gazdálkodik.

 

 


 

Bõsz Péter: a Principal® Plus Gold minden igényemet kielégíti

 

 

 - Mindent összevetve mintegy 750 hektáron termesztünk õszi búzát, õszi árpát, tritikálét, repcét, napraforgót és kukoricát. Utóbbiból a vetésszerkezettõl függõen évente 250–400 hektárnyit vetünk. Területeink változatosak, amit jelez, hogy szántóink aranykorona értéke 8 és 40 között mozog. A nálunk jellemzõ gyengén humuszos, homokos vályogtalajon általában 6–7 tonna körül alakul a kukorica hektáronkénti átlaghozama. Elsõsorban a talaj víztartalmának megõrzését szolgálja, hogy mi a forgatás nélküli talajmûvelés mellett tettük le a voksunkat és miden talajmunkát hengerrel zárunk – avat be a részletekbe Bõsz Péter.Ám a jó gazda gondossága más téren is megmutatkozik. Mint megtudom, a talajvizsgálatokon alapuló tápanyagpótlásra nagy gondot fordítanak. Már csak azért is, mert a területeik nitrátérzékenyek, ezért például a nitrogén hatóanyagot több részletben juttatják ki. A vetéssel egy menetben talajfertõtlenítõt, vagy tápanyagpótlásként valamilyen mikrogranulátumot szórnak ki, attól függõen, hogy mikor mire van szükség. A kiszámíthatatlan idõjárási körülményekre való tekintettel, valamint a betakarítási munkacsúcs megelõzésére 6-7 eltérõ érési idejû kukoricafajtát vetnek. A gyomszabályozást hasonló körültekintéssel végzik.- A termés mennyiségét és minõségét az idõjárási körülmények mellett leginkább a gyomok és különbözõ kártevõk befolyásolják – magyarázza az ifjú szakember. – Ezekre azért érdemes odafigyelni, mert ha gyom- és kártevõmentes marad a kukorica, akkor legalább egy, de inkább több tonnával nagyobb a hektáronkénti átlagtermés. A kukoricabogár kártétele ellen talajfertõtlenítõt használunk, a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártételét pedig Steward® 30 DF-fel igyekszünk kiküszöbölni. Kell is, mert kártételükkel jelentõs minõségromlást okozhatnak, s utat nyithatnak a másodlagos kórokozóknak – a fuzáriumtól az üszögökig a legkülönfélébb gombabetegségeknek. A gyomszabályozás már összetettebb feladat.S Bõsz Péter részletekbe menõen magyarázza, hogy mennyire fontos a tarlókezelés, a megfelelõ talajmûvelés, a jó magágy, a kultivátorozás. A legnagyobb szerep azonban a jól megválasztott herbicideknek jut.- Nálunk eléggé vegyes a gyomflóra. Hogy csak néhányat soroljak: mezei acat, különbözõ muhar és köles fajok, árvakelésû napraforgó, kakaslábfû, csillagpázsit, disznóparéj fajok, parlagfû, libatop, csattanó maszlag, szulák fajok és vaddohány. Ezek ismeretében érzékelhetõ, hogy mennyire nehéz az optimális technológiát, illetve készítményeket, hatóanyag-kombinációkat kiválasztani. Ráadásul úgy, hogy a rezisztencia kialakulását megelõzzem és a beszerzési árakra is tekintettel legyek. Napjainkban ugyanis nagy a piaci kínálat, ezért a hektáronkénti szerköltség tág határok között mozog, elérheti akár a 30 ezer forintot is. Természetesen a drágább készítmények többet tudnak, nekem kell dönteni.

 Hogyan és miket szokott választani?- Sok egyéb mellett jó tudni azt is, hogy a kukoricának már 5 leveles állapotában kialakulnak a csõkezdeményei, tehát cseppet sem mindegy, hogy a fejlõdésének ebben a korai szakaszában milyen körülményeket teremtünk neki. Tehát ilyenkor dõl el mekkora lesz a termés. Ezért a gyomfelvételezés eredményeit szem elõtt tartva alaposan megfontolom, hogy mikor, mit használok. A bemosó csapadék bizonytalanságára való tekintettel preemergens kezelést csak ritkán választok, inkább a kelés utáni osztott kezelést tartom eredményesnek. Egyszer hallottam valahol: „Nem vagyok olyan gazdag, hogy csak egyszer gyomirtsam a kukoricát!” Nálunk az elhúzódó gyomkelés miatt ugyanis megfelelõ hatékonyságot csak osztott kezeléssel érhetünk el. A korábbi években gyomirtó technológiánkban meghatározó szerepet kapott a Basis® Solution, az Accent® Gold, a Titus® Plus Gold, ma már azonban a Principal® Plus Gold és az Arigo™ Pack vette át a helyüket. Ezeken kívül a gyomösszetételtõl függõen általában a Lumax, az Elumis Peak, vagy a Monsoon közül választok. Az utóbbit jobbára foltkezelésre használom, ott, ahol valamilyen permetezési hiba vagy egyéb okok miatt megerõsödtek a gyomok.

 Miért váltott a Principal® Plus Goldra és az Arigo™ Packra?- A Principal® Plus Gold a maga öt hatóanyagával minden igényemet kielégíti a nálunk található gyomflórában, és nem utolsó sorban jó az ár-érték aránya. Általában osztott kezelésben használom ezt a 10 hektárra összeállított kereskedelmi csomagot. Amikor a kukorica még 3 leveles, olyankor hektáronként 300 gramm Principal® Plust és 1 liter Sucessor T-t juttatok ki, utóbbi a talajon keresztüli tartamhatást biztosítja. A maradék Principal® Plust akkor permetezem ki, amikor a kukorica 5–7 leveles. Tapasztalataim szerint ez a széles hatásspektrumú készítmény még a túlfejlett gyomokat is írtja. Az Arigo™ Pack gyomirtó szer csomagot – mivel kijuttatási idõt tekintve rugalmas, a kukoricával szemben pedig kíméletes – ott használom, ahol évelõ kétszikû gyomok nem fordulnak elõ – mondta befejezésül Bõsz Péter.

 A. Gy.

 

A DuPont készítmények felhasználása elõtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévõ címke felhasználási utasításait!

® az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve

™ az E. I. du Pont de Nemours and Company márkaneve