MENÜ

Gépszemle Brémában

Oldalszám: 50
2014.01.17.

Brémába invitálta a magyar agrársajtó képviselõit az Amazonen-Werke Kft., ahol a német anyavállalat legújabb gépeit és fejlesztéseit mutatta be – megelõzve a SIMA kiállításon való nagyközönség elõtti bemutatkozást. Az Agro Napló az alábbiakban összefoglalva közli a nemzetközi sajtótájékoztatón megjelent újdonságokat és fejlesztéseket.

 

 

 

ÚJ MÛTRÁGYASZÓRÓ A PALETTÁNAz Amazone mûtrágyaszórók rövid ismertetése és történeti áttekintése után a gyár egyik legújabb fejlesztése mutatkozott be, a ZA-TS vontatott kivitelû mûtrágyaszóró. Az eszköz jellemzõje, hogy szórásszélessége 20%-kal megnövekedett, illetve hogy a mûtrágyaszóró 36 m munkaszélességnél is háromszög alakú szórásképet eredményez. A precíz és gyors kijuttatás egyik eleme a csúcstechnológiát képviselõ AutoTS határszóró rendszer, amelynek alkalmazásával a mûtrágya jótékony és pontos kijuttatása a táblaszéleknél mutatkozik meg. A munkaszélesség megválasztása a szórótárcsán keresztül történik, és egyéb speciális funkciók aktiválása mellett a traktorfülkébõl állítható. Ez a technológia a SIMA termékverseny bírálóbizottságát is meggyõzte, akik elismerésben részesítették.Az AgApp „HeadlandControl” segítségével a táblavégi fordulók átfedései, az egyenetlen haladásból adódó eltérések, valamint a mûtrágya alul- és túladagolása elkerülhetõ.A ZA-TS esetében elérhetõ az AMATRON 3, a CCI 100 vagy az AMAPAD ISOBUS terminál is annak érdekében, hogy az egyes funkciók optimálisan mûködjenek. A munkaeszközhöz opcionálisan felszerelhetõ a GPS-Switch automatikus szakaszoló is, amellyel 8 különbözõ szakasz vezérelhetõ, illetve a mechanikus mûtrágyaszórók esetében a szakaszok két részszakaszra bonthatók a GPS segítségével. Az Amazone ZA-TS további jellemzõje, hogy az új tartály 4500 kg anyaggal tölthetõ fel, és a 30 km/h munkasebesség mellett akár 54 m széles kijuttatás is biztosítható.

 

 KIFINOMULT FEJLESZTÉSEK AZ ELEKTRONIKÁBANÚjdonság 2013-ban, hogy a nagy sikerû AMATRON+ mellett már elérhetõ az AMATRON 3 kezelõ terminál is, amelynek használata egyszerû, könnyedén megtanulható, és kompatibilis minden korábbi AMATRON+ eszközzel. További újdonság a GPS-Switch és a GPS-Track párhuzamos haladást elõsegítõ mellett a precíziós gazdálkodás részegységét képezõ GPS-Maps térképkezelõ is.Az Amazone kínálatából a mezõgazdasági eszközök vezérlésében a legmodernebb ISOBUS kezelõfelület az AMAPAD, amely alapfelszereltségben tartalmazza a GPS-Switch, GPS-Maps pro, GPS-Track pro, az AggApps funkciókat, valamint az ún. Task Controller dokumentáló csomagot.A precíziós gazdálkodás beékelõdött az Amazone Pantera önjáró permetezõk közé, így 2013-tól a Pantera AMAPAD terminállal is elérhetõ. További újdonság az opcionálisan választható automatikus kormányzás, amely a gyártó által speciálisan a Panterához fejlesztett hidraulikus vezérlésbõl, és a Topcon 150 kormányzási rendszerbõl tevõdik össze. Megjegyzendõ, hogy a fejlesztést Nemzetközi Prémium Oklevéllel ismerték el az AGROmashEXPO – AgrárgépShow közös termékversenyén. A növényvédelem gépei sorából bemutatkozott továbbá a vontatott, nagy területteljesítményû UX 11200 szántóföldi permetezõ is. www.agronaplo.hu/termekinformaciok/1337

 

 

 

Amazone Pantera Topcon automatikával

 

 

 

 

BÕVÜLÕ MULCSKULTIVÁTOR CSALÁD

A meglévõ mulcskultivátor család kiegészítése az összecsukható Cenius 4002-T2. A 150–250 LE igényû munkaeszköz a korábbról megszokott Special vagy Super kivitelben érhetõ el, így a kapák az elõbbi esetében nyírócsavaros biztosítással, míg az utóbbi esetében 3D-rugós túlterhelés-biztosítással ellátottak. A három sorban elhelyezett kapák 28,5 cm-es osztásának, és a könnyedén állítható tárcsáknak köszönhetõen a Cenius egyaránt alkalmazható sekély tarlóhántásra, a felsõbb rétegek lazítására, illetve magágykészítésre. Opcionálisan GreenDrill aprómagvetõ egységgel is felszerelhetõ.

 

 VETÉSTECHNIKAAz Amazone vetõgép termékskáláját bõvítette két további nagy teljesítményû típussal, a Citan 6000 és Cayena 6001 6 m munkaszélességû pneumatikus vetõgépekkel. Mindkettõ üzemeltetéséhez elegendõ egy 120 LE teljesítményû erõgép.A Citan 6000 gabonavetõgép megjelenésével már 6 típus áll a vevõk rendelkezésére 6–15 m-es munkaszélességig. Az új Citanokhoz a RoTeCc+ csoroszlyát a Control 25 mélységhatároló-tisztítótárcsával szereli. A Citan mulcsvetésben jól alkalmazható, de szántás után is megállja a helyét.A Cayena a mulcsvetés specialistájaként többek között olyan elõnnyel is rendelkezik, mint a nagy munkasebesség melletti (15 km/h) pontos magelhelyezés. Még a kemény, száraz és köves talaj sem okoz gondot a 16,6 cm-es osztástávolságú TineTec csoroszlyáknak. Új opció a Cayena esetében az ún. elõfutó vágótárcsák alkalmazása, amelyek a vetõcsoroszlyák behatolását segítik elõ.Mindkét munkagéphez, valamint a D9 és AD-mechanikus vetõgéphez egyaránt elérhetõ az új, kezelõbarát AMADRILL+ fedélzeti számítógép. A mûveletek során az AMADRILL+ valamennyi fontos funkciót ellenõrzi, emellett hektármennyiség-számlálóként is mûködik, és lehetõvé teszi a vezetõ számára, hogy a vetõgép további funkcióit – mint például a mûvelõút-kapcsolást és a kelés elõtti nyomjelzõt – kényelmesen, közvetlenül a vezetõfülkébõl kezelje. Ezenkívül haladás közben a vetési mennyiséget tetszõleges lépésekben lehet állítani, valamint a mûvelõutat is lehet szabályozni.A mûtrágyaszórókhoz és a permetezõgépekhez nagy sikerrel bevezetett GPS-Switch technológiát már a vetõgépeken is alkalmazzák. Az adagoló ki- és bekapcsolása GPS-en keresztül történik. A GPS-Switch – a gép helyzetétõl, és a korábban a pilóta által elvégzett beállításoktól függõen – szabályozza a kijuttatást az AD-P pneumatikus vetõgépeken. A rendszer alkalmazásával csökken a vetõmag-felhasználás, és optimális kijuttatás érhetõ el.A precíziós magkijuttatás már minden EDX modell számára is elérhetõ a sorlezárás alkalmazásával. Hasznossága kifejezetten a szabálytalan alakú táblák esetében mutatkozik meg, a felülvetés elkerülésében. Kifejezetten az EDX 6000 modellhez az Amazone lehetõséget biztosít egy dupla tartályból álló pneumatikus mikrogranulátum-kijuttató egység felszerelésére. Alkalmazásával két eltérõ hatóanyag-tartalmú mikrogranulátum használható.A kukorica vetõgépek kihasználtsága igencsak rövid idõszakra tehetõ, így az Amazone továbbgondolta az EDX-ben rejlõ lehetõségeket, és egy repcevetésre alkalmas kiegészítõt vezetett be a piacra. A kifinomult csoroszlya-technológiának köszönhetõen az EDX állandó mélységben képes kijuttatni a magot. További opció a gyökér alá történõ mûtrágya elhelyezése. A repcevetõ egység 37,5 cm, 44,9 és 50 cm-es sortávban érhetõ el.

 -sm-

Az Amazone fejlesztésekrõl bõvebben olvashat angol nyelven