MENÜ

TELJES KÖRÛ TAKARMÁNY-KONCEPCIÓ A HASZONÁLLATOK OPTIMÁLIS TÁPLÁLÁSÁÉRT

Oldalszám: 74-75
2014.01.14.

Erõsen közhely, de igaz, hogy megfelelõ tömegtakarmány csak megfelelõ növényi alapanyagból készíthetõ és az pedig csak életteli, egészséges termõtalajon termeszthetõ. A takarmánynövények termesztéstechnológiája óriási fejlõdésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, de ez a fejlõdés elsõsorban a gépesítést, a fajtahasználatot és a kemizálást érintette, és a biológiai megoldások fejlõdése illetve azok gyakorlatban való meghonosodása nem tartott lépést a technológia többi elemével. Ez a mondhatni megbomlott egyensúly egy nagyon súlyos problémához vezetett. A mûtrágyasók (nitrogéntartalmú mûtrágyák), talajfertõtlenítõ-, gyomirtó- és csávázószerek intenzív használata miatt a termõtalajokban élõ hasznos mikroorganizmusok – elsõsorban hasznos talajbaktériumok – száma nagyjából a tizedére csökkent annak, mint ami korábban volt és ami optimális lenne.

 

 

Kicsit hasonló ez a helyzet ahhoz, mint amikor egy ember nem megfelelõ módon táplálkozik és a szervezetébe jutott tartósítószerek és antibiotikumok miatt a bélrendszerben lecsökken a hasznos baktériumszám és az számos kellemetlen és káros hatást eredményez. A nem elégséges számú és nem megfelelõ faji összetételû talajbaktérium egyértelmûen látszik például abból, hogy a talajba forgatott növénymaradvány jóval lassabban bomlik el, hiszen sokkal kevesebb a cellulózbontó baktérium. Korábban természetes volt, hogy egy év után már nem lehet kukoricaszárdarabot találni a talajban, ma pedig már egyes területeken 3 év után is ott vannak még a talajban a növénymaradványok. Ezek számos különféle problémát okoznak, mint például a talajmûvelés nehezítése vagy a rajtuk felszaporodó kórokozók kedvezõtlen hatása. A másik jelentõs probléma a megváltozott – leromlott – talajélet következtében az, hogy a talaj nem képes fenntartani a növénypatogén mikroorganizmusok alacsony szintjének a fenntartását.Egy kis marék termõföldben normál körülmények között jóval több mikroorganizmus él, mint ahány ember benépesíti a Földet. Ha a termõföld megfelelõen „életteli”, annak van egy nagyon egyszerû tesztje, nem is kell hozzá mikrobiológiai laboratórium. Ha egy ember megszagolja a nedves földet és annak igazi „földillata” van, akkor azzal biztosan nincs gond. A tipikus földszag, ami a jó földeken a szántás után érezhetõ vagy a kertekben egy kis esõ után, az a geozmin nevû anyag illata, amit az emberi orr nagyon kis koncentrációban már megérez. A geozmint a Micrococcus spp. és a Streptomyces spp. talajbaktériumok termelik és az illat annak a biztos jele, hogy életteli, egészséges talajjal van dolgunk. Ha dohos, tipikus penészgomba szagú a föld, akkor az nem túl jó jel és ha növénytermesztésre akarja valaki használni a földet, akkor azzal mindenképp érdemes valamit csinálni.A hasznos talajbaktériumok a szerves anyagok lebontása mellett a kórokozók elnyomását és elpusztítását is elvégzik. Ebben elsõsorban a Streptomyces és a Pseudomonas törzseknek van kiemelkedõ jelentõsége. Érdekes tény, hogy a humángyógyászatban használt antibiotikumok jelentõs részét is talajbaktériumok által termelt anyagok adják. A „micin”-re végzõdõ hatóanyagok illetve terméknevek egyértelmûen ilyenek, legismertebbek például a Neomicin és a Bluramicin.

 


 

 

A megfelelõ tápanyagtartalmú és egészséges takarmány alapanyag elõállításában kétségtelenül nagy szerepe van a termõtalaj komplex hatású talajbaktérium készítménnyel történõ beoltásának. Itt nagy hangsúly van a komplex hatáson, ami csak abban az esetben képzelhetõ el, ha a termékben legalább 6–7 megfelelõen összeállított, egymás hatását optimálisan kiegészítõ baktériumtörzs található. 1–2 nitrogénkötõ törzset tartalmazó talajbaktérium készítmény alkalmas lehet arra, hogy csökkenteni lehet a kijuttatott mûtrágyát, de a megfelelõ talajszerkezet és talaj-egészségi állapot fenntartása az ilyen úgynevezett elsõ generációs termékektõl nem elvárható.A 2013. év elsõ hónapjaiban jelentkezõ, a tejben megjelenõ gombatoxinok által okozott nagyon súlyos gond határozottan ráirányítja a figyelmet arra, hogy a mikrobiológiai csúcstechnológia által kínált lehetõségek használata a takarmánynövény-termesztésben és a takarmány-elõállításban nem nélkülözhetõ.
 

 

Hatékony megoldás csak olyan teljes körû mikrobiológiai koncepciótól várható, amely mind a talaj, mind a növény és a takarmány szintjén is megjelenik.

Elsõ lépése ennek mind az idõbeliséget, mind a jelentõséget tekintve a megfelelõ talajoltás. Ez akkor a leghatékonyabb, ha már a takarmány alapanyag termõterületének az elõveteményének lekerülése után kezeljük a talajt komplex cellulózbontó és fertõtlenítõ hatású talajbaktérium készítménnyel. A kukorica- és a napraforgótarló kezelésére a BactoFil CELL, más növények tarlóját pedig BactoFil B 10 készítménnyel érdemes kezelni. A kukorica vetése elõtt 1–2 héttel, vagy legkésõbb a vetéssel egy menetben BactoFil A 10 készítmény kijuttatása javasolt. Ez a technológia nagyságrendekkel csökkenti a talajban áttelelõ és onnan fertõzõ kórokozók számát. Emellett a talajbaktériumok által biztosított abszolút egyenletes nitrogénellátás miatt a növény ellenálló képessége is nõ, sokkal kisebb eséllyel telepednek meg rajta különféle kórokozó gombák. A termésbiztonságot növelõ ezen technológia az egészséges takarmányalapanyag-termesztés alapja.A következõ elem a takarmánynövény kezelése egy olyan mikrobiológiai lombtrágyával, amely nagy biológiai hatékonyságú élõ algasejteket tartalmaz. Ez az Algafix nevû termék az algasejtek által termelt anyagokat és mikroelemeket tartalmaz. Az algák által termelt növényi hormonok és aminosavak hatására a kezelt növény gyorsabban fejlõdik és jobban ellenáll a különbözõ eredetû stresszhatásoknak valamint hatékonyabban tud védekezni a kórokozók fertõzése ellen. Az Algafix mikrobiológiai lombtrágya használata tovább csökkenti a BactoFillal kezelt talajon fejlõdõ növényeken lévõ kórokozó mikroorganizmusok számát.Az egészséges takarmány alapanyag silózásakor használt csúcsminõségû oltóanyag használata teszi teljessé a koncepciót. Az angol Agriprep cég silótakarmány készítésre használható termékei az elérhetõ legmagasabb minõséget nyújtják ezen a téren, ezért méltó társai az elõzõ két kiváló mikrobiológiai terméknek.Ez a mikrobiológiai csúcstermékekre alapozott takarmány-elõállítási koncepció kétségtelenül kiváló takarmányt eredményez, mind a beltartalmi értékek, mind az emészthetõség, mind a kórokozók által termelt toxinok alacsonyértékének a vonatkozásában. További részletes információkért érdemes ellátogatni a www.agrobio.hu internetoldalra és felvenni a kapcsolatot az AGRO.bio Hungary Kft. legközelebbi területi képviselõjével.A BactoFil és az Algafix termékek használata egyrészt növeli az egységnyi felületen termõ takarmánynövény mennyiségét és javítja annak beltartalmi mutatóit. Másrészt a takarmány alapanyagon lévõ káros mikroorganizmusok számát nagyságrendekkel csökkenti. Az Agriprep silótakarmány oltóanyagok használata garantálja, hogy az értékes alapanyagból a lehetõ legjobb takarmány készüljön.

 Sárospataki György