MENÜ

ZAMIR: Új kihívásokra fejlesztve

Oldalszám: 34
2014.01.14.

A napraforgó levél- és tányérvédelme a kórokozók ellen kulcsfontosságú a jövedelmezõ termésszint eléréséhez. Még aszályos évben is megtérülõ beruházás a növényvédelmi kezelés azokban a régiókban, ahol magasabb fertõzési nyomás alakul ki.

 

 

 

 

 

A termõterület növekedésével a növénybetegségek fertõzésveszélye is megnõtt. A növények fertõzöttsége összetettebb, legtöbbször több betegség is jelentkezik egyszerre, valamint korábban kevésbé fontos betegségek jelentõsége megnõtt. A védekezéseket ezért ma már nem igazíthatjuk egyetlen betegség ellen, és az újabban nagyobb mértékben elõforduló betegségek megelõzésére újabb megoldások választása vált indokolttá.A Makhteshim az idei évtõl egy új gombaölõ készítménnyel, a ZAMIR-ral áll a napraforgó-termesztõk rendelkezésére. A készítmény egyik hatóanyaga a Mirage-ból már jól ismert, felszívódó, lokál szisztémikus és hosszú tartamhatást biztosító prokloráz. Másik hatóanyaga, a felszívódó és jól transzlokálódó tebukonazol, amely a Phoma fajok elleni hatékonyságát már a repcetermesztésben is bizonyította. A ZAMIR elõnye ebben a két hatóanyagban és a hozzá kifejlesztett formulációban rejlik. Kiemelkedõ hatékonysággal rendelkezik az utóbbi években egyre több területen jelentkezõ Phoma macdonaldii, valamint a szár fertõzését is okozó Sclerotinia sclerotiorum ellen (1. ábra).

 

 

 

Jelentõsen képes csökkenteni a Phoma és a Sclerotinia fertõzések mértékét, de kiváló hatékonyságú a Diaporthe helianthi ellen is (2. ábra). A korai betegségek elleni hatékonysága alapján, a 6–8 levélpáros állapotban elvégzett lombvédelmi kezelésekhez a ZAMIR kitûnõ választás.

 

 

 

Napraforgóban a készítményt fertõzésveszély fennállása esetén preventív jelleggel, legkésõbb az elsõ tünetek megjelenésekor célszerû kijuttatni a szárnövekedés idõszakában, 1,0–1,25 l/ha dózisban. Erõsebb fertõzésveszély esetén a magasabb dózis használata indokolt. Fertõzést megakadályozó és gyógyító hatással egyaránt rendelkezik, a teljes növényre kiterjedõ védettséget ad, mivel a prokloráz a felszívódás helyén véd, a tebukonazol pedig aktívan eljut a fiatal, növekvõ részekbe.A két különbözõ típusú hatóanyag használata miatt nincs rezisztencia veszély. Szélsõséges idõjárási körülmények között is megbízható védelmet ad a meghatározó betegségek, különösen a Phoma és a Diaporthe ellen.

A ZAMIR-ral kapcsolatos további információkért kérjük, keresse területi képviselõinket vagy látogasson el a www.mahun.hu oldalra.

 Dr. Lukács Domonkos

fejlesztési menedzser

Makhteshim Agan Hungary Zrt.