MENÜ

Szemelvények a párizsi SIMA kiállításról

Oldalszám: 93-94
2014.01.14.

Nyugat-Európa jelentõsebb mezõgazdasági kiállításainak rendszeres résztvevõjeként az Agro Napló igyekszik az ott látott érdekességeket, új mezõgazdasági gépeket és eszközöket, technológiai innovációkat bemutatni olvasóinak. A februárban lezárult párizsi SIMA kiállításon tapasztaltakat egy-egy gyártó termékének rövid ismertetésével mutatjuk be, áprilisi lapszámunkkal kezdõdõen.

 

 

ÚJ NAGYBÁLÁZÓ CSALÁD NAGYOBB TELJESÍTMÉNNYELGyökeres változás, figyelemre méltó teljesítmény és számos újdonság jellemzi a Case IH új generációs szögletes bálázóját. Az LB 4 széria négy új modellel bõvült: LB 324 (bálaátmérõ: 80 x 70 cm), LB 334 (80 x 90 cm), LB 424 (120 x 70 cm), LB 434 (120 x 90 cm). A már a korábbi LB szérián jól bevált részegységek megtartása mellett a fejlesztõmérnökök szinte minden kulcsfontosságú területet átvizsgáltak és átdolgoztak, úgy mint a központi keret, a rendfelszedõ és a rotor rendszer. Fontos eleme az új sûrített levegõs tisztító rendszer, ami a kötözõanyagot por- és törmelékmentesen tartja. Az átdolgozott külsõ megjelenés könnyebb hozzáférhetõséget és nem utolsó sorban gyorsabb karbantartást eredményez. Újdonság a 2,4 m széles rendfelszedõje. A szecskázó tervezésekor a terményáram növelését tartották szem elõtt. A szecskázás sebességét percenként 48-ra növelték a nagyobb kapacitás érdekében. A bálázó kompakt és jól manõverezhetõ, szállítási sebessége elérheti a 40 km/h-t közúton. A modern kezelés és az AFS management rendszer szintén alapfelszereltség az LB4 bálázók esetén. Választhatunk AFS Pro 300 és AFS Pro 700 színes monitor között vagy kezelhetjük a gépet ISOBUS-on keresztül is.Az LB 4 modellek képesek az ún. kétbálás kidobásra, amelynek lényege, hogy a hagyományos bálakidobó kiüríti a gépet, mely aztán kinyitható a maradék eltávolításához. A kiegészítõ részleges bála kidobás lényege, hogy a bálázás végén kidobja a kész bálát, a félig kész bálát azonban benntartja, így a kivezetõ csúszda behajtható a szállításhoz.

 


 

A bálazsineg-tároló helyét a tervezõk megnövelték, így akár 32 tekercs is belefér. A megnövelt kapacitás csökkenti a megállások számát és megnöveli a bálázásra fordítható idõt. A gyártói információk alapján az LB 4 széria 2013 tavaszi szezonjától már kapható.

 

 BÕVÍTETT KÍNÁLAT A FELLÁTÓLElsõ alkalommal jelent meg az AGCO standján a Fella, ahol számos fejlesztést mutatott be. A 2011-tõl az AGCO csoporthoz tartozó német Fella-Werke GmbH a tárcsás kasza kínálatából két vontatott kivitelû eszközt mutattak be. Az SM 3065 Trans típus 3 méter, míg az SM 3575 Trans 3,5 méter munkaszélességben érhetõek el. Mindkettõ verõujjas vagy gumihengeres szársértõvel egyaránt szerelhetõ. Mindkét típus alapfelszereltsége a Fella driveGuard túlterhelésvédõ-rendszer. Segítségével – pl. kõvel való ütközés után –, a driveGuard elnyírt acéltárcsája a helyszínen, néhány perc alatt kicserélhetõ, jelentõs idõt és költséget takarítva meg.A gyártó rendterítõ kínálata szintén bõvítésre került, így a nagy munkaszélességû TH 13010 Trans egy kisebb „testvérrel”, a TH 11008-cal egészült ki. A 10,2 m munkaszélességû eszköz összesen 8 rotorból áll, amelyeken egyenként 6 darab rotorkar található.

 


 

 További újdonság az újonnan fejlesztett TS 8055 PRO rendképzõ, amit a gyártó 7,2–8 méter munkaszélességben kínál. A korábbi TS 880 modellhez képest változás, hogy a rotorok már nem 4, hanem 6 keréken futnak, így kiválóan használhatók szélsõséges üzemeltetési körülmények között is. A rögzített elsõ kerék egyenletes futást eredményez, aminek köszönhetõen az eszköz kevésbé kopik, még az olyan területeken is, mint a kemény tarló. Az új rendképzõ továbbá az ún. JetEffect és a stabil, egzakt kormányzást biztosító SteerGUARD rendszereket alkalmazza.

 

 A LEGAPRÓBB RÉSZLETEKIGA Stoll standján a német traktorra szerelhetõ homlokrakodó-gyártó rávilágított arra, hogy a korábban bevezetett FZ/FS Profiline széria még mindig az újdonság erejével hathat. A Stoll homlokrakodó jellegzetessége az erõ, a szilárd kialakítás, a rakodási teljesítmény és a modern design, de jeleskedik a használhatóság és az intelligens technikai megoldások területén is. A mechanikus párhuzamvezetés Z-Kinematikávál már korábban elérhetõ volt, ám – figyelve minden apró részletre – az emelõkar hátulsó részébe épített párhuzamos vezetés kormányrúdja és a profilba rejtett, egyben védett hidraulikus vezetékek már egy új konstrukciót tükröznek. E megoldásnak köszönhetõen biztosított a jobb kilátás rakodás közben. A rejtett párhuzamos vezetõnek köszönhetõen közelebb kerülhet a rakodó a kabinhoz, illetve a traktor súlypontjához, ez ideálisabb üzemeltetést, jobb súlyeloszlást és nagyobb terhelhetõséget jelent. Lényeges, hogy ez által csökken az elsõ híd terheltsége is, és emelkedik az élettartam.

 


 

 ÚJ TÍPUSSAL A PIACONKiváló alkalomként szolgált a párizsi kiállítás, hogy a hazánkban is jól ismert Manitou csoport legújabb termékeit bemutassa. Az új MLT 629 széria megjelenése nagyszámú látogatót vonzott a francia teleszkópos-rakodó gyártó standjára. Ahogy az a hazai forgalmazótól kiderült, az új gépet a korábbi MLT 627 utódjának szánja a gyártó.

 


Az MLT 629 jellemzõje, hogy a 100 LE teljesítménnyel bíró Perkins TIER III.B motort nem a kabin mellett, hanem a gép hátulján helyezték el. A mûszerfal és az azon található digitális kijelzõ segítségével a gépkezelõ azonnal hozzáfér minden egyes szükséges információhoz (fogyasztás, karbantartás visszajelzõ, motor management stb.), amelyek a megfelelõ üzemeltetéshez nélkülözhetetlenek.

 


 

 

A Manitou felhasználók körében jól ismert JSM joystick gondoskodik továbbra is a gémmozgások vezérlésérõl és az irányváltásról. Bõvült az adapterválaszték is, így az új típus már többek között 2000 literes kanállal, erõsített trágyakanállal, új fejlesztésû bálavillával is elérhetõ. A kompakt és sokoldalú MLT 629 kialakításának köszönhetõen különösen alkalmas állattartó telepek kiszolgálására. Az új MLT széria bevezetésére várhatóan 2013 második felében kerül sor.

 


 

 

-an-