MENÜ

Folytatódik a tavaszi nagytakarítás...

Oldalszám:
2013.06.11.

A kukorica gyomirtások zömét a posztemergens kezelések jelentik. Érthető okok miatt a termelők jelentős része okkal választja ezt a megoldást. Évelő gyomnövények ellen egyelőre nincs jobb megoldás. Ilyen gyomokkal fertőzött területen érdemes kihasználni az izoxaflutol tartalmú készítmények (Merlin flexx, Adengo) évelők elleni hatását, preemergensen vagy korai posztemergensen kijuttatva. Az izoxaflutol hatékony az évelő gyomok magról kelő alakjai ellen, és markáns tüneteket okoz az áttelelő vegetatív részekből regenerálódó egyedeken is. Az így jobban ütemezhető posztemergens kezelések előtt meg kell várni a kifehéredett évelő gyomnövények visszazöldülését és ilyenkor lehet egy célirányos állománykezeléssel kiirtani őket a kukorica területekről.

A posztkezelések klasszikus felhasználási módját nem előzi meg alapkezelés. Előnye, hogy a terület gyomosodási viszonyai könnyen felismerhetőek, pontosan meghatározható azoknak a gyomnövényeknek a köre, amelyek megszabják az alkalmazható készítményeket. A gyomnövények fejlettsége és borítása pedig megadja a kijuttatandó adag nagyságát, iránymutatással szolgál a permetlé mennyiségére, a szórástechnikára, esetleges kombinációs partnerek illetve adjuvánsok felhasználására. A kukorica fejlettsége, egészségi állapota tovább finomítja mindezt.

Az utóbbi évek időjárása gyakran keresztülhúzta a növényvédős kollégák szándékát a posztemergens kezelések időzítésében. 2010 csapadékos, hideg időjárása igencsak leszűkítette a permetezésre alkalmas időszakokat. Gyakorlatilag csak akkor lehetett a gyomnövényeket kezelni, amikor rá lehetett menni a területre, és nem máskor. Ha az időjárás ennyire döntően befolyásolja a kezelés időpontját, részben kivéve a döntést a felhasználók kezéből, akkor olyan megoldások után kell nézni, amelyek rugalmasan alkalmazhatóak még szélsőséges gyomfertőzöttség és a gyomok eltérő fejlettsége mellett is, nem megfeledkezve a készítmények szelektivitásáról, tehát a kukorica fenológiájáról sem.

 

 

 A Monsoon active kiemelkedően jó hatású az évelő egyszikűek ellen  is: a kezelés hatására először a fenyércirok tenyésző csúcsa pusztult el
A Monsoon active kiemelkedően jó hatású az évelő egyszikűek ellen

is: a kezelés hatására először a fenyércirok tenyésző csúcsa pusztult el

 

 

Laudis_logo
A Bayer két készítménnyel szolgál
a nehezített körülmények között végzett állománykezelések eredményes elvégzéséhez. A Laudis hosszú évek óta a legnagyobb területen használt kukorica gyomirtó szer Magyarországon. Az eltelt években sikerrel bizonyított a gyomnövények ellen és eredményesen birkózott meg az utóbbi évek hektikus időjárásával is. Rendkívül jól tűri a szélsőséges hőmérsékleti viszonyokat, szelektivitása még kirívó gyom- és kultúrnövény fenológiáknál is megbízható. A beépített adjuváns rendszernek köszönhetően, megfelelő szórástechnikával és lémennyiséggel kijuttatva, még a 2011. és 2012. évek rendkívül száraz körülményei között is kiemelkedő hatékonyságú volt, akár túlfejlett gyomnövények ellen is. A Laudis évelő kétszikűek ellen a kukorica posztemergens fenológiai állapotában szelektíven kombinálható dikamba vagy klopiralid hatóanyag-tartalmú termékekkel. A széfener hatékonysága a dikambára is kiterjed, akár későbbi kezelések esetében is. A Laudis hatóanyaga, a tembotrion legjobban a növények föld feletti részein felszívódva fejti ki hatását, de megfelelő csapadék mellett a kezelést követő időszakban eredményesen blokkolja a magról kelő gyomnövények kelését talajon keresztül is. Átlagostól eltérő körülmények esetén „szakmérnöki dózis” alkalmazását javasoljuk.

A hazai gyomflóra és az utóbbi évek embert próbáló időjárása új megoldásokat kíván a kukorica állománykezelésére. Olyan megoldásokat, amelyek széles hatásspektrumuknál fogva egyszerre képesek elpusztítani a nehezen irtható, fejlett, magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényeket, megbízhatóan irtják az évelő egyszikű gyomnövényeket, nem válogatnak, az újonnan feltűnt köles fajok, parti köles és kései köles ellen is jó teljesítményt nyújtanak, különösebb botanikai ismeretek nélkül is. A korábbi posztemergens készítmények fájdalmas hiányossága volt a fejlett muhar (Setaria) fajok elleni hatékonyság. A Bayer új gyomirtó szere, a Monsoon active mindezen követelményeknek megfelel, tetézve azzal, hogy a vállalat megtartotta jó „szokását” az adjuváns rendszereket illetően, ez a készítmény is két óránál rövidebb esőállósággal rendelkezik. A gyomnövények a felületaktív anyagoknak köszönhetően késlekedés nélkül felveszik a hatóanyagokat, növekedésük gyorsan leáll és teljes pusztulásukhoz is kevesebb időre van szükség. A Monsoon active monsoon-active_bl_cmyk_101207
tienkarbazon-metil tartalma nem csak a gyomok föld feletti részén felszívódva fejti ki hatékonyságát, hanem talajon keresztül is képes megfelelő bemosó csapadék jelenlétében megakadályozni a magról kelő gyomnövények újrakelését.

 

Nagy Lajos

Bayer CropScience