MENÜ

Hogyan vehetjük kézbe az irányítást lombtrágyázással?

Oldalszám:
2013.06.11.

A legtöbb esetben magunk is meggyőződhetünk arról, hogy egy-egy kezelést követően milyen dinamikusan indulnak meg növényeink, miközben a kijuttatott tápanyagok mennyisége csak minimálisan nőtt a korábban kiszórt nagy mennyiségű szilárd műtrágyákhoz képest. A lombtrágyázás segíti a kijuttatott nagy értékű inputanyagok hasznosulását, előcsalja a hibridekből a bennük rejlő genetikai potenciált.

 

A lombon keresztül történő starterkezelés (FitoHorm Turbo Foszfor) azért lehet hatékonyabb a talajkezelésnél, mert a foszfor felvételét ebben az esetben nem befolyásolja semmi. Ellentétben a talajon keresztüli kezeléssel, hiszen pl. a hideg talajban hiába van a növény gyökeréhez helyezve a mikro-granulált műtrágya, az alacsony talajhőmérsékletnek köszönhetően mégsem felvehető a növény számára. Míg a lombon keresztül a foszfor ebben az időszakban is bejut, ami stimulálja a gyökeresedést, plusz elegendő energiához juttatja a gyökeret, hogy a növényünk további tápelemeket tudjon felvenni.

Nem csak a gyökeresedés stimulálható lombon keresztül. A kukoricánál például a csődifferenciálódás nagyon jól befolyásolható cinkkel (FitoHorm 65 Zn vagy FitoHorm Kukorica). Nem biztos, hogy a talaj jó cinkellátottsága elegendő, hiszen az még nincs a növényben, a csövek illetve a szemsorok kialakulását viszont a növényben jelenlevő cink mennyisége befolyásolja. Ma már a bórozás (Polybór 140) a napraforgó nélkülözhetetlen technológiai eleme, mivel a növényben jelenlévő bór jelentősen befolyásolja a virágszervek kialakulását, a megtermékenyülést, és ezek eredményeképpen a tányér kitelését is.  Érdemes odafigyelnünk a napraforgó kénigényére is, hiszen az a szilárd növény és az olajok kialakulásához is nélkülözhetetlen. A kén jó ellátásával növelni tudjuk a magvak méretét és az olajtartalmat is.

A lombon keresztüli tápanyagellátás összesen annyi odafigyelést igényel, hogy ne felejtsük ki a permetezőtartályból. 3-4 ezer forintos pluszköltséggel jelentős haszonra tudunk szert tenni, hiszen az egyszer kijuttatott tápanyagok jobban hasznosulnak, másrészt a termés minősége jobb lesz, ezért azt könnyebben tudjuk értékesíteni. A lomb-trágyázás hiányában elszenvedett minőségromlás, termésveszteség esetén ne csak a közvetlen kiesett jövedelemre gondoljunk, hanem arra is, hogy az addig kijuttatott inputanyagok egy része is veszteségként könyvelhető el.

 

Buda Richárd

FitoHorm Kft.