MENÜ

Időjárásálló gazdálkodás – hitelképes ügyfelek

Oldalszám: 39
2013.06.11.

Az agrárszektor teljesítményének javítását, vagy a helyi és időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodást is számos gazdálkodási-technológiai változtatás is segítheti. A vállalkozásoknak fel kell ismerniük azon lehetőségeket, amelyek nélkülözhetetlenek a fenntartható és sikeres működéshez. Az agrárium kihívásairól és finanszírozási kilátásairól kérdeztük Pongrácz Istvánt, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kuratóriumának elnökét, aki családi gazdálkodóként is tevékenykedik.

39_1 AVHGA PONGRACZ ISTVAN
Melyek az ágazat legkomolyabb problémái?

Egyre gyakoribbak az időjárási extrém helyzetek, amelyek az agrárium teljesítményét alapvetően befolyásolják, és visszavetik az ágazat termelését. Ennek kiküszöbölésre létezhet megoldás. A váratlan ármozgások, a kiszámíthatatlan árfolyammozgások és a félbe maradt uniós beruházások is fejtörést okoznak a vállalkozásoknak. Viszont nagy segítséget jelent, hogy a SAPS területalapú támogatást adott gazdasági évben, sőt előlegként megkaphatják a magyar gazdák.

 

 

Milyen megoldásokra gondol rossz időjárás esetére?

Nincs mindenre recept, de a tapasztalataim alapján úgy látom, hogy gazdálkodás-technológiai téren biztosan kell fejlődni, ami a szektor verseny- és hitelképességét is javítaná. Az aszályos időre való felkészülésre célszerű lenne a minimalizált földművelési technológiák minél szélesebb körű bevezetése, mint például a csapadék megőrzése a talajban, az üzemanyag takarékos művelési módok elterjesztése. Megoldást kínálhat a rövidebb tenyészidejű fajtákra való átállás, a korábbi vetési időpontok alkalmazása. Az agrárkormányzat is szorgalmazza az öntözéses gazdálkodás bővítését, támogatását. Csapadékos időszakokra a vízelvezetés fejlesztése lehet gyógyír, az árkok és csatornák karbantartása és kiépítése, a kisebb folyómedrek kotrása, vízgyűjtőterületek kialakítása. A fejlesztések révén az ágazat hitelhez jutási esélyei javíthatók, a bankok még inkább érdekeltek lehetnek az időjárási viszontagságoknak ellenállóbb szektor finanszírozásában. Jó irányba haladunk, a hitelintézetek már nyitottabbak az agrárcégek felé.

 

Mire számíthat egy agrárcég a hitelezés során?

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány feladata, hogy a vállalkozások mellé álljon a hitelezés során, mint intézményi kezes. Az általunk támogatott vállalkozások sokkal vonzóbbak lesznek a bankok számára, hiszen ha probléma adódna a hitel visszafizetése során, a bank az alapítványon keresztül biztosan visszakapja a fennálló hitelösszeg 20–80 százalékát. Széleskörű tevékenységünk révén rálátunk a teljes hazai agrárfinanszírozásra, egészen nagy a termékpaletta. Az MFB támogatott hitelkonstrukciói közül az MFB Agrár Forgóeszköz és az Agrár Fejlesztési programot emelném ki, mint új terméket. Folyószámlahitel is sok van, a legismertebbek az Agrár Széchenyi Kártya vagy a takarékok Gazdakártyája. Érdemes alaposan körbejárni a finanszírozási kérdéseket, több hitelintézetnél is érdeklődni, hiszen egészen más termékkör, más hitelezési hajlandóság jellemzi az egyes bankokat és takarékszövetkezeteket. Nagyobb eséllyel vagy kedvezőbb kondíciókkal hiteleznek a bankok, ha intézményi kezes is áll az ügyfél mögött.

 

 

Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány

telefon: (06 1) 474 5070

[email protected]

www.avhga.hu

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek.

39_2 AVHGA PONGRACZ ISTVAN