MENÜ

Tarlóhántás? - Horsch Joker

Oldalszám: 37
2013.06.10.

Még van két hónapunk az aratásig, az aratással egyidejűleg elindul a tarlóhántás is. Nagyon fontos hogy a tarlóhántást a kombájn mögött azonnal elvégezzük, mert ezzel elvágjuk a kapilláris csöveket, és ezáltal meggátoljuk a párolgást. A tarló olyan, mint egy kémény, ezen keresztül még erőteljesebb a kipárolgás.

A Joker gyorstárcsával relatív kis vonóerőigénnyel, gyorsan és sekélyen precíz mélységtartás mellett tudjuk végezni a tarlóhántást. Az ívelt csipkés tárcsák még az igen kiszáradt talajfelszínbe is behatolnak, intenzíven bekeverik a tarlómaradványokat és a hullás magvakat a talajba, a lezáró henger mindezt tömöríti.

 

 37_1 HORSCH JOKER

 

A hullás és gyommagvak a talajjal össze lesznek préselve, így erőteljesebb a kelés. Egy másik fontos dolog a tarlóápolás, vagyis a tarlóhántás után, időjárástól függően, a bekevert magvak 1–3 héten belül kikelnek, a növények elkezdenek fejlődni és újból értékes vizet visznek el a talajból. Megint sekélyen kellene művelni a talajt, csakhogy tart még az aratás, kell közben folyamatosan végezni a tarlóhántást is és a tarlóápolást is.

 

 37_2 HORSCH JOKER

 

Melyik ujjamat harapjam, mindegyik fáj. Két lehetőség van a tarlóápolásra: vagy lepermetezzük, leégetjük a növényzetet, vagy megint tárcsával rámegyünk. Költségben ugyanott vagyunk, a permetezést hamarabb el tudjuk végezni (nagyobb munkaszélesség végett), ha Jokerezünk, akkor tovább tart, de megint stimulálni fogunk olyan magvakat, amelyek a tarlóhántás után nem csíráztak ki. Mivel a Joker tárcsával elég gyorsan lehet dolgozni, akár 20 km/h -val is, így nagy területteljesítményre is képes, és ha a kombájnkapacitáshoz megfelelő munka szélességet is választottunk (egy műszak alatt learatott területet ugyanannyi idő alatt meg is kell tudni művelni), akkor belefér még az aratás végén, hogy az elején tarlóhántott földeket megint lejárjuk, akár nyújtott műszakban is.

 

 37_3 HORSCH JOKER

 

A Joker tárcsában két-két tárcsa van egy karon, ezáltal az átömlő keresztmetszete is nagyobb, ami azt eredményezi, hogy az 52 cm tárcsalapátmérővel a kukoricatarlón sem dugul el.

 

 37_4 HORSCH JOKER

 

A tarlóhántás mellett több helyen az idei tavaszi magágykészítésben is jeleskedett a Joker tárcsa. Mivel sekélyen pontos mélységtartás mellett nagy sebességgel lehet vontatni, egyengeti és porhanyítja a talajfelszínt, kivágja a kikelt gyomokat és a zöldtrágyát be is dolgozza, így tökéletes magágyat készít nem csak a tavaszi kalászosoknak, hanem a kapások számára is.

 

 37_5 HORSCH JOKER

 

A Horsch Joker egy igazi ász a kézben, amelyet bármikor elő lehet venni, és a gondjainkat könnyedén megoldani.

 

 -zs-