MENÜ

Szántóföld

Szakfolyóirat > 2013/05 > Szántóföld Mezőgazdaság Struktúra Változás

A mezőgazdasági struktúrák változásának vizsgálata az Alföld régióiban

Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megye kistérségeinek településein a mezőgazdasági struktúrák változásának széles körű feltárását, a mezőgazdaság adottságainak felmérését tűztük ki célul, jelen írás az 1998–2008 közötti időszak öt kérdőíves felmérésének kutatási eredményeit mutatja be. Területileg Karcag és térsége, NK Leader, a Tarna menti, valamint Tisza-Tarna-Rima-mente LEADER akciócsoportok településein gazdálkodókat érinti, a megkeresett gazdálkodói létszám 110 fő[1]. Az adatbázis négy részre tagolt: a gazda, a gazda családja, a gazdaságról és a multifunkciós mezőgazdálkodást tartalmazó fejezetek.  

Szakfolyóirat > 2013/05 > Szántóföld precíziós Helyspecifikus növényvédelem

Precíziós növényvédelem - gyomszabályozás

A precíziós (helyspecifikus) növényvédelem új módszerei alkalmazásának a gyakorlatban nagymértékű gazdasági és környezetvédelmi előnyei vannak, a külföldi, több évtizedes tapasztalatok alapján akár 40%-kal is csökkenhet a kijuttatott növényvédő szerek mennyisége. A precíziós módszerek bevezetésének elsősorban azokon a helyeken van szerepük, ahol a táblán belül heterogén vagy kismértékű a károsító szervezetek előfordulása.

Szakfolyóirat > 2013/05 > Szántóföld repce Kukorica termés

Terménypiaci körkép – kedvező terméskilátások

Kedvezően alakult többnyire mindenhol a téli és kora tavaszi időjárás az északi féltekén, így az őszi vetésű növények állapotával kapcsolatosan – az USA-n kívül – egyelőre biztatóak a hírek. A tavaszi vetések némi késéssel indulnak, az előrejelzések ezért különösen korai becslésnek minősülnek. Az elemzők a világ búzatermését 25 millió tonnával többre jelzik a 2012. évinél, a vetésterület növekedése alapján 88 millió tonnával nagyobb kukoricatermést prognosztizálnak a 2013/2014. gazdasági évre. Rekordot dönthet a globális repcetermés is, és több termésre számíthatnak a napraforgó esetében is. A biztató terményhírek mindenesetre mérsékelhetik a terménypiaci árakat.