MENÜ

A jövedelmező repcetermesztés alapjai

Oldalszám:
2013.06.24.

39_1 JOVEDELMEZO REPCETERMESZTES
A csapadékos tél és a tavasz sok helyen jótékony hatással volt az ősszel még lemaradt fejletlen repcékre is. Sajnos a sok víz azért bőven okozott gondot is. A repcetermesztés jövedelmezősége az olajos magvak árnövekedésének köszönhetően folyamatosan biztosított, ami a termelőket is a ráfordítások növelésére sarkallja. Az új, korszerű technológiai elemek ma már beépültek a termesztésbe. Ezért egyre nagyobb jelentőségre tettek szert a hibrid vetőmagok, ami egyre nagyobb kihívások elé állítja a nemesítőket is. De a gazdálkodóknak is meg kell találniuk az összhangot a technológia, a területi adottságaik és a választott fajták között.

A Gabonakutató által kínált hibridek és fajták biztosítékot jelentenek a maximális termés elérésére, ezáltal a jövedelmező termesztésre. 2013-ban két hibridet, köztük egy új, kiváló korai repcét kínálunk. Ebben az évben ismerték el a Nicola hibridet, mely a korai csoport végén érik, a minősítés éveiben 105%-kal teljesített a kísérleti átlaghoz viszonyítva. A Nicola kimagasló termése mellett az egyik legnagyobb olajtartalommal is rendelkezik, a vizsgált években 44,53%, 48,45% és 45,69%-os olajsavtartalommal. Terméspotenciálja intenzív években elérte az 5 t/ha-t, de kedvezőtlenebb viszonyok között is 4 t/ha felett teljesített.

Növénymagassága 160 cm, télállósága és szárazságtűrése is jó. Gombabetegségekkel szemben kiváló ellenállósággal rendelkezik, különösen a phoma és sclerotinia toleranciája kiemelkedő. Koraisága miatt betakarításával termelője az első bevételekhez juthat.

A sokak által keresett és szívesen termesztett Finesse középérésű hibridet továbbra is elsősorban az intenzív technológiát alkalmazó partnereinknek ajánljuk. Potenciális termőképessége jóval 5 tonna felett van. Kiváló regenerálódó képességgel rendelkező, gombabetegségeknek ellenálló repce. A 2012. évi aszályos időjárásban is termése több helyen meghaladta a 4 t/ha-t. Aki a maximális termés elérésére törekszik, annak a legjobb választás.

A fajtarepcék mindenki által jól ismert és évek óta sikeresen termesztett fajtája, a GK Gabriella továbbra is megtalálható kínálatunkban. Télálló és regenerálódó képessége kiváló, termése intenzív technológia mellett meghaladja a 4 tonnát. Az ár-érték aránya igen kedvező.

A Gabonakutató munkatársai, területi képviselői várják kérdéseiket és további részletes információval szolgálnak kínálatukról. Keresse kollégáinkat bizalommal!

Virágné Pintér Gabriella 

 

39_2 JOVEDELMEZO REPCETERMESZTES