MENÜ

ROUNDUP® MEGA Az eredményesebb repcebetakarításért

Oldalszám: 25-26
2013.06.23.

A megyei Kormányhivatalok 2012. novemberi felmérése szerint az ősz folyamán 196 960 hektáron történt meg káposztarepce-vetés. Ugyancsak a Kormányhivatalok kimutatása alapján 2013. április 5-én 195 176 hektár volt a növény területe, ami minimális fagy- és belvízkárra utal, mivel a két szám közötti különbség mindössze 1784 hektár. A viszonylag enyhe tél és a száraz nyár után egészen április elejéig tartó csapadékosabb időjárás kedvező volt a repce számára.

Az áprilisi hivatalos felmérés szerint a repceállományok 56%-a jó, 29%-a közepes, míg 15%-a gyenge állapotú volt. Április első dekádja után a tavaszt átugorva gyors felmelegedés következett be, amelynek köszönhetően szinte az egész országban a hónap végére azonos időben, „szinkronizálva” virágba borultak a repcetáblák. Ugyanakkor a magas hőmérséklet miatt a növény kevésbé ágazott el (1. kép), így a talajtakaró hatása csak részben érvényesül, ami egy későbbi csapadékos periódus beköszöntével lehetőséget adhat intenzív gyomosodásra. Amire szintén számítani lehet még, amennyiben lehűlés követné az áprilisi nyarat, az a másodvirágzás.

 

 

1. kép: repcetáblarészlet Zala megyéből. A növény ritkásan elágazó, nem takarja a talaj (2013. április 30.)
1. kép: repcetáblarészlet Zala megyéből. A növény ritkásan elágazó, nem takarja a talaj (2013. április 30.)

  

Bármelyik probléma jelentkezzen is, a ROUNDUP® MEGA betakarítás előtti alkalmazásával enyhíteni lehet a negatív következményeket. A kémiai anyagok betakarítás előtti alkalmazása hosszú múltra tekint vissza repcében, számos gyakorlati haszna miatt:

- Hamarabb betakarítható az értékes termény, így rövidebb ideig van kitéve a nyaranta egyre gyakrabban jelentkező, súlyos pergési veszteséget okozó viharoknak, jégesőknek.

- Táblán belüli egyenetlenül fejlett állományok azonos időben betakaríthatók.

- Gyomokkal fertőzött területeken a gyomok leszárításával gyorsabb lesz az aratás, csökkenthető a betakarítási szemveszteség.

 

A ROUNDUP MEGA hatása

A ROUNDUP MEGA alkalmazását számos előnye indokolja:

- Kíméletesen szárít, emiatt a becők az érés folyamán kevésbé hajlamosak pergésre (2–3. kép, és ábra). Független, publikált mérési eredmények alapján 3 év átlagában 287 kg/ha volt a betakarított terméstöbblet a kezeletlenhez képest. (Lásd Papp Z.: Pergéscsökkentési tapasztalatok repcében a KITE-nél. Agrofórum, 2010. május. 36–38. oldal.)

 

 

 2. kép: ROUNDUP MEGA 2,4 l/ha  hatása 10 nappal a kezelés után.  Egyenletesen száradó állomány, pusztuló  gyomokkal (Pázmánd. 2005. július 14.)
2. kép: ROUNDUP MEGA 2,4 l/ha

hatása 10 nappal a kezelés után.

Egyenletesen száradó állomány, pusztuló

gyomokkal (Pázmánd. 2005. július 14.)

 

 

 

3. kép: kontakt készítménnyel kezelt, felnyíló  becőjű repce, 10 nappal a kezelés után. A betakarítás  nem történhetett meg időben a csapadékos idő  miatt. Hektáronként 150 kg volt a pergési veszteség  (lásd grafikon) (Pázmánd, 2005. július 14.)
3. kép: kontakt készítménnyel kezelt, felnyíló

becőjű repce, 10 nappal a kezelés után. A betakarítás

nem történhetett meg időben a csapadékos idő

miatt. Hektáronként 150 kg volt a pergési veszteség

(lásd grafikon) (Pázmánd, 2005. július 14.)

 

 

A ROUNDUP MEGA előnyei összehasonlítva alternatív megoldásokkal

 

 25_4 ROUNDUP MEGA

 

 

- Különleges összetétele biztosítja a szárazságban megvastagodott viaszos növényi felületeken történő megtapadást és áthatolást.

- A heterogén állományokban későn képződött becők, hajtások leszárításával könnyebb, gyorsabb aratást tesz lehetővé. Emiatt, német mérések szerint, a kezelt állományokban átlagosan 3 liter gázolaj takarítható meg hektáronként.

- Szisztemikus hatásának köszönhetően az állomány fölé nőtt magról kelő gyomokat a repcével takart részben is szárítja (4. kép). Az évelők esetében károsítja a földbeni szaporítóképleteket.

 

 

26_1 ROUNDUP MEGA

 

 

 

4. kép: ROUNDUP MEGA hatása parlagfűre a kezelés után 10 nappal. A gyom sárgul, növekedése leállt, száradásnak indult (Pázmánd, 2010.)
4. kép: ROUNDUP MEGA hatása parlagfűre a kezelés után 10 nappal. A gyom sárgul, növekedése leállt, száradásnak indult (Pázmánd, 2010.)

 

 

A ROUNDUP MEGA alkalmazása

A ROUNDUP MEGA kijuttatása akkor ajánlott, amikor a repcemagvak nedvességtartalma 30% alá süllyed, mivel ekkora már befejeződött a száraz anyagok és az olaj beépülése.

Vizuálisan a következő módon határozható meg a kezelés ideje:

1. Ki kell választani egy olyan táblarészt, amely reprezentatív a teljes területre nézve vagy ha ez nem lehetséges, akkor több ponton is szükséges a szemlét elvégezni. A kijelölt területről 20-20 becőt szükséges leszedni a becőszint középső harmadából.

2. Ezt követően egyenként ajánlatos megvizsgálni a becőket és amikor a 20-ból legalább 15 esetében a magvak kétharmadának színe zöldből barnába váltott, akkor elérkezett a ROUNDUP MEGA-s állományszárítás legkorábbi ideje. Ekkor a frissen vett átlagos becőminta sárga színű, és az ujjak között karikába hajtva a varratok még nem nyílnak fel és így a repcemagok nem hullnak ki belőle.

3. Az előbbi állapot elérése után, az időjárási körülmények függvényében, 3-4 napon belül ajánlatos a kezelést elvégezni.

 

A kezelés szántóföldi géppel végezhető. Keskeny kerekű, önjáró, hidas permetezőgépek, széles munkaszélességű permetezőkerettel a legmegfelelőbbek, mivel így minimálisra csökkenthető a taposási kár. Évelő gyomokkal fertőzött területen az engedélyezett magasabb dózis alkalmazása szükséges (5. kép).

 

 

  5. kép: náddal vagy más, a repce fölé magasodó gyomnál a szórókeretet magasabbra ajánlatos állítani a jobb permetléfedettség eléréséhez


5. kép: náddal vagy más, a repce fölé magasodó gyomnál a szórókeretet magasabbra ajánlatos állítani a jobb permetléfedettség eléréséhez

 

Az időjárási körülmények függvényében a kezelés után 2-3 héttel végezhető a betakarítás. Erősen megdőlt, esetleg félbetört szárú állományban vagy másodlagos hajtások tömeges megjelenése esetén a hatáskifejtés hosszabb időt vehet igénybe.

 

Dr. Czepó Mihály