MENÜ

DuPont Juniális 2013.

Oldalszám: 52-53
2013.07.17.

Tizenegyedik alkalommal került megrendezésre június 5–12. között a DuPont szakmai bemutató sorozata. A főbb szántóföldi kultúrákban (kukorica, napraforgó, repce, kalászos) alkalmazható növényvédelmi megoldásokat és újdonságokat mutatta be a cég az ország 6 helyszínén.

Tudósításunkban négy új növényvédő szer eredményességét kísérjük figyelemmel kukorica, napraforgó és kalászos kultúrákban.

 

52_1 DUPONT JUNIALIS
 

 

Kukorica

A gyakorlatban a kukorica területeken legtöbbször vegyes gyomnövény-populációk fordulnak elő. Az ilyen gyomirtási problémákra nem könnyű megoldásokat találni, talán éppen ez az oka annak, hogy a legtöbb szakember több hatóanyagot és technológiát alkalmaz a lehető legjobb, hatékony gyomirtás megvalósítására. Ezek alapján nem véletlenül nevezte Rónai Gábor, a DuPont gyomirtó szerekért felelős marketing szakembere a Principal® Plus Gold kereskedelmi csomagjukat az utóbbi két esztendő sikertörténetének, hiszen bármilyen gyomösszetétel esetén sikerrel alkalmazható, hiszen tökéletes posztemergens gyommentesítést lehet vele elvégezni az összes fontos egy- és kétszikű gyomnövény irtására áru- és silókukoricában. Ebben a csomagban öt hatóanyag ereje egyesül a tökéletes hatás érdekében.

A 10 hektár kezelésére összeállított kereskedelmi csomagban a Principal® Plus normál dózisa hektáronként 1 liter Successor T* -vel került kiegészítésre. Ez a teljes hatásspektrumú technológia lehetővé teszi a nehezen, vagy már túlfejlett gyomok elleni védekezést is.

 

A Principal® Plus Gold a túlfejlett kakaslábfüvet tökéletesen irtja
A Principal® Plus Gold a túlfejlett kakaslábfüvet tökéletesen irtja

 

Száraz tavaszok velejárója (április vége, május eleje) a vontatott gyomkelés, éppen ezért mindig dilemma, hogy mikor kezdjük el a kezeléseket. Ha túl korán, a kukorica 4–5 leveles állapotában, akkor túl korán eldurrantjuk a puskaporunkat, ha pedig túl sokáig várunk, akkor túlfejlettek lesznek a gyomok. Ennek megoldásra alkalmazzák az osztott kezelést, amikor is az első dózist a kukorica 4–5 leveles, a második dózist a 7 leveles állapotban juttatják ki. Dupla munka, viszont, ha mélyről kelő vagy évelő gyomok vannak a területen, mindenképpen megtérül. Mint ahogy itt a dalmandi táblán is, a Principal® Plus Goldot egyetlen kezeléssel, a kukorica 7 leveles állapotában nyugodtan kijuttathatjuk, hiszen a hatóanyagok egymást rásegítve tökéletes hatékonysággal irtják a túlfejlett gyomokat is.

 

Napraforgó

A gombaölő szeres kezelés napraforgóban nagyon jó befektetésnek bizonyul, s most visszautalnék még a januári DuPont konferencián elhangzottakra, miszerint a 16 éves kísérletsorozatunk átlagában realizált eredmény szerint a gombaölő szerek használata a terményárak mozgásának figyelembe vételével mintegy 30 000 Ft-os többletjövedelmet eredményezhet hektáronként.

Az Acanto® Plus nevű készítményük lehetővé teszi, hogy a fungicides védekezést még intenzívebb termesztéstechnológiával lehessen ötvözni.

 

Acanto® Plus-szal kezelt, egészséges napraforgó tábla Dalamandon
Acanto® Plus-szal kezelt, egészséges napraforgó tábla Dalamandon

 

 

E nagy hatékonyságú, 2 hatóanyagot tartalmazó, eltérő hatásmechanizmusú szisztémikus gombaölő szer preventív (megelőző) és kuratív (gyógyító) hatással rendelkezik számos gombabetegség ellen. A pikoxistrobin hatóanyag különleges módon fejti ki gombaölő hatását a már meglévő és új hajtásokon is. Nincs másik ilyen strobilurin molekula az alábbi tulajdonságok kombinációjával: szisztemikus és transzlamináris mozgás a növényben, a levegőben történő újraeloszlás, valamint diffúzió az epidermisz viaszrétegében. Ezen tulajdonságoknak a kombinációja ad egyenletes és egységes védelmet a kezelt növénynek, amely védelem hosszú ideig fennmarad, a korai intenzív növekedési szakaszban is.

Az Acanto® Plus-t fertőzésveszély fennállása esetén preventív jelleggel, legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerű kijuttatni.

 

Kalászos

A DuPont szakemberének elmondása szerint a bemutatott területen három fontos betegséget diagnosztizáltak. A kalászon és levélen egyaránt megtalálható szeptóriát, a lisztharmatot és a helmintosporiumot.

Az idei évtől a DuPont gombaölő szer palettája generációváltáson ment keresztül. Két új termék került forgalomba, a Wirtuoz® és az Acanto® Plus nevű készítmények.

A Wirtuoz® olyan preventív és kuratív hatással rendelkező gombaölő szer, mely három eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag tudását hordozza magában. A tebukonazol a gombasejt ergoszterol szintézisét, a prokloráz a gombasejt mitokondriális membránrendszerét károsítja, a proquinazid  a gombaspórák csírázását gátolja, valamint aktiválja a kultúrnövény fertőzéssel szembeni védekező rendszerét. A készítmény akkor a leghatékonyabb, ha a betegségek kialakulását megelőzően vagy a fertőzés korai stádiumában kerül kijuttatásra. A három hatóanyag egyesülő hatásának köszönhetően a gabonafélék valamennyi számottevő gombabetegsége ellen kiválóan hat.

 

 

Ez a védekezési technológia az ország valamennyi kísérleti helyszínén maximálisan megállta a helyét
Ez a védekezési technológia az ország valamennyi kísérleti helyszínén maximálisan megállta a helyét

 

Szintén élettani és gombaölő hatással is rendelkezik az Acanto® Plus készítmény, melyben a legújabb generációs srobilurinnak, a pikoxistrobinnak köszönhetően különleges módon, térben és időben egyaránt képes kifejteni a hatását. A napraforgó kultúránál már említésre került, hogy szisztemikus és transzlamináris mozgással, egyenletes hatóanyag-eloszlással, valamint a levegőben történő újraeloszlással biztosítja az egyenletes és egységes védelem fenntartását.

A legjobb ár/érték aránnyal rendelkező védekezési technológiának nevezte a DuPont szakembere az Acanto® Plus zászlóslevélig történő kijuttatását 0,75 l/ha dózisban, majd a Wirtuoz® 1 l/ha dózisban történő kijuttatását kalászvédelem céljából. Ez a technológia nem csak Dalmandon, hanem az ország valamennyi DuPont Juniális kísérleti parcelláján maximálisan megállta a helyét.

 

KÉPEK MEGTEKINTÉSE

 

-g.a.-