MENÜ

„A kevesebb több”

Oldalszám: 34
2013.08.11.

A KWS cégcsoport éves forgalmának mintegy 15%-át fekteti kutatás-fejlesztésbe. Kitűnő példa erre a repce-vetéstechnológiai kísérletsorozatuk, melyről az Agro Napló júniusi számában már beszámoltunk. A betakarítás, illetve a különböző sortávba vetett repce-technológiai kísérletek eredményeiről Pintér János termékmenedzsert kérdeztük meg.

 „A kevesebb több” – ez bizonyosodott be a repcekísérleteink betakarítása során.

A bemutatóra Bácsbokodon került sor, ahol Hegedűs Józseffel, az Albert Agro Kft. ügyvezetőjének közreműködésével kezdtük el a technológiában rejlő lehetőségeket feltérképezni még 2009-ben.

A kísérlet során hibridjeink ismételten jól teljesítettek. A Hybrirock esetében a tőszám növelésével megfigyelhető volt, hogy a virágzás intenzitása a 16–20 cm-es tőtávolságnál folytonosabb, hosszabb periódusú volt. Emellett a magasságban, az elágazásszámban és a gyökértömegben is megmutatkoztak a különbségek. A Hybrirock 8 cm-nél megnyúlt, a növény sűrűsége magasabban kezdődő oldalelágazást eredményezett.

„A kevesebb több”, mivel kevesebb tőszámmal is el lehet érni a magasabb termésszintet. Míg tavaly a cukorrépavetés technológiával 45 cm-nél 500–700 kg-os különbséget is mutattak a sűrűbb sorú, illetve magasabb kivetett tőszámkísérlet eredményei, addig a technológiában rejlő potenciális elemek ki tudják hozni az 5,5–6 tonnányi repcemennyiséget (öntözetlen körülmények között). Ennek oka, hogy a vetéstechnológiával el lehet kerülni az őszi aszályos időben lévő növényrivalizálást, amit alacsonyabb tőszámmal vetve jobban ki lehet használni.

 

Nagyításhoz katt a képre
Nagyításhoz katt a képre