MENÜ

A kukorica és a napraforgó betakarítása után a Magyar Termék Nagydíjas Bactofil CELL…

Oldalszám: 91
2013.09.30.

…és a növénymaradványoknak csak az értéke marad

91_1 Agro bio nagydij
 

 

A  fenti problémára kiváló megoldást nyújt a Magyar Termék Nagydíjas mikrobiológiai készítmény, a BactoFil CELL, amely mindössze egy liter/ha adagban kijuttatva a jelenleg ismert legerősebb cellulózbontó, és egyedülálló ligno-cellulóz bontó képességével a téli hónapok alatt lebontja a kukorica és a napraforgó szár-, levél- és gyökérmaradványait. Ezáltal a növénymaradványok már nem gondot és problémát jelentenek, hanem a bennük található minden érték a következő növénykultúra fejlődését szolgálja.

  

91_2 Agro bio nagydij

 

 

A kukorica szárában lévő hosszú szénláncú cellulóz- és főleg a ligno-cellulóz molekulák miatt a rendkívül kemény és nehezen bomló anyag lényegesen növeli a talajmunkákhoz szükséges energiát. Erről könnyen meggyőződhetünk, ha például egy metszőollóval próbáljuk meg elvágni a szárat.

 

91_3 Agro bio nagydij
 

 

91_4 Agro bio nagydij
ÁTFOGÓ BIOLÓGIAI HATÁS

A BactoFil CELL készítményben található természetes talajbaktériumok hatására a hosszú szénláncú cellulózmolekulák szerkezete megbomlik és szőlőcukor képződik, amely a nitrogénfixáló baktériumok működéséhez szükséges, mint szénforrás.

A BactoFil CELL termékben szelektált hidegtűrő törzsek vannak, amelyek már 5°C felett szaporodnak, ezért képesek ősztől tavaszig, a hideg téli hónapok alatt a növénymaradványok megfelelő elbontására. Az elbontott növénymaradványok már nem okozzák az előzőekben bemutatott problémákat, hanem javítják a talaj szerkezetét és vízháztartását.

Meg kell említeni, hogy a jelenleg piacon lévő talajbaktérium készítmények közül kizárólag a BactoFil CELL termékben van olyan mikroorganizmus, amely megfelelő mennyiségben bioszintetizál xilanáz enzimet, ezért egyedül ettől a terméktől várható a megfelelő szárbontó képesség. Ezért – különösen nagy tömegű növénymaradék esetén – egyedül ez a termék képes a kellő bontásra.

Ahogy a BactoFil CELL bont, a BactoFil A 10 és BactoFil B 10 termék épít. Ha a kukorica vagy a napraforgó betakarítása után még abban az évben őszi kalászos kerül a területre, akkor az optimális talajélet kialakítása és a legnagyobb nitrogénkötő hatás akkor érhető el, ha tarlóra permetezett hektáronként 1 liter BactoFil CELL-t kiegészítjük 1 liter/ha BactoFil A 10 készítménnyel, hiszen így nagyszámú nitrogénkötő baktériummal tudjuk beoltani a talajt.

A BactoFil CELL hatására javul a talaj művelhetősége, a szerkezete, a vízháztartása és nő a humusztartalma. A kártevők és a kórokozók átteleléséhez szükséges élettér jelentősen csökken. Mind a kukorica és mind a napraforgó esetében különösen nagy jelentősége van a hasznos talajbaktériumok fertőtlenítő hatásának, amely lényegesen csökkenti a legsúlyosabb betegségek fertőzésveszélyét a következő kultúrára. A szerves tápanyagok feltárása, deponálása és a humifikálás miatt az őszi műtrágyázás elhagyható vagy a kijuttatott mennyiség csökkenthető.