MENÜ

Kalkuláljon vele! A precíziós gazdálkodás eszköze kezdőknek és haladóknak

Oldalszám:
2013.09.30.

102_1 NEW HOLLAND PRECIZIOS GAZDALKODAS
A 21. század agráriusai számára ma már természetes, hogy egy-egy beruházás előtt, avagy éppen egy szakmai információ igényével leülnek a komputerük elé, hogy a világhálón keresztül begyűjthessék mindazt a tudnivalót, amely a megalapozott döntésükhöz szükséges. A technikai forradalom vívmányainak köszönhetően pedig már természetes, hogy olyan weboldalakat is elérjenek, amely jóval többet tud annál, mint hogy tájékoztatást nyújt. Ilyen honlapot mutatunk most be Békési Tamás, a CNH New Holland alkatrész Üzletágának magyar képviselője jóvoltából, aki megismerteti az Agro Napló olvasóit a PLM-kalkulátorral.

A New Holland új weboldala letisztult formában, valóban felhasználóbarát felületként jelenik meg, amelyen a funkciók jól láthatók, és egyértelműen követhetők. A weboldal a gazdák számára lényegretörően, röviden és érthetően kínál minden olyan információt, amit alapvetően tudni kell a precíziós gazdálkodásról.

Akik az oldalra „érkeznek”, pillanatok alatt átlátják, hogy mit kell tenniük. Minimális szövegmennyiség jelenik meg ezen az oldalon – a tapasztalat ugyanis az, hogy általában a precíziós gazdálkodással foglalkozó oldalak túlságosan nagy arányban tartalmaznak technikai információkat.  Ez pedig valójában csak annak érthető és követhető, aki maga már alkalmazza a precíziós gazdálkodást, és érti is azt, amiről olvas. Aki azonban még csak most barátkozik az ötlettel, hogy belevág – hiszen ez a jövő technikája, és gyakorlatilag kikerülhetetlen lesz – annak nagy segítségére lesz ez a weboldal. Itt „képbe kerülhet”, vagyis megismerheti, milyen termékek vannak, illetve neki magának milyen termékekre van szüksége, és az miért hasznos a számára. Sok gazdálkodó mondja ugyanis, hogy ugyan már hallott többet-kevesebbet a precíziós gazdálkodásról, de még nem találta meg a megfelelő céget, amelyik az azzal kapcsolatos kérdéseire válaszolna.

 

 102_2 NEW HOLLAND PRECIZIOS GAZDALKODAS

 

Többnyire inkább az új generáció foglalkozik ezzel a témával, de ebben az összetett és bonyolult rendszerben még azokban is merülnek fel kérdések, akik maguk már tisztában vannak a jövő gazdálkodási technikájának alapvető elemeivel és lényegével. Ebben az esetben fontos egy olyan cég, amely minden hátterével is lehetőséget biztosít a segítségnyújtáshoz. A gazdának tehát nincs más teendője, mint felhívni a céget – és az az ő saját paramétereinek megfelelően, kifejezetten az ő földterületére ajánl komplex megoldást az alapján, hogy mi a megfogalmazott célja a precíziós gazdálkodással kapcsolatban.

Röviden ismertetjük tehát az oldal funkcióit, amelyek egyszerűek, logikusak, tömörek és követhetők. Első pontként jelenik meg a precíziós gazdálkodás alapjainak rövid magyarázata, amely elolvasását követően az is érti, miről van szó, aki netán még nem is hallott róla. Második pontként már a felhasználó saját magára nézve informálódhat: neki miért is jó ez a technika, és miért érdemes használnia. A harmadik pontban a termékekkel ismerkedhet meg, a negyedik pont pedig arról szól, hogy hol tudja azokat megvásárolni, illetve hol tud még több információhoz jutni. Az ötödik pontban pedig a precíziós gazdálkodás területéhez kapcsolódó aktualitásokról értesülhet a látogató.

 

 103_1 NEW HOLLAND PRECIZIOS GAZDALKODAS

 

A weboldal legfőbb eszköze a kalkulátor maga. Itt a felhasználó beállíthatja, hogy milyen földterülete van (mekkora, és mit termeszt rajta), illetve milyen munkafolyamatokat végez a talajon (tarlóhántás, talajelőkészítés, vetés, permetezés) – és a kalkulátor ezek alapján kiad egy kalkulációt, hogy az adott földterületen, az ott használt gépek figyelembevételével mennyire lehet költséghatékony a gazdálkodás. Ehhez a kalkulációhoz tehát hozzáadhatók a gépek típusaik szerint, és természetesen nem csak New Holland márka elemeit, hiszen egy gazdaság gép- és eszközparkjában általában több márka képviselteti magát. A más márkák esetében meg kell adni azt, hogy milyen teljesítményű a gép, s a kalkuláció eredményeként látható az, hogy bizonyos munkafolyamatokon (vetés, permetezés…) mennyi euró spórolható meg egy év alatt. A kalkuláció euróban mutatja az értékeket, és az eredményben a teljes összeg is látható. Értelemszerűen a kalkulációból az arányokra kell fókuszálni és nem a fix összegekre, amely sok más tényezőtől is függhet – kivált egy nem euró pénznemű országban.

Attól függően, hogy éppen milyen aktuális munkát kíván végezni a gazdálkodó, a kalkulátor a műholdas jelkorrekcióra is képes – ha például egy munkafolyamatban 2,5 cm munkapontosságra van szükség, (mert a fölött teljesen értelmét veszíti a precíziós gazdálkodás) – azt veszi alapul.  Vannak viszont olyan munkafolyamatok, amelyek megengednek akár 10 cm-es, vagy a feletti pontosságot is. Minél pontosabb azonban egy jel, vagyis minél pontosabban tudunk dolgozni, annál drágább maga a rendszer. A befektetés tehát biztosan megtérül.

A precíziós gazdálkodás azonban nem csak azért jó technika, mert spórolni lehet vele, egyéb előnyei is vannak, mint például az, hogy rossz látási körülmények között is (ködben, éjszaka) lehet dolgozni, és nem kell odafigyelni a kormányzásra. Azon felül, hogy szembesülhet a felhasználó azzal, hogy mennyire lehet költséghatékony ezzel a rendszerrel, kiválaszthatja azokat a termékeket is (a kalkulátor maga kidob egy ajánlatot) amelyek számára a legmegfelelőbbek. Megjelennek a termékcsalád előnyei, és az, hogy kinek ajánlható, kinek lehet hasznos. Természetesen a kalkulátor alapbeállításai egy átlagos paraméterrendszert vesznek alapul – mint az egyes munkafolyamatok végzésének sebessége (vetés pl. 6 km/óra) – de az ettől eltérő saját sebességgel ez is módosítható az oldalon, ahol az is beállítható, hogy az egyes gépek milyen üzemanyagárak mellett dolgoznak, vagy mennyi a traktoros bére. Ezzel méginkább precízebb információhoz lehet jutni a weboldalon.

A kalkulált összegek, ahogy azt korábban jeleztük, természetesen nem az összegszerűségben értendők, de az arányok tekintetében mindenképpen valós adatokat tükröznek, amelyek igazolják a megtérülő befektetést. A megjelenésében esztétikus, funkciójában egyszerű, tartalmában a lényegre törő weboldalt – http://plmcalculator.hu/ – szívesen ajánljuk a gazdák figyelmébe!

 

-Keresztes- 

  

103_2 NEW HOLLAND PRECIZIOS GAZDALKODAS