MENÜ

PLEDGE - széltippan ellen is

Oldalszám: 55
2013.09.26.

Mottó:
„Nagy széltippannal idén sokfelé baj van. Nálunk is a … területeken is van. Némely búza alig látszik. Van akié meg tök tiszta. Szal idén ez van.”

A probléma már nem csak egyedi jelenség. A probléma nő! Nő azáltal, hogy az érintett tájegységekben nincs jelentős előrelépés a magprodukció csökkentésének érdekében; így a problémás területek nagysága csak annak a függvényében változik, hogy adott évben mennyi az őszi vetésű növények területaránya. Növekszik továbbá azáltal is a probléma, hogy ezen területekről érkező bérarató gépek, bálák; sőt nem gondosan kikészített szaporító anyagok által is terjed a növény térfoglalása olyan tájegységekben is, ahol ez eddig nem volt még a táblákban fellelhető.

 

 55_1 PLEDGE SZELTIPPAN

 

55_2 PLEDGE SZELTIPPAN

 

 

A probléma egyik leginkább meghatározó gondolatisága bennünk, tervezőkben keresendő! Személyes meggyőződésem ugyanis az, hogy a növényvédelem – és benne a gyomirtás – megtervezésekor a növény által okozott problémák rendre alul vannak értékelve! Az alulértékelés eredménye és egyenes következménye a mára kialakult helyzet. Nagyon sok gazdálkodó egyáltalán nincs felkészülve a növény megjelenésére és egyáltalán semmit, vagy csak nagyon nagy késedelemmel és ezáltal rendkívül alacsony hatékonysággal képes beavatkozni ebbe a káros folyamatba. A legtöbben – és ezt tartom a legfontosabb problémastabilizáló magatartásnak – pedig olyan készítményekkel gyomirtanak őszi kalászosaikban, amelyek a széltippan ellen csak mellékhatással rendelkeznek. Ezekkel a készítményekkel ugyan – ahol ez lehetséges – a dózisok emelésével közelíthetünk az elérni kívánt hatékonysághoz, de sajnos ebben a tartományban a kultúrnövényünk életfolyamatait is hátrányosan érintjük (fitotoxicitás, terméscsökkenés…), továbbá a pénztárcánkat sem kíméljük. Én csak mindezek után teszem a véletlenszerű áthurcolásból adódó probléma növekedést, ugyanis az a legnagyobb gondosság mellett is bekövetkezhet! A megoldás egyik kitörési pontja a legnagyobb biztonság elérése. Azokon az őszi vetésű kalászos területeken, ahol már jelen van a széltippan, az egyik legnagyobb biztonságot az adja, ha a gyomnövényt nem engedjük kicsírázni. Ehhez az egyik legeredményesebb módszer az őszi gyomirtás elvégzése. A széltippan esetében ugyanis ez önmagában is bőven lehet elegendő megoldás, de ha esetleg mégsem sikerül a kellő eredményt elérni, egy mellékhatással rendelkező készítmény kora tavaszi alkalmazásával szinte biztos lesz a siker. A zálog: két lehetőség, ami biztosítékot tartalékol számunkra. Mindez természetesen nem igaz, ha ősszel nem teszünk a széltippan ellen célzott és nagy eredményességű védekezést. Ennek egyre növekvő területen alkalmazott alapkészítménye a Pledge.

 

Előnye a széltippan ellen:

- Új hatásmód a nagyfokú SU-herbicid toleranciát mutató gyomnövény ellen.

- Stabil és tartós hatékonyság száraz és csapadékos őszi/téli körülmények közepette is.

- A Pledge alkalmazása a fizikokémiai tulajdonságai miatt ellehetetleníti a csírázását (a vegyszerrétegből a kémiai roncsolódás miatt nem tud csírázni a gyomnövény, míg az alól pedig biológiailag képtelen ezt megtenni).

- A fiatal, gyökérváltás előtti egyedek levélen keresztül is érzékenyek a Pledgére, jól gyomirthatóak vele.

- Nincs utóvetemény-korlátozás; aszályos évben, forgatás nélkül is, bármely talajtípus esetén vethető repce.

 

Egyéb Pledge-előnyök (széltippanmentes területeken):

- A tavaszi/nyári vízmozgásoknak kitett területeken (ár-, bel- és gyülekező vízeknek kitett területek) egyetlen földi géppel való gyomirtási esélye lehet az őszi gyomirtás.

- A tavaszi munkacsúcs- és kapacitás megosztást segíti az őszi gyomirtás.

- Nagyon komoly hatékonyságbeli előrelépést biztosít több problémás gyomnövény ellen:

- Kalászosban – A veronika félék esetében a kora őszi kezelés a jelenleg létező egyik leghatékonyabb lehetőség.

- Repce utóveteményben – Miután remek a hatékonysága számos repcében problémát okozó gyomnövény esetében (pl. zsombor félék, tyúkhúr, pásztortáska) is, ezért a Pledge így a repce utóvetemény esetében a számunkra „előre dolgozik”

- Pipacs – A pipacs mindkét említett kultúrában jelentős borítással bír, de egyre növekszik a téruralása napraforgóban és kukoricában is. Mindez nem fog változni a közeljövőben, ugyanis a pipacs nagyon sok ALS-gátló készítményt nagyon markánsan tolerál, s ezek az érintett (napraforgó és immáron a repce is) és kezelt területek hazánkban napról napra növekednek… Itt és így, ezen lehetőségek közepette továbbra is erősen növekedni fog a pipacs jelenléte, de ez erodálható a kora őszi Pledgés gabonatáblákon. Minél fiatalabb a kezelt pipacs, annál jelentősebb az előrelépés. A Pledge egy jó váltótárs, egy jó alternatíva ezen környezetben.

 

A Pledge egy új megoldás, látványos segítséggel a már meglévő és komoly problémák esetében is. Senkit ne tévesszen meg! A legtöbb esetben a gyomnövény „régi”, csak az általa keltett probléma súlya képes megnőni gyorsan és látványosan. Ez az ami elaltatja az éberségünket, mondván: „ a gyomnövény nem új és kellő az ismeretem”. Ellenben amit nem látunk az az alkalmazkodásuk. Az egyoldalúságra – az univerzum energiaminimum törvénye szerint – monotonitás a válasz. Egy olyan biotípus, amely alkalmazkodva és berendezkedve az egyoldalúsághoz (tolerancia) már nem gyéríthető az eddigi eljárásunkkal eredményesen… Ebben segít – mint láthattuk – komplex módon a Pledge.

 

Pledge oda, ahol már van széltippan és ahol még nincs. Minél korábban, annál eredményesebben!

 

Szabó Roland

gyombiológus

www.sumiagro.hu