MENÜ

SAATEN-UNION őszi kalászosok – több termés, nagyobb biztonság az őszi kalászosok termesztése során

Oldalszám:
2013.09.26.

 

 

50 SAATEN TERMES BIZTONSAG OSZI KALASZOS
 

 

A SAATEN-UNION nemesítőinél már jó ideje a termésbiztonság, az ökológiai alkalmazkodóképesség és a stressz-tűrés a meghatározó szelekciós kritériumok. Célkitűzésünk, hogy az új, széleskörű genetikai változatosságot a lehető leggyorsabb nemesítési és biotechnológiai eljárásokkal „rögzítsük” fajtáinkba. A dihaploid nemesítési technológia európai éllovasaként gyorsan tudunk reagálni a változó környezeti feltételekre. Emellett a SAATEN-UNION az elmúlt években jelentősen kibővítette európai vizsgálati hálózatát azzal a céllal, hogy valamennyi ígéretes fajtajelöltje a lehető legszélesebb körű stressz-vizsgálaton igazolja alkalmasságát. Ezáltal sikerül olyan gabonafajtákat ajánlanunk a hazai termelők számára, melyek széles agro-ökológiai alkalmazkodóképességgel, nagyfokú szárazságtűréssel és betegség-ellenállósággal, valamint jó állóképességgel biztosítják a jövedelmező termesztést.

Ezeket a tapasztalatokat messzemenően igazolják az őszi kalászosok vetőmag-piacának visszajelzései. Prémium malmi búza kategóriában a GENIUS fajtánk mellé felzárkózott SU FLORIAN 1nevű fajtánk is. A GENIUS megtestesíti mindazon tulajdonságok összességét, amit ma egy korszerű fajtától elvárnak a termelők. Kiemelkedő termőképessége mellett minősége is meggyőző. Télállósága, szárazságtűrése és a betegségekkel szembeni ellenálló képessége révén még a legnehezebb körülmények között is megállja a helyét. Amíg a GENIUS valamennyi termőhelyre ajánlott, addig a SU FLORIAN 1 kifejezetten a legjobb területeken képes a kiemelkedő minőség és kimagasló termésmennyiség együttes elérésére. A hosszabb piaci múltra visszatekintő MULAN 2013-ban is igazolta, hogy nem véletlenül termesztik már 12 európai országban. Legendásan jó alkalmazkodóképessége mindig előnyt jelent a nehéz, stresszes évjáratokban.

 

FLORIAN
FLORIAN

 

A kifejezetten nagy termőképességű szegmensben hasonlókat tapasztaltunk CHEVRON nevű fajtánknál is. A 2011-es száraz és a 2012-es forró, rendkívül aszályos év után az idei esztendő tapasztalatai is cáfolják azokat az előítéleteket, miszerint a nem helyben nemesített fajták nem lennének alkalmasak a magyarországi termesztésre. Éppen ellenkezőleg: a meghatározó versenytárs fajtákkal szemben egyértelmű termésfölényt és azoknál nagyobb termésbiztonságot igazoltak, nem csak a kísérleti parcellákon, hanem a köztermesztésben is.

 

Nagyításhoz katt a képre
Nagyításhoz katt a képre

 

Az újdonságok között kiemelendő a középérésű ORTEGUS, amely a minősítő, hároméves időszak abszolút termés győzteseként nyert állami elismerést 2012-ben. Megjelenésével azon SAATEN-UNION búzák köztermesztésbe vonása folytatódik, melyek egyesítik magukban a nagy termőképesség, a kiváló termésstabilitás és a megbízható, jó malmi minőség kritériumait.

 

Nagyításhoz katt a képre
Nagyításhoz katt a képre

 

Új őszi búza fajta egy új szegmensben a középérésű LENNOX, melynek különlegessége, hogy elsősorban az október közepi és az azt követő, akár tavaszig terjedő időszakok megkéső vetéseiben mutat jelentős terméstöbbletet a hagyományos búzafajtákkal szemben. Beltartalmi mutatói alapján kifejezetten megfelel a magas minőséget megcélzó termelők és az ilyen terményt felhasználók igényeinek.

 

52_1 SAATEN TERMES BIZTONSAG OSZI KALASZOS

 

WINTERGOLD őszi durumbúza a durumtermesztés jövedelmezőségét javítja, különösen a száraz évjáratokban és termőhelyeken. A tavaszi durumokkal összevetve lényegesen nagyobb termésmennyiség és termésbiztonság jellemzi, azokhoz hasonló minőségi paraméterek mellett. Kiváló termőképessége, jó télállósága és középkorai érése mellett magas szintű minőségstabilitása is a versenytársak elé helyezi a fajtát.    

 

WINTERGOLD
WINTERGOLD

 

 

Külön említést érdemelnek hibridbúzáink, melyek kiemelkedő előnyeit a köztermesztés igazolta vissza tavaly is, idén is. A vetésterület évről évre történő ugrásszerű növekedése bizonyítja a hibridbúzáknál jelentkező heterózishatást és a fajtákénál nagyobb stressz-tűrésüket. A hibridbúzák vetőmagjával kapcsolatos hatalmas igényt semmi sem jelzi jobban annál, hogy már augusztus elején a vetőmagkészletek elfogyásáról kellett tájékoztatnunk partnereinket.

 

A kisebb területen vetett őszi kalászos fajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó, számos esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek. Őszi árpában a LAVERDA évek óta vezető fajtának számít, és ezt a pozícióját idén tovább erősítette. A kedvező termelői tapasztalatok mellett a hivatalos kísérletek is azt igazolják, hogy a legújabb fajtajelöltek számára bizony komoly kihívás a LAVERDA teljesítményszintjének megközelítése.

 

 52_2 SAATEN TERMES BIZTONSAG OSZI KALASZOS

 

A SAATEN-UNION hagyományosan erős őszi árpa portfóliója 2013-ban mind a kétsoros, mind a többsoros szegmensben tovább bővül. Az előbbiben a LINDSAY, az utóbbiban az ANTONELLA fajta megjelenése biztosítja a termelők számára, hogy a korszerű agrotechnika és a legújabb genetika kombinációjával kiváló terméseredményt és magas jövedelmezőséget érhessenek el.

 

52_3 SAATEN TERMES BIZTONSAG OSZI KALASZOS

 

ANTONELLA
ANTONELLA

 

  

Korábban kevés figyelem jutott az őszi rozsra. A SAATEN-UNION ezen a területen is a leginnovatívabb nemesítők közé tartozik, így a SU MEPHISTOSU PHÖNIX és SU SANTINIhibridek köztermesztésbe vonásával a piacvezető pozíciót célozza meg. Ezek a rozs hibridek a fajtáknál jelentősen nagyobb termőképességgel, jobb betegség-ellenállósággal és stressz-tűréssel rendelkeznek. Ezáltal a tipikus, de a nem hagyományos rozs termőhelyeken is többlettermés elérésére képesek, ami alacsonyabb önköltséggel, így magasabb jövedelmezőséggel párosul.  

PROTECTOR szintén rozs, de elsősorban a tejelő állományokkal rendelkező gazdaságok alternatív tömegtakarmányaként hasznosítható. Jelentősége abban rejlik, hogy igen korai, április végi betakarítással biztosítható az élettanilag kedvező összetételű, kiválóan emészthető, magas minőségű tömegtakarmány. Így a kritikus, aszályos időszakok elkerülésével növekszik a takarmánybázis biztonsága és a zöldrozs betakarítása után, május elején a terület ismét bevethető.

 

Blum Zoltán

ügyvezető

SAATEN-UNION Hungária Kft. 

www.saaten-union.hu