MENÜ

Tiger - MT A legnehezebb körülmények mellett is utat vág magának

Oldalszám: 51
2013.10.15.

Az őszi betakarítást követően, ha kalászost vetünk, akkor mielőbb el kell készíteni a vetőágyat. A napraforgó és kukorica utáni magágykészítés nem mindig egyszerű. Általában a napraforgó után szárazabb a talaj, és jó hosszú, kemény szárral találkozunk. A kukoricatarlón, ha az idő is kedvezett, akkor több tonnás szármaradvány paplannal találkozunk. A hosszú szárú és nagy mennyiségű szármaradványt a Tiger MT nagy átmérőjű (68 cm) tárcsái aprítják és bekeverik. A kétsoros tárcsa mögött a lazító kapák 20–35 cm mélyen járnak, fellazítják a tömör talajt, és a tárcsákat behúzzák a talajba. A kapamező mögött egyengető tárcsa rendezi a talajfelszínt, ezt követi a gumikerekes henger, ami egyben járószerkezet is. Vas lezáró hengert két fajtát szállít a Horsch, az egyik egy három ponton a Tigerre szerelt SD-henger, a másik a vontatott Optipack SD.

 

51_1 Tiger
Magyarországon a Tiger MT
a legkedveltebb Horsch kultivátor.
Az őszi talajművelés során kitűnő magágykészítő eszköz. Van, aki már tarlóhántásban is használja, de a legtöbben a tarlóhántást vagy Joker, vagy Terrano kultivátorral végzik. A Tiger MT igazán a repcevetés előtt kezd el dolgozni, a magágykészítésben, a repce gyökere szereti a mélyen művelt talajt, a Tiger MT-vel egészen 35 cm-ig lehet lazítani a talajt. A kalászosok előtt a hosszú szárú napraforgó sem akadály, és a nagy mennyiségű kukoricaszárat is bedolgozza. Az intenzív talajmunka eredményeképpen a vetőmagvak növényi maradvány mentesebb talajba kerülnek. Összehasonlítva a szántással, ahol tényleg nincs növényi maradvány, a Tigerrel művelt talaj egy mulcsos elegyet hagy maga mögött, a szármaradvány egyenletesen van bekeverve a talajba, így nagyobb felületen érintkezik a földdel és hamarább elrothad.

A leszántott kukorica egy paplanként húzódik a barázda aljában, és ha két év múlva megint mélyen dolgozunk, akkor is előhozzuk a régen leforgatott szármaradványt.

 

51_2 Tiger
Sokan félnek a fuzáriumnyomástól is.
Az a tapasztalat, hogy aki a Tigerezett kukoricatarlóra némi N-műtrágyát szór és ezt a Tigerrel dolgozza be, ott a szalma robbanásszerűen lebomlik, és alig találunk imitt-amott kukoricaszárat a búzavetésben. Egy másik tapasztalat és jó tanács, a kukoricaszár rövid szecskázása, ezt úgy érjük el, ha a kombájn
nal nem „ralizunk”! A megfelelő sebesség kiválasztásával jó minőségű szecskázást tudunk elérni, és még szárzúzózni sem kell! A Tigerrel a traktor 10–20%-kal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint a szántásban, és emellett 150%-kal nagyobb a területteljesítmény.

 

Ha mulcsos technológiában gondolkozik, és nagy mennyiségű szármaradvánnyal rendelkezik, válassza a HORSCH Tiger MT szántóföldi kultivátort!

-zs-