MENÜ

CIMBRIA MAGFELDOLGOZÓ TECHNOLÓGIA: KALÁSZOS VAGY FINOMMAG-TISZTÍTÁS

Oldalszám: 65
2013.11.17.

Kételkedjen, ha azt hallja: minden általános tisztítógép alkalmas vetőmag tisztítására is!

A vetőmagtisztítás magas szintű magfeldolgozást jelent. A kész vetőmag semmivel sem lehet rosszabb minőségű, mint a szemes formában asztalunkra vagy ételünkbe kerülő egyéb étkezési mag. El kell távolítani belőle a szennyező anyagokat, a port, a sérült vagy az esztétikailag hibás magokat, sőt a külső megjelenésre ép, de csíraképtelen magokat is.

A magtisztító gépeket működésük szerint több csoportba sorolhatjuk. Vannak méret szerinti, fajsúly, alak és szín szerinti osztályozók a magfelület tisztítására, és egyéb ritkábban alkalmazott berendezések. Egy kis ízelítő a CIMBRIA által gyártott különleges osztályozó gépekből: bársonyhenger, szalagos szeparátor, mágnesgép, kőkiválasztó, kefés tisztító, toklászoló, ponyvás tisztító.

A felsorolás fontossági sorrendnek is tekinthető, de általános érvényű szabály, hogy nem takaríthatjuk meg az előző tisztítási lépcsőt egy „szuperebb gép” megvásárlásával. Mindig a megvalósítani kívánt célhoz kell az eszközt kiválasztani, majd azokat sorba beépíteni a technológiába. A vetőmag-kikészítés Alfája a síkrostás tisztító. A vetőmagos tisztítógépek nagyban különböznek az általános kialakítású rostáktól. A vetőmagos gépek sokoldalúbbak, precízebbek, dupla szelelésre épülnek, kisebb magáramlási sebességet tesznek lehetővé. A kisebb teljesítmény dacára méretben mégsem kisebbek előtisztító társaiknál. Fogadjuk el, hogy a magtisztítás nem csak rostaperforáció kérdése!

 

65.1

Cimbria Delta vetőmagos tisztítógép munka közben. Triőrrel kiegészítve napraforgó és lucernatisztítás

 

Kalászos magok tisztítására ideális esetben elegendő egy jó vetőmagos Cimbria DELTA síkrosta és egy Cimbria HEID triőr kombinációja. Ezen túlmenően a feldolgozott kalászos mag csíraképességének fokozását már csak Cimbria HEID fajsúlyszeparátorral érhetjük el.

Apró- vagy finommagok (pl.: köles, lucerna, repce, olajretek, fűmag) feldolgozása során a szeparátor már követelmény. A technológiai sort remekül kiegészítik a Cimbria gépcsaládba tartozó SEA elektronikus (szín szerinti) osztályozó gépek.

Minden magfajtának meg van a saját, általános szennyezője, amelyek iránymutatók a feldolgozó gép kiválasztásánál.

A CIMBRIA HEID HUNGARIA Kft. a vetőmagok kikészítésében egyedülállóan nagy tapasztalattal rendelkezik, melyet készséggel állítjuk az Önök szolgálatába. Hívjanak bennünket bátran, mi segítünk!

 

65 cimbria logo