MENÜ

Tudósítás

Szakfolyóirat > 2013/12 > Tudósítás Tej Tejtermelés Tehén

„Tejtúra” Svájcban

Húsz ország 40 újságírója, Magyarországról egyedüliként az Agro Napló munkatársa kapott meghívást az október 27–29. között megrendezett svájci „Dairy Press Tour”-ra. A túra célja a vélemény- és tapasztalatcsere volt azzal kapcsolatban, hogy milyen piaci átrendeződés, illetve változás lesz tapasztalható a 2015-ös EU-tejkvóta eltörlése után. A meghívottak ezenfelül információkat kaphattak a vendéglátó ország nemzetközi piacáról, és megismerkedhettek a svájci tejtermékek feldolgozásával, valamint a piaci stratégiával – különös tekintettel arra, hogy Svájcban 2009 óta nincsen tejkvóta. 

Szakfolyóirat > 2013/12 > Tudósítás AXIÁL Kft. Fendt Agritechnica

Az AGRITECHNICA kiállítás 
díjazott újdonságai – II.

A világ legnagyobb mezőgép seregszemléjén idén mintegy 390 újdonságot jelentettek be a kiállítók. Ezeket egy 37 fős szakmai zsűri értékelte, amelynek tagjai között 30 német és 7 külföldi neves, ismert szakember szerepelt. Az „újdonságbizottság” 4 arany- és 33 ezüstérmet ítélt oda a legsikeresebb innovációknak. Az aranyérmesekről előző számunkban adtunk hírt. Most a számos ezüstérmes újdonság közül a traktorokkal kapcsolatos fejlesztéseket ismertetjük.

Szakfolyóirat > 2013/12 > Tudósítás Gazdálkodás Mezőgazdaság GPS

Hagyomány és innováció

Fenti címmel tartott konferenciát az Agrya – Fiatal Gazdák Szövetsége novemberben a Mezőgazdasági Múzeumban. A jelen, és a jövő agráriusainak a kor kihívásaihoz alkalmazkodva érdemes szlogenként megjegyezni a jól megfogalmazott elvárást: a mezőgazdaságban ma csak az szerepelhet sikeresen, aki az újdonságokat alkalmazza, és nyitott az innovatív megoldásokra. A téma jelentőségéhez kapcsolódó előadások nagyszámú fiatalt vonzottak, reményteljes képet vázolva arról, hogy a szakmában ismert és elismert előadók prezentációiban megfogalmazott tudásra valós igény mutatkozik az ifjúság részéről. A konferencián elhangzottakból állítottunk össze ízelítőt olvasóinknak.

Szakfolyóirat > 2013/12 > Tudósítás Biomin Takarmány malacnevelés

Malacnevelés felsőfokon

A BIOMIN hagyományos visegrádi év végi fóruma immár nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát. A novemberi konferencia központi témája a malacnevelés volt, ahol osztrák, szerb, horvát és szlovák szakemberek közösen vitatták meg magyar kollégáikkal az ágazat aktuális kérdéseit, együtt keresve a választ a minőségi és gazdaságos termelés módszereire.

Szakfolyóirat > 2013/12 > Tudósítás Energia Biomassza erőmű

Mezőgazdasági melléktermékből biomassza- Átadták a pécsi erőmű új blokkját

Egyedülálló létesítménnyé vált a Baranya megye székhelyén novemberben új biomassza blokkal bővült erőmű. 
A Dalkia cégcsoporthoz tartozó Pannonpower az újabb fejlesztés eredményeként a biomassza felhasználásával immáron teljes egészében megújított hő- és villamos energiát termel, így tisztán zöldenergiával látja el Pécs városát – elsőként az országban, de Európában is.

Szakfolyóirat > 2013/12 > Tudósítás Kukorica Szárító Tornum

Mikor a papírforma teljesülni látszik TORNUM szárító-beruházás Egerágon

Pécstől délre, mintegy 13 kilométerre fekszik Egerág község, ahol az 
Agro-balance Kft. folytat mezőgazdasági tevékenységet. A társas vállalkozás megalakulásakor profiljául a bérszárítást választotta, mivel a környékbeli szárítóüzem bezárásra került. Kihasználva ezt a lehetőséget, illetve a helyi gazdálkodók tapasztalataira és igényeire támaszkodva Kumli József ügyvezető-tulajdonos üzlettársával közösen megvásárolta a település határában található telephelyet. Az 1993 óta kertészettel és szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozó gazdatársaival együtt mindig is problémának érezte, hogy hová is vigyék a terményt szárítani, hol tárolják azt, kinek értékesítsék tovább. Jellemzően ezekkel a problémákkal a kisebb, illetve a 100 ha alatti gazdaságok találkoztak elsősorban, de ők maguk is tapasztalták saját bőrükön ezt a hiányosságot. Ezen okok összessége vezetett oda, hogy részben egy új szárítóüzem került beépítésre a Baranya megyei település határában. Számításaik beigazolódtak, mivel a szárító építésének hírére is már több gazdálkodó jelentkezett, hogy náluk szeretnék majd a terményt szárítani. 

Szakfolyóirat > 2013/12 > Tudósítás Beruházás telephely Szárító

Telephelyátadóval egybekötött termékbemutató Nagyigmándon

Tavaly augusztusban egy kétszázmilliós beruházást követően adták át a CornMill Hungary Kft. nagyteljesítményű FAO szárítóberendezését, amelyet idén terménytárolóval és labor-iroda komplexummal egészített ki a nagyigmándi székhelyű vállalkozás. Ebből az alkalomból szakmai programokkal egybekötött, gyakorlati és állógép bemutatóval tarkított telephelyátadóra invitálta partnereit a CornMill Hungary Kft.