MENÜ

Gyorsan pipálja ki Ön is a kalászos gyomirtást!

Oldalszám:
Vig József 2014.02.12.

Határszemlék során a termelő azt tapasztalja, hogy a nem gyomirtott területeken szinte szőnyegszerűen borítja a talajt a veronikák, tyúkhúrok, pásztortáskák, árvácskák, árvacsalánok, ebszikfűvek és galajok különböző fejlettségű példányai.

 

Hogy mennyire fontosak ezek a gyomnövények, mutatja az országos gyomfelvételezési táblázat (2007-2008)

77-1kalászos

 

Az elmúlt években a fejlesztések az ebszikfű, mezei acat és ragadós galaj ellen folytak. A táblázatot megnézve, láthatjuk, hogy ezeknek a gyomok egy részének a fontossága csökkent, viszont nagyon szépen jönnek fel a T1-es gyomok, mint a tyúkhúr, mezei árvácska, veronikák. Gondolkodjunk el azon, hogy vajon ennek mi lehet az oka. A természeti környezet változása, technológiai hiányosságok (késői kijuttatások), vagy az egyoldalú szerhasználat (kizárólag az ALS-gátlók alkalmazása)?

A gyomfelvételezést végző kollégák részben meg is adják a választ:

„ A mezei árvácska jelentősen előbbre lépett. Oka a gyomirtási technológiák jelentős részének mezei árvácska elleni mérsékelt hatékonysága.”

„Ősszel csírázó, kora tavaszi áttelelő egyéves gyomnövények közül legfontosabb tyúkhúr borítása lényegesen nem változott, továbbra is a 11. helyen szerepel a búza gyomnövényeinek fontossági sorrendjében. Az adatainkból egyértelműen kitűnik a pásztortáska, a borostyánlevelű veronika, a perzsa veronika és a fényes veronika jelentős előretörése.”

Sokan gondolhatják úgy, hogy ezek a gyomok nem okoznak jelentős kárt, mert kicsik! Pedig a veronika-félék, az árvácska, az árvacsalán-félék is jelentős mennyiségű vizet, tápanyagokat vonnak el a búzától, sőt fejlődésük során allelopatikus (a kultúrnövény fejlődését gátló toxinok) anyagokat bocsátanak ki. Ezzel a kalászos gabonák termését, árbevételét, végeredményként a jövedelmet csökkentik.

Ezek a gyomok is részben toleránsak, illetve rezisztensek az ALS-gátló herbicidekre. Ebből következik az, hogy amit eddig nem vettünk figyelembe (tolerancia, rezisztencia), most már alapkövetelmény a szerválasztásnál. Ezért olyan hatóanyagot (karfentrazon), készítményt ( Aurora Full) kell alkalmaznunk, amivel ezt az egyre súlyosbodó problémát meg tudjuk oldani.

Az Aurora Full tartalmaz Aurora 40 WG (karfentrazon) és Overdose SE (floraszulam és 2,4-D) készítményeket. A három hatóanyag három különböző hatásmechanizmussal támadja meg a gyomnövényeket és ráadásul egymás hatását erősítik is, vagyis valódi szinergizmus tapasztalható.

Ha a szokásos kétszikűek, valamint ebszékfű, veronika-félék, árvácska, ragadós galaj, árvacsalán és mezei acat is van a táblánkon, akkor az ideális gyomirtó szer az Aurora® Full, mely kiválóan irtja még a zsombort, a pipacsot és a pipitér-féléket is.

 

 77-2kalászos

 


Az oszlopdiagramon látható, hogy az Aurora® Full nemcsak a hagyományos gyomok, hanem az ALS-gátlókra és hormonhatású gyomirtó szerekre toleráns vagy rezisztens gyomok ellen is jó/kiváló gyomirtó hatást adott.

Az Aurora Full kombinálható szárszilárdítóval (Stabilan® SL), réz lomb-
trágyával (Wuxal® Réz Top) és a korai gombabetegségek ellen vizes bázisú gombaölő szerrel (Eminent® 125 SL).

A repcés gazdaságok is nyugodtan használhatják, mivel talajhatásuk nincs, utóvetemény hatással nem kell számolni.

Vig József, Kwizda Agro