MENÜ

Miért érdemes Euralis napraforgóhibrideket termeszteni?

Oldalszám:
Csigó György Tamás 2014.02.12.

A napraforgó sajátossága, hogy jól alkalmazkodik a gyengébb talajokhoz, valamint rendkívül jól képes tolerálni a száraz, meleg időjárási feltételeket is. Ezt a tényt érdemes figyelembe venni, amikor a vetésszerkezet összeállítása kerül szóba.

A világ olajosmag piacán a jövőben a kereslet meglétére lehet számítani, ezért a napraforgó iránti igény hosszabb távon is fenn fog állni. Meg kell jegyezni, hogy amint az idén is tapasztalhattuk, az átvételi árak képesek a nagyon hektikus mozgásra, és ezzel tudnak kellemetlen meglepetéseket okozni a termelőknek. Mindemellett mégis érdemes napraforgót termeszteni, de az időjárás szélsőségei közepette törekedni kell a stabilan magas termésszint elérésére a jövedelmezőség fenntartása miatt.

Az Euralis napraforgók nemesítési hátterét a cég résztulajdonában álló Soltis adja, mely a világpiacon ma napjaink egyik vezető napraforgó nemesítője. A nemesítői munka a Soltis magyarországi állomásán is folyik. A legfőbb cél a termőképesség, az olajtartalom, a betegség ellenállóság, a szárazságtűrés és a koraiság elérése a termésstabilitás megőrzése mellett.

 

87-1 Euralis

Ma Magyarországon a napraforgó ter-mesztésben a Clearfield szegmens aránya 70% körül van. Az Euralis hazánkban eladott napraforgó vetőmagjainak döntő hányada is ebbe a csoportba tartozik. Hibridjeink méltán szereztek maguknak elismerést eredményeikkel az utóbbi években.

Az alábbiakban röviden bemutatjuk napraforgó portfóliónkat, amelyből kedvére válogathat Kedves Partnerünk!

A korai Clearfield csoportban 2012-ben bevezetett újdonság az ES Amis CL hibridünk. 
A 2013. évi KITE üzemi kísérletekben 13 hely átlagában 3,67 t/ha eredményt hozott. Kezdeti fejlődése gyors, az állomány zömök, szárszilárd-
sága átlagon felüli. A napraforgó szádor hazai rasszaival (A-E) szemben ellenálló. Ikertestvére az ES Novamis CL, mely a szádor A-F rasszaival szemben toleráns.

2014-es újdonságunk a szintén korai 
ES Euromis CL hibrid, mely saját üzemi kísérleteinkben az 1. helyen végzett, 7 hely átlagában 3,90 t/ha termésszinttel. Szádor rezisztens, stressz ellenállósága és stabilitása kiemelkedő.

Az Euralis másik vezető hibridje a középérésű ES Florimis CL. Termőképességét és magas termésbiztonságát (cv%=14,41) évek óta bizonyítja a Clearfield szegmensben. Szádor rezisztens, tányér és szártő Sclerotinia ellenállósága nagyon jó.

A középérésű ES Aramis CL a Florimis-nél néhány nappal később érik. Szádor rezisztens. Elsősorban gyengébb termőhelyekre ajánljuk, elsősorban itt nyilvánul meg termésbiztonsága. Kelési erélye, stressz rezisztenciája és szártő Sclerotinia ellenállósága átlag feletti.

A középérésű ES Balistic HO CL a viszonylag új Clearfield – magas olajsavas (HO) piac egyik meghatározó hibridje. Olajsav tartalma ideális esetben elérheti a 89%-ot, olajtartalma pedig a 47-48%-ot. Rendkívül jól tolerálja a szártő 
Sclerotinia fertőzést.

A másik magas olajsavas újdonságunk 2014-ben az ES Grafic HO CL. Néhány nappal később érik a Balistic-nál. Szádor rezisztens. 
A KITE 2013-as kísérleteiben 3 hely átlagában 3,35 tonnát termett hektáronként, és ezzel 
3. lett a 8 db HO CL hibrid között!

Cikkünk elején említettük, hogy a hagyományos csoportban is képviseltetjük magunkat, ezért ne feledkezzünk meg ezekről a hibridekről sem.

Az ES Performa nagyon jó kezdeti fejlődéssel rendelkezik, termésszintje magas. Hibridjeink közül neki a legmagasabb az olajtartalma: 50-51%. A jó Diaporthe (Phomopsis) ellenálló képesség mellett a szártő Sclerotiniát is jól tolerálja, valamint szádor rezisztens.

Az ES Petunia erősségei hasonlóak, mint azt az ES Performa esetében láttuk. Olajtartalma valamivel kisebb, stressztűrése nagyobb.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az Euralis napraforgói igen modern genetikai háttérrel rendelkező, stabilan magas termőképességű, betegségekkel szemben jó ellenálló képességű hibridek.

Keresse vetőmagjainkat forgalmazóinknál 2014-ben is!

Csigó György Tamás

termék-, marketing menedzser

www.euralis.hu

Euralis logo