MENÜ

A LEMKEN továbbra 
is a növekedés útján

Oldalszám: 115
2014.03.05.

A LEMKEN, 
a professzionális szántóföldi növénytermesztés specialistája a 2013-as évet is kitűnő eredménnyel zárta, az azt megelőző kétévi folyamatos növekedést követően. 363 millió € forgalommal a LEMKEN Csoport 6% növekedést produkált az előző évhez képest, ha pedig leszámítjuk a LEMKEN és franciaországi Stoll szétválásából származó egyszeri speciális bevételt, akkor a Csoport növekedése elérte a 10%-ot.

Az a tény, hogy egy újabb évben is növekedést tudtunk elérni, az leginkább az alkalmazottaink rendkívüli elkötelezettségének és motivációjának köszönhető”, tette hozzá a LEMKEN ügyvezető igazgatója, Anthony van der Ley. Ezenfelül, a vállalat különböző beruházásai a gyártási technológia és a logisztika területén hatékonynak bizonyult a meglevő gyártási kapacitás lehető legrugalmasabb kihasználásában. Az alkalmazottak száma 7%-lal 1 144 főre nőtt.

Egy új csiszolórobot beállításával jelentősen megnőtt a LEMKEN ekegyártó kapacitása
Egy új csiszolórobot beállításával jelentősen megnőtt a LEMKEN ekegyártó kapacitása

„A pozitív eredményünk a termelők és a bérvállalkozók jó bevételein is alapszik, akik professzionális munkagépekbe ruháznak be a vállalkozásaik jövőbeni bebiztosítása végett”  – folytatta van der Ley. Ez központi szempont a hazai, német piacon, ahol a LEMKEN 11% növekedést produkált, jóllehet a kereslet a nemzetközi piacokon is következetesen nőtt. Franciaországban, mely jelentős mezőgazdasági piacnak számít, a vállalat 20%-os növekedést ért el, az Egyesült Királyságban pedig sikerült elérni az eladások 45%-os növekedését. 
Az orosz LEMKEN leányvállalat 4% növekedést ért el, ahogyan a többi kelet-európai ország is. Csak a projekt-eladások maradtak viszonylag alacsonyan 2013-ban, de ez alig volt hatással a teljes eredményre.

Az új Swingcut aktív rezgéscsillapító rendszer elnyerte a DLG ezüstérmét az Agritechnica kiállításon
Az új Swingcut aktív rezgéscsillapító rendszer elnyerte a DLG ezüstérmét az Agritechnica kiállításon

Az eladások felettébb sikeresek voltak Kanadában, valamint az új piacokon – az USA-ban és Dél-Afrikában, ahol a LEMKEN létrehozta az értékesítési hálózat alapjait. 
Az eladási számok magukba foglalják az indiai Nagpurban lévő gyár termelését is, amely már egy éve működik, valamint a kínai Qingdaoban nemrég elindított összeszerelést is. Mindkét gyár az adott hazai piacra termel gépeket. 
Az export aránya közel állandó maradt, 72%.

Az elmúlt pénzügyi évben a LEMKEN jelentős, 10,8 millió EUR értékű fejlesztést hajtott végre a kutatás és fejlesztés területén is, az innovációban betöltött vezető szerepének kiterjesztése érdekében, mely ismételten látványos megerősítést nyert a 2013 évi Agritechnika kiállítás során Hannoverben, a világ legnagyobb mezőgazdasági kiállításán. A félig-függesztett kultivátorok talajfelszín-követése, valamint a Swingcut rendszer, a permetező szórókeretek aktív rezgéscsillapítása is ezüstérmet nyert a DLG-től (Német Mezőgazdasági Társaság). 
A LEMKEN Juwelt, a világ első ISOBUS-vezérlésű ekéjét továbbá a nemzetközi szaksajtó „Az év munkagépének” választotta. Az eladások növekedése minden termékcsoportban jelen volt, legerősebben azonban a rövidtárcsák csoportjában. Összesen több, mint 17.200 munkagép készült Németországban, a LEMKEN Alpen, Föh-
ren és Meppen településeken lévő gyáraiban.

A LEMKEN a termékcsoport szerinti legnagyobb növekedést a rövidtárcsák eladásának területén érte el. Új típus a termékkínálatban: a Rubin 12
A LEMKEN a termékcsoport szerinti legnagyobb növekedést a rövidtárcsák eladásának területén érte el. Új típus a termékkínálatban: a Rubin 12

A vállalat folyamatos növekedésének tükrében a LEMKEN 50 millió EUR beruházást tervez végrehajtani egy ötéves időszak alatt. Ebből az alkalmazottak új parkolója Alpenben már megvalósult 2013-ban, valamint megkezdődött az építkezés a beérkező áruk területén és a logisztikai csarnokban. A további gyártási és ellátási létesítmények jelentősen megnövelik a LEMKEN gyártási és összeszerelési kapacitását. A fejlesztési létesítmény építése 2014 elején kezdődik, melynek épülete a vállalat jelentősen megnőtt tervezői részlegének ad majd otthont, valamint a tesztcsarnoknak.

Van der Ley úgy gondolja, hogy az eladások 2014-ben is ezen a magas szinten maradnak, a mezőgazdasági termékek jelenlegi termelői áraira alapozva, melyek kis mértékben csökkentek ugyan, de továbbra is magasak. A LEMKEN mérnökeinek legambiciózusabb projektje, melyet 2014-ben folytatnak, a szemenkénti vetési technológia további fejlesztése, melynek koncepciós tanulmányát az Agritechnika kiállításon mutatták be. Ezenfelül piacra kerül az új Rubin 12 rövidtárcsa, a szállítási futóművel szerelt Karat kultivátor, valamint a Zirkon 12K forgóborona.   

 

lemken