MENÜ

Csöpp Mix használatával kapcsolatos tapasztalatok extenzív és intenzív növénytermesztés során

Oldalszám: 76
2014.03.05.

Családi gazdálkodóként átlagban 20–22 aranykoronás, réti csernozjom típusú talajokon gazdálkodunk. Ezek között vannak öntözhető és öntözetlen területek, melyeken lehetőség van extenzív és intenzív körülmények között gazdálkodni.

 

A Csöpp Mix család termékeit 2009 óta használjuk. Először zöldborsóban, majd csemege-, hibrid kukoricában, repcében és 2010 óta a kalászosokban is alkalmazzuk.

Csöpp Mix 1. kalászosokban

A már bevált termesztési technológiánk őszi búzában, tavaszi árpában és egyéb kalászosokban bokrosodáskor akár folyékony nitrogéntrágyákkal egy menetben Csöpp Mix 1. 5 l/ha + 0,5 l/ha Csöpp Mix Cink-amin komplex együttes kijuttatásával igen látványos eredményeket érhetünk el. A gabona szinte egyik napról a másikra robbanásszerűen elindul, bokrosodáskor sokkal több oldalhajtást fejleszt.

Zászlóslevél megjelenésekor további 5 l/ha Csöpp Mix 1.-est szórtunk ki egy fungicides készítménnyel egy menetben. Így alapozva meg az akár 20–30%-kal több és jobb minőségű termést. Az eddigi technológiát kiegészítve jelentős mennyiségi és minőségi javulást érhetünk el.  2012-ben a rendkívüli aszályban a szomszédos őszi árpa táblánkon azonos  termelési módot alkalmazva Csöpp Mix nélkül 2,4 t/ha termést takarítottunk be, míg a Csöpp Mix 1.-gyel kezelt területen egyszeri öntözéssel 32 ha átlagában 5,72 t/ha termést sikerült learatni.

Csöpp Mix 2. csemege-, hibrid- 
és takarmánykukoricában

Ezen növények termesztése során az alkalmazott technológiát kiegészítettem a következő módon: a gyomirtással egy menetben 5 l/ha Csöpp Mix 2.-őt, valamint 1 l/ha Csöpp Mix Cink-amin komplexet juttattam ki a gyökérfejlődés elősegítésére. Majd pár nappal a címerhányás előtt rovarölő szerrel kezeltem egy menetben 10 l/ha Csöpp Mix 2.-vel a kukoricát. Így értem el, hogy az állomány szép haragos zöld, eleven és egyöntetű képet mutatott. Ha a hagyományos termelési módot így egészítjük ki, jelentős, akár 15–30% termésnövekedést érhetünk el.

Csemegekukoricában a csövek átlagosan 4–6 dkg-mal voltak súlyosabbak, mint a kezeletlen területen. A mai felvásárlási árakat figyelembevéve, pár ezer forintos ráfordítással jelentős többletbevételt realizálhatunk.

Csöpp Mix 3. a zöldség-, napraforgó- és repcetermesztésben

Zöld- és vetőmagborsóban jól bevált módszer, amikor a növény 8–10 cm-es állapotban van, még gyomirtás előtt 8–10 nappal 5 l/ha Csöpp Mix 3.-at + 1 l/ha Csöpp Mix Cink-amin komplexet kijuttatva, ezzel segítve a növény gyökeresedését és megerősödését. Gyomirtás után 7–10 nappal ismét 5 l/ha Csöpp Mix 3. kijuttatása ajánlott, hogy a növény a gyomirtás következtében elszenvedett stresszt minél hamarabb kiheverje. A virágzás kezdetekor akár gombaölős vagy rovarölős kezeléssel együtt ismét 5 l/ha Csöpp Mix 3.-at adjunk. Így érhetjük el a 20–30%-os termésnövekedést. Példaként említeném, 2010-ben egy 20 ha-os táblából 1 ha-on nem használtunk Csöpp Mix 3.-at, a 19 ha átlaga 6,85 t, míg a kezeletlen területen több, mint 1 t-val kevesebbet termett.

Repcében, tavasszal, a vegetáció indulásakor közvetlenül a fejtrágyázással egyidőben, a hagyományos módszert kiegészítve 10 l/ha Csöpp Mix 3. + 1 l/ha Csöpp Mix Cink-amin komplex került kijuttatásra. A virágzás előtt közvetlenül egyéb kezeléssel együtt 5 l/ha mennyiséget juttattam ki. Így értünk el az előző években Csöpp Mix használata nélkül 1,8 és 2,8 t/ha mennyiséget, míg az alkalmazott hagyományos módszert Csöpp Mix-szel kiegészítve 2010-ben 4,15 t-át takaríthattunk be.

Ez annak ellenére alakult így, hogy tavasszal az állomány ritkasága miatt a kitárcsázást fontolgattuk. A Csöpp Mix Cink-amin komplex-szel való kezelés után soha nem látott intenzitással és oldalelágazással indult látványos fejlődésnek a repcénk.

Napraforgóban először 8–10 levélpáros állapotban alkalmaztam a Csöpp Mix 3.-at 5 l/ha-os dózisban, majd csillagbimbós állapotban megismételtem e dózist. Így a kezeletlen területhez viszonyítva 2011-ben 0,5 t 
mennyiséggel többet takarítottunk be.

Fűszerpaprikában több fázisban használtam a Csöpp Mix 3.-at az alábbiak szerint:

A paprika 6 leveles állapotában 5 l/ha Csöpp Mix 3.-at + 1 l/ha Csöpp Mix Cink-amin komplexet juttattam ki. A növényvédelem során, az öntözéseket megelőzően több alkalommal Csöpp Mix 3.-mal a már említett dózisban kezeltem a paprikát mindaddig, amíg a virágbimbók meg nem jelentek. A virágzást követően Csöpp Mix Kalcium-kiegészítést javaslok a fokozott igény kielégítésére, így érhetjük el az egyöntetű állományt és a robbanásszerű virágzást, a paprika egyszerre érését.

2012-ben 0,7 ha-on 10.75 t paprikát szedtünk le.

A Csöpp Mix termékcsalád alkalmazásával sokkal egyenletesebb, egészségesebb állományt, jelentős többlettermést érhetünk el. Sok esetben még a gombaölő szeres kezeléseket akár ritkítani is lehet. Kisebb mértékű anyagi ráfordítással látványosabb eredményeket érhetünk el más levéltrágyákkal szemben.

Monoki József, Örményes

76 csöpp