MENÜ

Magas olajsavas napraforgó újra a célkeresztben!

Oldalszám:
2014.03.05.

A második lépés az úgynevezett „egészséges olajok”, Omega9 olajok termesztésbe állítása. A DOW SEEDS előrehaladott kísérleteket folytat ezekkel a napraforgóhibridekkel és hamarosan széles körben megismerhetik a gazdálkodók ezeket a termékeket.

Az elmúlt években nagyon lecsökkent a magas olajsavas napraforgók részaránya a hazai termesztésben. Ennek oka rendkívül összetett és nem csak genetikai okai vannak. Ezeknek a hibrideknek a termesztése nagy odafigyelést igényel a gazdáktól, figyelni kell az izolációs távolságok betartására, illetve a hagyományos napraforgókkal nem keveredhet a megtermelt áru. A magas olajsav tartalmú napraforgó termesztésének egyik legfontosabb eleme a kórokozók elleni védelem. Fokozottabban kell figyelni a kórokozókra, mivel nagyobb károkat tudnak okozni. A magas tányérfertőzések negatívan befolyásolhatják az olajsavtartalmat. Eredményes napraforgó-termesztés a kórokozók elleni védelem nélkül elképzelhetetlen.

1. ábra: Dow Seeds fejlesztési kísérletek 2011-2013, 17 helyszín
1. ábra: Dow Seeds fejlesztési kísérletek 2011-2013, 17 helyszín

Genetikai oldalról nézve a mai vezető hibrideknél már nem mutatható ki különösebb termésdepresszió, olajtartalom tekintetében pedig vezető pozícióban vannak. 
Az idei esztendőben megfordulni látszik az elmúlt években tapasztalt trend és hosszú évek óta először talán növekedésnek indul a magas olajsavas napraforgó termesztési területe. 
Ezt a trendváltazást követi a DOW SEEDS napraforgó portfóliójával.

Ajánlatunkban szerepel a 8H449CLDM; magas olajsavas napraforgó peronoszpóra rezisztenciával, illetve CLEARFIELD® gyomirtási technológiával rendelkezik. Az elmúlt három év kísérletei bizonyítják ennek a hibridnek a kvalitásait. A piacon szereplő hibridekkel egy termésszintet képvisel, de az olajtartalma lényegesen magasabb, így a hektáronkénti olajhozam minden vizsgált hibridnél magasabb (1. ábra). Olajsavtartalma pedig stabilan standard feletti (2. ábra). Mindezek mellett a gyomok sem okozhatnak túl nagy fejfájást, mivel a hibrid imi. rezisztens, így a mai normáknak megfelelően kelés után is biztonságosan el lehet végezni a gyomirtást.

2. ábra: Dow Seeds fejlesztési kísérletek 2013, olajsavtartalom (min. limit 83%)
2. ábra: Dow Seeds fejlesztési kísérletek 2013, olajsavtartalom (min. limit 83%)

®CLEARFIELD and CLEARFIELD Logo are trademarks of BASF Corporation.®™Always read and follow label directions.www.dowseeds.eu

Az innováció folytatódik, jobbnál jobb hibridek kerülnek ki a kutatási-fejlesztési hálózatunkból, hogy mindenkor a legjobbat adhassuk „magunkból”.

Rácz Béla, fejlesztőmérnök