MENÜ

Miért éppen a karusszel?

Oldalszám: 151
Pásztor Szilvia 2014.04.07.

A fejőházak létrejöttét a kötetlen tartás elterjedése tette szükségessé az ’60-as, ’70-es években, amikor a nagyüzemek gépesítése kezdődött. Előnyei közt szerepeltek:

  • javult a munkaszervezés, valamint a munkafeltételek;
  •  a szakszerű gépi fejés és a tejkezelés technológiájának köszönhetően javult a termelt tej minősége;
  • a korszerű fejőgépekkel lehetségessé vált a higiéniai követelmények szerint végzett fejés, ami kímélte a tőgyet és megóvta a nagy tejhozamú tehénállományok tőgyegészségügyi állapotát;

151 Karusszel

A gépi fejés legfontosabb szerepe a tehenészetekben az iparszerű termelés megvalósításában, a nagy tejhozamú fajták és állományok kialakításában és ezáltal az ágazat gazdaságosságának javításában van.

A tejhasznú szarvasmarhatartók egy része, az azóta már elavult, a ’70-es, ’80-as években épült, elhasználódott, korrodált fejőházakban kénytelen a fejéseket megoldani. Nem csoda, hogy sokan a régiek lecserélésén gondolkoznak, vagy éppen már építik a következő fejőházat. Előfordul olyan megoldás is, hogy a fejőház csak egy fejőálláscserén esik át, ekkor a rekonstrukció alatt egy mobil fejőházban lehet megoldani a fejési munkálatokat. Talán egy egyszerűbb megoldás lehet, amikor még használat alatt van a régi fejőház és mellette készül az új fejőépület.

Az biztos, hogy sok telepen már megtörtént a felújítás, így könnyítve a termelők, dolgozók munkáját. Manapság a teheneket (tehéncsoportokat) a fejési célra szolgáló fejőházban, fejőrendszerrel (fejőkehellyel), egyedi azonosítással, fejlett informatikai rendszer segítségével fejik. Egy fejőházban egy vagy több fejőakna van, egy fejőaknában azonos típusú fejőállások vannak. Ez lehet párhuzamos, soros (tandem), halszálkás, vagy körforgó (karusszel).

A legmegfelelőbb fejőállást kiválasztani nem könnyű feladat. A tökéletes döntés meghozatala előtt érdemes átgondolni a következő pontokat:

  • mekkora az állomány nagysága, esetleg tervben van-e az állatlétszám növelése;
  • mennyi idő van a fejésre;
  • hány fejő van;
  • milyen szaktudással rendelkeznek a fejők;
  • a legnagyobb tejű egyedek fejésenkénti tejhozama;
  • műszaki személyzet felkészültsége, a szervizszolgáltató közelsége.

Hazánkban bővül a karusszel típusú fejőszerkezetek száma. A körforgó fejőszerkezet a fejési rendszerek közül egy mozgó, kör alakú emelvény. A lassan forgó szerkezet mozgása közben lépnek be – illetve a fejés végén ki – a tehenek. A fejőállásban az állatok vagy a forgásiránnyal párhuzamosan (tandemszerűen), vagy ferdén egymás mellé állva (halszálkaszerűen) sorolnak be. A fejőállás fordulási idejének a leghosszabb idő alatt kifejhető tehénhez kell alkalmazkodnia.

A karusszel fejőállás gyorsabb fejést biztosít, mint a többi fejőszerkezet. Nem kell különböző munkafolyamatokat végeznie egy embernek. A tehén mozgásfunkciói nagymértékben automatizáltak, felszabadítva a dolgozók feladatait. Bár az új fejőház indulásakor több embert igényelhet az állatok felhajtása, ahhoz az induláskor 2-3 ember is szükséges lehet, mire megtanulják a tehenek az új rendszert. Később maguktól tudják, hogy hová kell menni tejet adni.

Elmondható, hogy a hatékonyságát adja a futószalagszerű, jól szervezett, fegyelmezett munka. Egy egységben zajlik a fejési munkafolyamat. A munkálatok minimálisra csökkenek, mivel az állatok a körben forgó platón helyezkednek el és a dolgozók a munkájukat szinte egy helyben állva végzik. Minden fejőnek kiemelt feladatai vannak. Három ember szükséges a fejési munkához, az egyik dolgozó feladata, hogy bemártja a bimbót, kihúzza az első tejsugarakat, utána ismét bemártja. A másik fejő letörli a bimbót, és felhelyezi a fejőkelyheket, a harmadik ember pedig ellenőrzi, visszaigazítja a kelyheket, végül lezárja fejés utáni tőgyfertőtlenítővel.

Kijelenthető, hogy a karusszel fejőszerkezettel nagyobb a munkatermelékenység, kisebb a dolgozók fizikai igénybevétele, mint a többi fejőállásoknál. Ami nagy előnye még, hogy az állatok jól láthatóak, így jól követhető, ellenőrizhető a tehenek kondíciója, egészségügyi állapota. A hátránya lehet, hogy ha egy állat speciális gondozást igényel, a körforgónál nehezebb megoldani, mint egy mozdulatlan fejőházban.

A karusszelt olyan gazdaságokban érdemes használni, ahol nagy az állatlétszám (1000-nél több a tehén) és növelni szeretnék a tejtermelést, esetleg háromszori fejéssel. A kialakítást érdemes úgy megoldani, hogy minimális távolság legyen a fejőház és az istálló között.

Érdemes ügyelni az új fejőházak jó állapotának megőrzésére. 
A gyakran szennyeződő, igénybe vett felületek megfelelő tisztítása szükségszerű. Hatékony, nem korrozív, erős tisztító hatású anyagokat ajánlatos használni, amelyek hosszú időre biztosítják a higiénikus, időtálló, igényes fejőházat. Erre a legmegfelelőbbek a magasnyomású berendezéssel kijuttatható, habosítható, lúgos tisztítószerek, melyek eredményesen távolítják el a szerves eredetű szennyeződéseket.

Pásztor Szilvia