MENÜ

Egészséges, jó minőségű búza HATÉKONY TECHNOLÓGIÁVAL

Oldalszám: 75
Raj Péter, Bognár István 2014.04.02.

Timac_Bognar
Az Ostffyasszonyfai Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezet 53 éve alakult a Rába mentén, Vas megye Észak-keleti részén. Jelenleg 1500 hektár szántóterületen gazdálkodnak, de a növénytermesztés mellett szarvasmarha tenyésztéssel és biogáz előállítással is foglalkoznak. A szántó terület kb. harmada minden évben kalászos, aminek nagyobb hányada őszi búza.

Ottjártunkkor BOGNÁR ISTVÁN növénytermesztési ágazatvezető mondta el tapasztalatait.

Célunk a jó minőségű malmi búza előállítása az olasz és osztrák piacokra. A határon túl keresett és jól fizetett fajta az Antonius, de csak a legjobb minőségben. Hogy ezt minden évben elő tudjuk állítani, hatékony gomba elleni védelemre és stresszkezelésre van szükség az időjárás ellenében.

A BASF gombaölő szerét, a Tango® Star-t a teljes búza területre használjuk a gombafertőzések megelőzésére. A szűkös költségvetés miatt sajnos csak egyszeri kezelésre van lehetőségünk, így a jó hatás mellett fontos számunkra a szer széles hatásspektruma is.

A Timac Agro piacra lépése óta használjuk elsősorban a minőség javítására a Fertileader® Vital biostimulátort, ami mellé a teltebb szemek miatt hozamnövekedés is párosul. Mivel a gyártó tájékoztatása szerint a transzportfolyamatok fokozása miatt a felszívódó növény védőszerek hatását is javítja idén beállítottunk egy kísérletet, amiben kontroll mellett vizsgáltuk önállóan a Tango® Star és a Tango® Star-ral egyszerre kijuttatott Fertileader® Vital hozam- és minőségjavító hatását.

A technológia előnyét a mért eredmények és megtérülési számítások is igazolják. A fejlődés folyamán a Tango® Star hatása miatt egészségesebb volt az állomány, a Fertileader® Vital-nak köszönhetően pedig tovább volt zöld a növény, ami együttesen lehetővé tette a zászlós levél fokozott termelését, a szemek kitelését és a beltartalmi paraméterek javulását.

 

Nagyításhoz katt a képre!
Nagyításhoz katt a képre!