MENÜ

ZAMIR Már bizonyított

Oldalszám: 23
Begaláné Kiszelya Katalin, Bőhm Róbert 2014.05.05.

Az elmúlt években az olajos növények vetésterülete jelentősen megnőtt hazánkban. A vetésforgó lerövidülése miatt az olajos kultúrák – különösen a repce és a napraforgó – túl hamar kerülnek vissza ugyanarra a területre egymás, illetve önmaguk után. Ez a tendencia a korábban korlátozó tényezőnek számító szklerotínia (Sclerotinia sclerotiorum) mellett más fontos betegségek felszaporodását is okozza. A növények fertőzöttsége összetettebb, általában több betegség is jelentkezik egyszerre. A védekezéseket ezért ma már nem tervezhetjük csak egyetlen betegség ellen, a nagyobb mértékű fertőzöttség leküzdésére összetettebb megoldás alkalmazása indokolt.

A Makhteshim a tavalyi évben bevezetett, új gombaölő szerével, a ZAMIR-ral áll a napraforgó-termesztők rendelkezésére. A készítmény egyik hatóanyaga a Mirage-ból már jól ismert, lokál-szisztémikus, hosszú tartamhatást biztosító prokloráz, amely kiváló hatékonyságú a korai levélbetegségek ellen. Másik hatóanyaga, a felszívódó és jól transzlokálódó tebukonazol, amely a Phoma-fajok elleni hatékonyságát már a repcetermesztésben is bizonyította. A ZAMIR előnye ebben a két hatóanyagban, és a hozzá kifejlesztett speciális formulációban rejlik. Kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik az utóbbi években egyre több területen jelentkező Phoma macdonaldii, illetve a szár fertőzését is okozó Sclerotinia sclerotiorum ellen. Alkalmazásával jelentősen csökkenthető a diaportés szárfoltosság és -korhadás (Diaporthe helianthi), a hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) és az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi) fertőzések mértéke is.

A korai, 6–8 levélpáros állapotban elvégzett lombvédelmi kezelésekhez, ill. a későbbi tányérvédelemhez a ZAMIR kitűnő választás. A készítményt preventív jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerű kijuttatni a szárnövekedés időszakában, 1,0–1,25 l/ha dózisban. Erősebb fertőzésveszély esetén a magasabb dózis használata indokolt. Fertőzést megakadályozó és gyógyító hatással egyaránt rendelkezik, mivel a prokloráz a felszívódás helyén véd, a tebukonazol pedig aktívan eljut a fiatal, növekvő részekbe is, így a teljes növényre kiterjedő 
védettséget ad. Emellett a két különböző típusú hatóanyag alkalmazásával jelentősen csökken a rezisztencia kialakulásának veszélye is.

A ZAMIR a napraforgó mellett kiváló hatékonysággal alkalmazható kalászosokban is a leggyakoribb levél- és kalászbetegségek ellen.

Miért tökéletes választás a ZAMIR 
a gabonabetegségek elleni védekezésre is?

A két hatóanyag gyári kombinációja a kalászosok betegségeinek teljes spektruma ellen kitűnő hatékonysággal bír, mind a levél, mind a kalászon megjelenő fertőzések esetében. A prokloráz az ún. foltbetegségek – helmintospóriumos-, pirenofórás-, szeptóriás levélfoltosság, szártőbetegségek – ellen kiváló. Megelőző jelleggel alkalmazva hosszú ideig (3-4 hét) véd az esetleges fertőzéstől, még esős, párás időben is. A már fertőzött szövetekben blokkolja a kórokozó terjedését, megakadályozza a szaporító képletek kialakulását. A tebukonazol elsősorban lisztharmat, rozsdabetegségek, pirenofórás és szeptóriás levélfoltosság ill. kalászfuzáriózis ellen hatékony. A felszívódás után a hatóanyag a fiatal levelek felé transzlokálódik, biztosítva ezzel a növények hosszú távú védelmét.

Az idei enyhe télből az őszi kalászosok – különösen az őszi árpa – nagyon fertőzötten és legyengülten jöttek ki, szinte minden létező betegség megtalálható volt a táblákon. Ez tette szükségessé a korai védekezést. A ZAMIR-ral történt kezelések, ill. a megfelelő tápanyagellátás után az állományok mára már szépek, egészséges levelekkel rendelkeznek.

A készítmény a korai védekezéseknél már bizonyított. Bízza növényeinek további védelmét is a ZAMIR-ra.

További információkért kérjük, keresse területi képviselőinket, vagy 
látogasson el a www.mahun.hu weboldalra.

Begaláné Kiszelya Katalin, kereskedelmi képviselő,

Bőhm Róbert, kereskedelmi képviselő,

Makhteshim Agan Hungary Zrt.