MENÜ

Ön is nitrátérzékeny területen gazdálkodik?

Oldalszám: 57
2014.07.02.

Magyarországon 2006-ban az ország területének mintegy 46%-át nyilvánították nitrátérzékenynek. A nitrátszennyezés szempontjából érzékeny területek felülvizsgálata eredményeként 2013-ban újabb területek kerültek kijelölésre. Tudja Ön, hogy a területbővítés után jelenleg az ország területének mintegy 70%-a nitrátérzékeny?

nitraterzekenytervaltozas_hu@_1000px

A nitrátérzékeny területek bővítését követően 2014. szeptember 1-től kell az újonnan kijelölt területeken a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlatot alkalmazni. A hatóság szakemberei helyszíni ellenőrzéseken megállapított meg nem felelésekről döntést hoznak, melynek eredményéről tájékoztatják az MVH-t, aki a meg nem felelésekért járó szankciót érvényesíthet az érintett gazdálkodó támogatási összegeinek csökkentésén keresztül.

Tehát, aki nitrátérzékeny területen gazdálkodik, szerves- és/vagy műtrágyát használ és 2009. szeptember 1-nél korábban (5 évnél régebben) vizsgáltatott talajt, úgy annak újra vizsgáltatnia kell.

57.2ikr

Az IKR Agrár Kft. szakmai igényességgel vállalja a talajminta-vételezést, talajvizsgálatot és az arra alapozott szaktanácsadást. Terepjáróra szerelt automata mintavevőinkkel biztosítjuk az AKG előírásainak is megfelelő kötelező mintavételi mélységet szántóföldi kultúrában és ültetvényben egyaránt.

Talajminta-vételi flottánkat munka közben teljes GPS-es felügyelet alatt tartjuk. Térinformatikai rendszerünk fejlesztésével online tudjuk követni a mintavétel minden egyes lépését, mely adatait rögzítjük és tároljuk, így megrendelőink utólag is ellenőrizni tudják azt, hogy hogyan történt a mintavétel.

57.3 ikr

57.4.ikr

 A talajmintákat akkreditált laboratóriumban vizsgáltatjuk. A kapott eredményeket folyamatosan fejlesztett egyedi térinformatikai programunkkal kiértékeljük, térképileg többféle formátumban hozzáférhetővé tesszük.

57.5 ikr

Mivel minden egyes mintateret GPS-koordinátákhoz rögzítve szerveren tárolunk, differenciált tápanyag-kijuttatási programunkhoz a termelő igényei szerint csatlakozni tud.

Szolgáltatásainkról bővebb információval területi képviselő kollégáink vagy ágazati munkatársaink tudnak szolgálni.

Tel.: 06-30/552-0050, 06-30/499-2419

E-mail: [email protected]