MENÜ

A Karintia Kft. válasza a kalászos szezon aktuális kérdésére: Bőtermő vagy prémium?

Oldalszám: 41
2014.08.06.

Ennek a cikknek az írásakor még közel a negyede az őszi kalászos gabonáknak lábon áll. Ismét egy szélsőséges időjárásnak lehettünk tanúi. A csapadékos nyár több ízben megálljt parancsolt napokra a betakarításnak. Mindezek következménye, hogy idén a takarmánybúzából Dunát lehet rekeszteni.

Változtat-e ez az előző évek során kialakult tendencián, miszerint a búza termesztése egyre inkább eltolódott a kizárólag mennyiséget adó fajták irányába? – tettük fel a kérdést Bene Zoltánnak, a Karintia Kft. cégvezetőjének.

Tapasztalatom szerint az elmúlt években a terménypiaci tendenciákból kifolyólag egyre több gazdánál elsőbbséget élvezett a mennyiség, és csak másodsorban számított a minőség. Az idei évben tisztán látható, hogy a bő terméssel kecsegtető, ugyanakkor a gyakran csupán 5–7%-os alacsony minőségű fehérjetartalommal rendelkező termés értékesítése finoman szólva sem zajlik gördülékenyen. 
Az elmúlt közel 20 évben mind belföldön, mind Európa számos országában sok malommal, vetőmagüzemmel, takarmánykeverővel, illetve egyéb feldolgozó üzemekkel sikerült kiváló kapcsolatot kiépítenünk. Nagy rálátásunk van ez által a piaci igényekre. Meg-
győződésem, hogy az egy lábon állás, vagyis kizárólag, vagy döntő többségben a minőséget mellőző bőtermő fajtát vetni, illetve kizárólag prémium kategóriájú gabonát termeszteni „veszélyes”.

Már tisztán látható, hogy a sárgarozsda a termés-eredményben is jelentkező, óriási problémát okozott! Mi volt az Önök tapasztalata, hogy szerepeltek a Karintia fajtái?

Az idei év slágertémája a sárgarozsda fertőzés, a jelentős mértékű terméskiesést pedig tovább tetézik az alacsony terményárak. A gazdák fejével gondolkodva kiemelt kérdésként kezeljük azt, hogy mit tegyünk annak érdekében, hogy ez a probléma ne okozzon 2015-ben ekkora fejfájást. A legkézenfekvőbb és legolcsóbb megoldás véleményünk szerint a megelőzésben, jelen esetben ellenállóbb fajták választásában rejlik. A Karintia Kft. az őszi kalászos fajtáinak kizárólagos magyarországi képviseletét elsősorban testvércégétől, a kelet-ausztriai Probstdorfer Saatzucht nemesítőháztól kapja. Fajtáink a betegségekkel szembeni ellenálló képességüket idén tudták igazán bizonyítani. Miért nem tudott problémát okozni a sárgarozsda a Karintia fajtáiban?

  1. Ausztriában jelentős mértékű a biogazdaságok aránya. A vegyszeres növényvédelem hiányában létfontosságú tehát az ellenálló kalászos fajták vetése.
  2. A számos különböző öko programnak köszönhetően az ausztriai gazdák extra támogatásban részesülnek, amennyiben lemondanak egy vagy több növényvédő szeres kezelésről. A vegyszeres növényvédelem így gyakran elmarad, tehát ugyancsak kiemelkedő kérdés a fajtaválasztás.
  3. Ausztriában amennyiben egy kalászos fajtát jelentős mértékben érint a rozsdafertőzés, úgy az azonnal visszavonásra kerül, a fent vázolt okokból kifolyólag a jövőben eladhatatlanná válik.

Összefoglalva: a piac kényszerítő ereje, és a kiváló nemesítői munkának együttesen köszönhető, hogy a Karintia Kft. fajtái az idei szélsőséges időjárási körülmények között is bizonyítottak.

Mi a Karintia Kft. válasza a kiszámíthatatlan, évről évre változó viszonyokra? Kérdésünkre Fejes Vilmos, a Karintia Kft. vetőmag üzletág vezetője válaszolt.

Cégünk őszi kalászos vetőmag kínálatában megtalálhatóak mind a bőtermő, mind a prémium kategória képviselői is. Az óriási, akár 10 tonna terméspotenciállal rendelkező Balaton fajtánk mellé ebben a kategóriában két új képviselő érkezett. 
A Pedro és a Barok az ország legkülönbözőbb termőterületein ugyancsak kimagasló termésátlagokat produkált.

A több lábon állás érdekében nem feledkezhetünk meg a prémium, tehát a magas minőségű fehérjetartalommal rendelkező őszi búzákról sem. A Fulvio, Peppino, Adesso, Fridolin, Gallio fajtáink közül nem egy szintén képes a kiemelkedő minőség mellett a 7 tonna feletti termésre is. Jól látható a piacon, hogy nyílik az árolló. Jelentős mértékben, tonnánként 10 000 forintot meghaladóan eltávolodott egymástól a takarmány- és étkezési búza ára. Ezen kiváló fajták egészséges arányban történő vetése mind a mennyiségi, mind a minőségi termény előállításra kiváló megoldást jelentenek!

Végül kíváncsiak voltunk Túróczi Csaba, Szekszárd környéki gazda véleményére, aki évek óta eltántoríthatatlanul a minőségi kalászos fajtákat veti.

5 éve vetem a Karintia Kft. Fridolin nevű prémium búzáját, és évről évre nagyon meg vagyok vele elégedve. Az idei év bizonyította be leginkább, hogy milyen stabil fajták is ezek valójában! Egyszeri gombaölőzés mellett az állomány teljesen egészséges maradt, és még a csapadékos időszak ellenére sem tapasztaltam rozsdabetegséget. 15 feletti fehérjével, 6 és 7 tonna között takarítottam be, mely ilyen minőség mellett mindenképp meggyőző.