MENÜ

Szeptemberi Gépmustra

Oldalszám: 91
2014.09.04.

Megújult az Elios sorozat
Univerzális grubber

Megújult az Elios sorozat

A CLAAS cég átdolgozta, továbbfejlesztette a kompakt traktorok sorába tartozó Elios traktorcsaládját. Az új 200-as típusjelű sorozat négy modellből áll, 55–72 kW (75–98 LE) teljesítménytartományban. Erőforrásuk az Arion 400 sorozathoz hasonlóan egy négyhengeres, 3, 4 liter lökettérfogatú, common-rail befecskendezésű FPT dízelmotor. A turbófeltöltős, töltőlevegő hűtésű, füstgáz-visszavezetésű és DPF részecskeszűrővel ellátott motor teljesíti az EUR IIIB/Tier 4i emissziós normákat. Az alacsony súlypontú univerzális erőgép formája is modernizálásra került, így illeszkedik az aktuális CLAAS traktordizájnba. Vezetőfülkével is szállítják, amelyet szintén áttervezte. A nagyobb ablakfelületek jobb kilátást biztosítanak minden irányban, és a kezelőszervek is korszerűbbek a korábbinál. Üzemanyagtartályát 95 l-esre növelték.

Az új CLAAS modellek idén ősszel kerülnek piacra

91.1.claas

91.gépmustra

   

Univerzális grubber

Az Amazone cég legújabb gyártmányai a 
Cenius 5003-2TX és a 4003-2TX típusjelű szántóföldi nehézkultivátorok (az úgynevezett grubberek). Az 5, illetve 4 méter munkaszélességű univerzális talajművelő eszközökkel a TX grubber sorozat tovább bővült, most már lefedik a 4–7 méter munkaszélesség-tartományt. A négy sorban elhelyezett kapák osztástávolsága 200–300 milliméter között változtathatók, a keretmagasság meghaladja a 80 cm-t. Ezekkel a geometriai jellemzőkkel optimálisan biztosítható a nagy mennyiségű szármaradvány eltömődésmentes talajba dolgozása.

A kapák túlterhelés elleni biztosítása kétféle módon lehetséges. A nehezebb talajokra alkalmas C-Mix-Super kapák rugós, míg a könnyebb talajokra ajánlott C-Mix-Special kapák nyírócsapos biztosításúak.

A talajfelszín-egyengetést sima vagy csipkés tárcsasor végzi. A talajviszonyoktól függően pedig különböző profilú hengerek gondoskodnak a talajlezárásról. Utóbbiak egyben a mélységszabályozásban is szerepet játszanak, együtt a mellső támasztókerekekkel. A félig függesztett munkagép földúton vagy közúton történő vontatását a második kapasor mögött elhelyezett, mechanikusan kiemelhető, illetve leereszthető gumikerekes futómű segíti elő.