MENÜ

Búza alaptrágyázás Borealis L.A.T technológiával

Oldalszám: 35
Makra Máté 2014.09.01.

A legújabb, nagy termőképességű búzafajtákban, valamint hibridekben rejlő lehetőségek (mind mennyiségi, mind minőségi) kihasználásához a termesztéstechnológiai elemek szakszerű végzésére különös figyelmet kell szentelni. Nem maradhat ki a megfelelő tápanyagellátás sem, melynek alapja egy, a búza igényeit a megfelelő mértékben kielégítő szintű alaptrágyázás.

A búza fejlődése kezdetén különösen a foszfort igényli, de nem szabad megfeledkeznünk a kálium pótlásáról sem. A növények a nitrogént csak megfelelő foszforellátás esetén tudják hasznosítani, ezért az ideális táparány eléréséhez szükséges, hogy az alaptrágyával elegendő mennyiségű foszfort juttassunk ki. A kálium javítja a növények vízgazdálkodását, fokozza a stressz- és fagytűrő képességét. A foszfor és a kálium teljes mennyiségét ősszel kell kijuttatnunk, melynek jelentőségét az ábra is mutatja. A tenyészidőszak egészét tekintve azonos NPK-
szint mellett az ősszel kijuttatott 50–50 kg P és K hatására a tavaszi hasonló dózisú PK-trágyázáshoz viszonyítva hektáronként több mint 0,4 tonna terméstöbblet realizálható.

Alaptrágyázásra mindenképpen egy jó minőségű, a tápelemeket a megfelelő arányban tartalmazó komplex műtrágya javasolható, mely használatakor mezo- és mikroelemeket is juttatunk a talajba.

A Borealis L.A.T által forgalmazott termékek közül a következőket ajánljuk a búza őszi alaptrágyázásához:

 35.1.Borealis

  • A kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú talajokra a COMPLEX 15/15/15+7 SO3+Zn műtrágyát, mely harmonikus tápanyagarányt biztosít a növények számára.
  • Amennyiben a talaj foszforral közepesen, káliummal viszont jól ellátott, a COMPLEX 20/20+7 SO3+Zn, illetve a COMPLEX 18/26+10 SO3 műtrágyáinkat.
  • Gyenge foszfor-, viszont jó kálium-ellátottság esetén célravezető lehet a MAP 12/52 és DAP 18/46 műtrágyák alkalmazása, mivel ezekkel lehet a legmagasabb foszforadagot kijuttatni az áttelelést még nem veszélyeztető nitrogéndózis mellett.
  • Olyan talajokra, ahol jelentős mennyiségű foszfor és kálium kijuttatására van szükség, az általunk forgalmazott PK-műtrágyákat (COMPLEX 0/25/25, COMPLEX 0/10/25+15 SO3); valamint a VARIO termékcsalád tagjait (VARIO 6/21/21 és 7/20/20+5 SO3) ajánljuk.

A búza tápanyagellátásával kapcsolatos kérdéseivel keresse bizalommal értékesítő kollégáinkat!

Makra Máté

Borealis L.A.T Hungary Kft.

www.borealis-lat.com

79 Borealis