MENÜ

Horsch Terrano FM- az univerzális szántóföldi kultivátor

Oldalszám: 15
2014.09.01.

A Horsch az első szántóföldi kultivá-
tort 1997-ben gyártotta. Már akkor az volt a cél, hogy a kultivátor a sekély tarlóhántásnál is teljes keresztmetszetben átvágja a talajt, megszüntesse a kapillaritást, bekeverje a szármaradványt és a hullás magvakat, valamint egyengesse a talajfelszínt. Ezek a követelmények a mai napig állnak, a különbség az új fejlesztésű Terrano FM és a közel 20 évvel ezelőtt megalkotott FG között annyi, mintha megnéznénk egy mostani és egy 20 évvel ezelőtt gyártott autót.

Az elmúlt évtized során nagyon sokat fejlődtek a mezőgazdasági vállalkozások, LE tekintetében is, így a gépeket egyre stabilabban kell megépíteni, mert ha valaki ma beruház egy Horsch kultivátorba, és holnap vásárol egy 50–100 LE-vel nagyobb traktort, akkor általában nem cseréli le a munkagépet, hanem gyorsabban és mélyebben húzza. Ezért is van az, ha ránézünk a Horsch Terranóra, látszik, hogy mennyire robusztus. Manapság a Terrano FM kultivátort a tarlóhántástól az alapművelésig használják, tehát 5–30 cm között dolgoznak a kapák, ezt az igénybevételt is kell bírnia a gépnek.

A késő őszi alapművelés idején, ha nedves a talaj és nem szeretnénk nagyon visszatömöríteni, vagy a henger igen ragadna, akkor a Terrano FM-et – köszönhetően a gépbe beépített járószerkezetnek – henger nélkül is működtethetjük. Ekkor a mélységállítás a mellső támasztókerekeken és a járószerkezeten történik.

A Horsch megépítette a Partner HT 2800 l-es, három pont függesztésű tartályt is, amely osztott, és ebből kifolyólag a talajműveléssel egy menetben kétféle műtrágyát is kijuttathatunk. A mono műtrágyák mindig olcsóbbak, mint egy komplex, és ebben az esetben pont a kívánt mennyiséget tudjuk kijuttatni, háromféle módon: a művelési mélységbe, sekélyre, fele-fele arányban mélyre és sekélyre.

Azt már sejteni (tudni), hogy hamarosan elindul a zöldítő program. Aki AKG-s annak kötelező, de ne csak azért szórjunk apró magot, hogy ki legyen pipálva a művelet, hanem nézzünk is utána, hogy melyik növény milyen hatással van a következő kultúrnövényre. A zöldtrágya 
lényege, hogy nagy mennyiségű szerves anyagot hozzon. Tapasztalatból tudjuk, hogy nem szerencsés, ha a tarlóhántással egy menetben szórjuk ki az apró magvakat, mert a nagy mennyiségű szalmával egy menetben bekeverve nem tud rendesen csírázni, ill. fejlődni. Ajánlott a tarlóápolással vagy az alapműveléssel egy menetben vetni a zöldtrágyát. 
A Partner HT tartály segítségével egy menetben ki tudjuk juttatni az alap műtrágyát és a zöldtrágyának szánt vetőmagot is. Számítások szerint, ha a Partner tartályt optimálisan használjuk ki, akkor ez az a beruházás, ahol a beruházási költség a leghamarabb megtérül.