MENÜ

Moduláris vetőgéppel erősít a Vogel-Noot

Oldalszám: 83
2014.09.04.

Szűk körben prezentálta a hazai sajtó munkatársainak legújabb munkagépét az osztrák központú Vogel-Noot gépgyártó Somogyapátiban. A hazai gépgyártáshoz is hozzájáruló vállalat meglévő eszközeik mellett az újonnan bemutatott vetőgéppel kívánja erősíteni pozícióját versenytársaikkal szemben.

83.1.vogel

 

„Régi álom vált valóra” – jelentette ki Gazsi Zsolt, a Vogel-Noot magyarországi értékesítési vezetője a rendezvény sajtótájékoztatóján.  Jelenleg a TerraVant névre keresztelt moduláris vetőgép kooperációban készül, de teljes minősítésében egy Vogel-
Noot vetőgépként kerül piacra. A 3 és 8 méter közötti munkaszélességben elérhető gépcsalád létjogosultsága a rendkívüli sokoldalú felhasználhatóságban, valamint kombinálhatóságában rejlik. E megoldással a felhasználónak lehetősége nyílik, hogy termesztéstechnológiától, gépállománytól, talajtípustól és sok egyéb tényezőtől függően egy korszerű géphez jusson. Az eszköz összesen négy főegységre bontható: tartály, elmunkálók, tömörítő keréksor, vetési szekció.

Az új TerraVant család jelenleg négy tagból, TerraVant 300, 400, 800 és a sajtótájékoztatón is megjelent TerraVant 600 típusokból áll. A vetőgépek kétféle vetőmag-tartálykapacitással érhetőek el: 3600 és 5500 liter. A nagyméretű tartályok kisebbik változata típustól függően egy vagy két, míg a nagyobbik akár három osztásból állhat. E megoldással adott a lehetőség két különböző magfajta precíz vetésére műtrágyaadagolással egy menetben.

A TerraVant első elmunkáló elemei megválaszthatók, így adott a lehetőség több fajta elem alkalmazására. Ennek megfelelően az első művelőelem állhat egy 490 mm átmérőjű tárcsasorból. A tárcsás borona a talaj megmunkálását teljes szélességében és 10–12 cm mélységig végzi. Ha ennél nagyobb munkamélységre van szükség, akkor rendelkezésre állnak speciálisan keskeny rugós kapák két vagy három sorban, amelyek a talajt maximum 30 cm mélységig meglazítják és keverik. 
A műtrágyát tárcsás csoroszlyával 12 cm-ig, míg a kapás rendszerekkel elrendezéstől függően maximum 30 cm mélységben lehet kijuttatni.

A duplatárcsás vetőcsoroszlya nyomógörgők segítségével pontosan tartja a vetésmélységet és gondoskodik az egyenletes mélységű vetésről. Az ellenálló és karbantartásmentes gumicsapágyazás optimális illeszkedést biztosít a talajon. Az 50–120 kg központi csoroszlyanyomás állítás hidraulikusan történik.  Az elektromos hajtású adagolóelem könnyen hozzáférhető, amelyet 1–350 kg/ha vetési mennyiséghez alakították ki.

A vezérlés és az ellenőrzés az ismert Basic-
pro terminál segítségével történik. Az ISOBUS-kompatibilis egység képes a vetőgép teljes ellenőrzésére, két vetőelem egyidejű vezérlésére, a sorelzárásra, leforgatási próbára és a tartályszint ellenőrzésre. Opcionális lehetőség a Digitroll vetésellenőrző rendszerének beszerelése.

Bár a hazai szaksajtó munkatársai elsőként kaptak tájékoztatást a gépről, mégis a világpremiernek számító Nagy Talajművelő Show keretein belül volt működés közben először megtekinthető. A kétállomásos rendezvény szentlőrinci helyszínén a tervezettől eltérően csak állógépként ugyan – köszönhetően a jól ismert augusztusi időjárásnak –, míg Hajdúböszörményben már gyakorlatban is látható volt. A bemutatók ezzel ugyan nem értek véget. A TerraVant 600 a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon is feltűnik, valamint ősszel, több alakalommal is sor kerül egy-egy gyakorlati bemutatóra. A jó ár/érték arányú moduláris vetőgép gyártása 2015-re tehető, de az értékesítési vezető a 2014-es bemutatókkal már jószerével vár megrendelést a tavaszi szezonra.