MENÜ

Gyakorlati bemutatók 
a Bábolnai Gazdanapokon

Oldalszám: 37-38
2014.10.20.

Az szélsőséges időjárás ugyan rányomta bélyegét a 29. Bábolnai Gazdanapok szántóföldi bemutatóira, mégis akadt olyan szerencsés kiállító, mint az Axiál Kft. vagy az Agrotec Magyarország Kft., akiknek a nagy esőzés ellenére is sikerült a tervezett programját megtartania. Az Agro Napló a bemutatón látott gépeket ismerteti röviden. 

Agrotec képek
Első alkalommal a gazdanapokon

Az Agrotec Magyarország Kft. első alkalommal vett részt a kiállításon, valamint rendezett szántóföldi bemutatót Bábolnai Gazdanapok keretében. A gépbemutatóra külön aratási gyakorlattal készültek, amelyen egy Optigép PSM 8 soros, szárzúzós kukorica adapterrel szerelt, Magyarországon az egyik legkedveltebb New Holland CX 8080 kombájn szerepelt. A 8000-es széria összesen 5 tagból, 2 db 5 és 3 db 6 szalmarázóládás változatból áll. A 360 LE-s betakarítógép kiszolgálásában egy nagy teljesítményű átrakócsigával szerelt Fliegl ASW 261 letolókocsi segített, míg a terményszállítást az elsősorban országúti szállításra alkalmas 18 t teherbírású Fliegl DK 180 pótkocsival oldották meg.

A betakarítási bemutatót követően a munkagépek ismertetése következett a New Holland erőgépek közreműködésével. A legkisebb T5-ös szériától egészen a T8-asig, azaz 95 LE-től 390 LE-ig szerepeltek különböző traktormodellek.

A talajmunkagépek közül olyan eszközökkel találkozhattak az érdeklődők, mint a Dondi 5 késes lazítója vagy a cég termékpalettájára nemrég felkerülő Great-Plains Simba rövidtárcsa és tárcsás szántóföldi kultivátora.

 

Utóbbi azon gazdaságok számára érdekes célgép, akik a csökkentett menetszámú talajművelésre fektetnek hangsúlyt. 
Az osztrák Pöttinger cég részéről az 5+1 ekefejes félig-függesztett Servo 6.50 típusú ekéje mellett két vetőgépét is láthatták az érdeklődők. A Pöttinger Vitasem 402 névre hallgató mechanikus munkagép 4 méteres munkaszélességgel rendelkezik. Standard felszereltsége olyan kiegészítőket tartalmaz, mint a nyomjelző, az 1400 literes tartály, az elektromos művelőnyom-vezérlés és a magnyomó kerekek és magtakaró pálcák.

Szintén 4 méteres munkaszélességű a Terrasem C4 típusú mulcsvetőgép is, amely egy menetben végzi a talajmunkát és vetőágy-készítést, a tömörítést és a vetést. A vetőgép alapkivitelben is jó szolgálatot tesz, de széles a választék az opciós tételek között, úgy mint a vetésellenőrző rendszer, radarszenzor stb.

 

Fél tucat gépkapcsolat az Axiál bemutatón

Axiál képek
Az 500 m2 területen kiállító bajai székhelyű Axiál Kft. összesen hat gépkapcsolattal kívánta felkelteni partnerei figyelmét a bábolnai bemutatón. Munkagépeiket a 100–360 LE közötti Fendt, CLAAS és Landini traktorok üzemeltették. Talajmunkagépeik közül a hazai gyártású Framest cég függesztett kivitelű Fralaz 2700 4 késsel szerelt középmély-lazítója kapott lehetőséget a bemutatkozásra.

Egyedüli ekeként a kimondottan közép- és kelet-európai viszonylatokhoz fejlesztett Grégoire-Besson SPMFB 9 5 + 1 fejes változat volt látható működés közben.

Sekély, teljes felületű tarlóműveléshez, intenzív talajkondicionáláshoz és a szármaradványok bekeveréséhez alkalmazható a Horsch Terrano 5 FM. A kultivátor és a Partner HT függesztett tartállyal bővíthető, hogy az őszi alapműveléssel egy menetben a műtrágyát is ki tudjuk juttatni. 


A kombinált munkagépet egy Topcon System 350-nel felszerelt Fendt 933 Vario üzemeltette. A rendszer lehetővé teszi a nagy pontosságú, akár 2 cm-es korrekciót szolgáltatástól függően. A német Horsch cég termékei közül a Pronto 4 DC vetőgép is megmutatta munkáját. Alkalmazási területe igen széles: eke után, mulcsvetésre, de akár direktvetésre is alkalmas. Nagy a területteljesítménye, mivel 10–16 km/h-val vontatható. A talajegyenetlenségeket pontosan leköveti +/- 7,5 cm-es különbségig. Emellett a csoroszlyanyomás fokozatmentesen állítható, 5–120 kg-ig, a talajállapotoktól függően. Teljesítményigényéből adódóan egy 200 LE teljesítményű CLAAS Axion 810-es traktorral került párba.

Elsősorban a közepes gazdaságok részére ajánlották a Berthoud Sprinter szántóföldi permetezőt a gyakorlati bemutatón. 
A 18 m keretszélességgel bíró Sprintert 2500 liter térfogatú, könnyen tisztítható tartállyal és egy 260 literes tisztavíz-tartállyal szerelik. A szórókeret hidraulikus nyitású, paralelogramma emelésű, és egy központi csapon nyugszik. Magassága 50–250 cm között állítható. A permetlévezetékek és a négyállású fúvókatartók jól védetten helyezkednek el. A permetezési és egyéb funkciókhoz az anyagáramot a Berthoud által kifejlesztett és évtizedek óta gyártott 3 hengeres dugattyús szivattyú szolgáltatja.

Újdonság volt az idei bemutatón a Monosem ikerersoros vetőgépe. 
Az európai piac tekintetében mindenképpen újdonságról beszélhetünk. Kukoricavetés mellett csupán vetőtárcsa cserével, akár napraforgóban, de ami még érdekesebb lehet, repcében is alkalmazható. 
A gép egy merev vázú kivitel, melynek szélessége 4,6 méter, erre a vázra 12 db NG PLUS Monoshox – lengéscsillapítóval szerelt – vetőelem van felfüggesztve egymástól eltolva, melyet egy szinkronizáló egységgel tudunk beállítani, hogy a kívánt háromszög formában helyezze le a magokat. A gép képes műtrágyát és mikrogranulátumot is egy időben kijuttatni. A műtrágyát FRONT műtrágyatartályból, pneumatikusan hátra vezetve a tárcsás csoroszlyával helyezik le az ikersorosok közé, a mikrogranulátum a sornyitó csoroszlyák közé kerül a mag közvetlen közelébe.

A szántóföldi bemutatón készült képek megtekinthetők az Agro Napló facebook oldalán