MENÜ

Ahol a munka kikapcsolódás

Oldalszám: 38
Hardi Judit 2014.11.04.

Gyömrei Antal Hódmezővásárhelyen vezeti családi gazdaságát. A minőségi növénytermesztéshez – vallja – nemcsak kiváló gépekre, de elhivatottságra is szükség van. 

38. Gyömrei

Mióta foglalkozik mezőgazdasággal?

1972-től 1981-ig dolgoztam mezőgazdasági gépészként egy állami gazdaságban. Ezután magánvállalkozó lettem, a rendszerváltozás után pedig családi vállalkozásba kezdtünk – igaz, akkor még nem így hívták ezt a fajta gazdálkodási tömörülést.

Családi gazdálkodásról beszél: kik dolgoznak a gazdaságban?

A fiam, a lányom, a vejem és én. 
A lányom végzettségét tekintve közgazdász, de a gazdaságban növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozik. A fiam és a vejem is tanulta a növénytermesztést, ők azonban a gépészethez is értenek, hiszen gépész végzettségük is van, mindketten Csongrádon tanultak. Én magam növénytermesztő-gépész vagyok. Mindenki csinál mindent: a fiatalok is dolgoznak a földeken, beülnek a traktorba, végzik, amit kell. A papírmunka többnyire rám marad, de ha azzal végzem, kimegyek én is és szántok, aratok – attól függően, éppen milyen munkát kell megcsinálni. A családtagokon kívül van még négy alkalmazottunk is.

Mi a helyzet az „utánpótlással”?

A lányoméknak van két kisgyerekük: a leány-
unokám három, a kisfiú pedig másfél éves. 
Az ő esetükben még természetesen nem lehet semmi biztosat kijelenteni a jövőjüket illetően, hiszen még nagyon picik, de az már most sokat elárul róluk, hogyha meghallják a traktor berregését, már rohannak az udvarra. Ha tehetik, szüleikkel, vagy velem be is ülnek a traktorba. Azt hiszem – mivel ebben a közegben nőnek fel – ők is szívesen választják majd ezt a szakmát hivatásukul.

Hol gazdálkodnak és mekkora területen?

Hódmezővásárhelyen lakunk, itt van a telephelyünk is. Összesen 350 hektárnyi területen gazdálkodunk.

Mivel foglalkoznak?

A fő tevékenységünk a búza-, kukorica-, repce-, napraforgó-termesztés. A terület 60-70 százalékát foglalja el a búza, ez úgy 160 hektár, kukoricát körülbelül 80 hektáron tartunk, repcét negyven hektáron, a maradékon pedig napraforgót termesztünk. Korábban foglalkoztunk mustármaggal – úgy két évig –, de nem éppen sikerorientált ezt a növényt termeszteni, ezért felhagytunk vele. Ahogyan a fénymag és a különböző madáreleségnek való magokkal is, hiszen drasztikusan csökkent a felvásárlói áruk, nem érte meg velük foglalkozni. Mostanra maradt ez a négy növény.

Állatot tenyésztenek?

Igen, évente 80–100 hízót tartunk, és azokat értékesítjük a környéken. Nem egyszerű ilyen kis tételben értékesíteni, mostanában a pusztaföldvári vágóhídra adjuk el őket.

Ekkora területhez és ennyi munkához megfelelő gépek szükségesek. Ha jól tudom, több New Holland márkájú géppel rendelkeznek. Mikor kerültek kapcsolatba a márkával?

Természetesen, fontos a megbízható gép. A New Hollanddal 1998-ban kerültünk kapcsolatba, akkor vettük meg az első ilyen típusú gépünket, majd 2003-ban a következőt, akkor még az IKR Zrt.-től. (A márka forgalmazója azóta az Agrotec Magyarország Kft.) 
Az első gépünk egy TX 66-os kombájn volt, azóta bővült a gépparkunk. Van többek között egy TG255-ös és TM 115-ös traktorunk. 2008-ban lecseréltük a kombájnunkat, és vettünk egy nagyon korszerű – ezt azóta is fenntartom, hiszen a mai napig tökéletesen elégedettek vagyunk vele – CR9080-as rotoros kombájnt. 2012-ben pedig vásároltunk egy T8.390-es traktort.

Miért választották 2003-ban és az elmúlt években is a New Holland gépeit? Mitől jobbak ezek a traktorok, kombájnok, mint a versenytársaik?

Amikor először körbenéztünk a piacon, azért választottuk a New Holland gépeket, mert ár-érték arányban ezt a márkát találtuk a legmegfelelőbbnek. Azóta sem csalódtunk bennük, ezért is választunk újabb és újabb gépeket a New Hollandtól, ha frissíteni kell a gépparkunkat.

Az első kombájnunk, a TX66-os egyik legkiemelkedőbb előnye például, hogy a hektárra vetített üzemanyag-fogyasztása rendkívül kedvező. Sőt, ez a legalacsonyabb: hektárnyi búzához 12–14 liter üzemanyag kell, a napraforgóhoz is elég 8–10 liter.

A rotoros kombájn megvétele jelentős előrelépés volt számunkra. Csakúgy, mint a TX66-osnál tapasztaltuk, az üzemanyag-fogyasztása kiváló – sokkal kevesebbet használ, mint a versenytársai. Emellett a gép finomabb csépelésének köszönhetően sokkal tisztább terményt és kevesebb tört szemet kapunk. Ráadásul a munkát a TX66-osnál jóval nagyobb teljesítménnyel végzi.

Milyen a kapcsolatuk a szervizzel, az alkatrészellátással?

Ennyi év alatt még nem volt gondunk velük, mind a szerviz, mind az alkatrész-utánpótlás nagyon gyors. Korrekt a céggel való kapcsolatunk. Ha bármire szükségünk volt, azonnal megoldották a problémát, vagy akár pár órán belül szállították a kívánt alkatrészt. Ha éppen nem volt raktáron, a megrendelés után maximum két-három munkanappal később megkaptuk. Mivel én is, a fiam is és a vejem is gépész végzettséggel rendelkezünk, a kisebb problémákat mi magunk is meg tudjuk oldani, de bármi segítségre van szükségünk, mindig készséggel állnak a rendelkezésünkre.

Mik a terveik?

Szeretnénk majd a sertésállományunkat növelni, és a távoli jövőben hízómarhát is tartani. De ezek egyelőre távoli tervek. A lényeg, hogy ugyanolyan lelkesedéssel és szeretettel végezzük a munkánkat, mint eddig is. Hiszen számomra – egy-egy papírmunkával töltött nap után – ez nem is munka, inkább kikapcsolódás. Ahogy az ember beül a gépbe, kimegy a földekre, kiszakad a világból – már ezért a nyugalomért megéri ezt csinálni.

Hardi Judit