MENÜ

Antonius 3. rész

Oldalszám:
2014.11.11.

Előző lapszámunkban az ANTONIUS őszi búza termesztési igényeit és tápanyagellátását vizsgáltuk. Jelen cikkünkben pedig a növényvédelemre térünk ki.

Az ANTONIUS-t lehet korán, szeptember 20. – október 10. között vetni, de ilyenkor feltétlenül védekezni kell a levéltetvek ellen. Ennek legegyszerűbb és legolcsóbb módja a rovarölő szeres csávázás (Celest Top vagy Yunta Quattro).

Állománypermetezés esetén a rovarölőszerekkel együtt - Decis Mega, Fendona, Fury, stb. - kijuttatható cinktartalmú lombtrágya is a gyökeresedés elősegítésére vagy elvégezhető a gyomirtás a széltippannal fertőzött területeken.

Ezzel egy menetben vagy külön elvégezhető a gyomirtás - Lintur, Sekator, stb. -, vagy a folyékony műtrágyázás előtt vagy után, vagy a szárszilárdítással egy menetben - pl. Biathlon 4D és Cycocel segítségével. Az utóbbi években a legfontosabb gyomfajok a nagy széltippan, a mezei acat, a ragadós galaj, az ebszékfû, a parlagfű és a napraforgó voltak.

Az első gombaölős kezelés elvégzése szárbainduláskor indokolt, de a 2-3. szárcsomó megjelenésekor is szükséges lehet, majd később a kalász megjelenésekor - Amistar Xtra, Artea, Falcon Pro, Seguris, Tango Star, Bumper Super, Wirtuoz stb. szerekkel az előző lapszámban megjelent cikkünkben említett lombtrágyázással egy menetben.

Kalászvédelemre felhasználható gombaölő szerek: Cherokee, Opera New, Prosaro, Zantara stb.

Az Antonius fuzárium ellenállósága kiváló, ennek ellenére a fuzárium ellen, főleg csapadékos évjárat esetén a védekezést célszerű betervezni.

A Saatbau Linz Hungária Kft. és a Lajtamag Kft. közös kínálatában az Antonius mellett több hasonló paraméterekkel bíró fajtával találkozhatnak a termelők. A már szélesebb körben ismert VULCANUS és a STEFANUS mellett egyre többen keresik a „tar” AMICUS-t is.

Bízunk benne, hogy cikksorozatunk segítséget nyújtott a döntésben és a termesztésben is sikerrel hasznosítják az Önökkel megosztott gyakorlati tapasztalatokat!