MENÜ

Serrat, a „csodazúzó”

Oldalszám: 37
Nagy Márk 2014.11.04.

Egyre népszerűbbek hazánkban 
a Serrat zúzók. Lássuk csak, két vásárló tapasztalatai alapján, miért is lehet ez.

  

37. Serrat Szilágyi
Szilágyi János, Csenger

Gép típusa: Serrat Agricola Pro 2000 (2013)

Üzemeltető traktor: New Holland 110 LE

 

Hol használja a Serrat zúzót?

„Útszélek, bejárók, erdőszélek, legelők tisztán tartásához valamint szántóföldi kultúrák szármaradványainak zúzására is ezt használom, mivel nincs másik zúzó jelenleg a gazdaságban.”

 

Mik a tapasztalatai a Serrat zúzóval?

„A hozzáfűzött elvárásaimnak teljes mértékben megfelel, eddig nem okozott csalódást. A zsírzáson kívül más teendőm nem volt a zúzóval, pedig már kb. 60–70 ha-os területet lezúztam vele nehéz körülmények mellett. A gyári 10–12 cm-es ágvastagságot a gép szépen zúzza, de finoman használva vastagabb ágakat is lezúzott a gép. A területteljesítmény nálam jellemzően 40–50 perc/ha, de ez természetesen a terület állapotától is nagyban függ. A nagyon „dzsungelos” terület, illetve vastag hajtásos területen a zúzó hátsó kosarát hidraulikusan felnyitva megnagyolom a területet, majd a kosarat visszazárva újra átmegyek az egészen. Ezek után csak kb. 1–2 cm-es törmelék marad a gép után.”

 

Miért a Serrat zúzót választotta?

„Mert univerzális zúzónak tartom, és jól ki tudom használni úgy szántóföldön, mint egyéb területeken, legelőkön, útszéleken. Sok gépet megnéztem mielőtt döntöttem a Serrat megvásárlásáról. Nem bántam meg, sőt, jó szívvel ajánlani tudom minden gazdálkodó kollégámnak.”

  

  

37.Serrat Nagy B.
Nagy Barna, Nagyar

Gép típusa: Serrat Agricola Pro 2000 (2012)

Üzemeltető traktor típusa: New Holland 90 LE

 

Hol használja a Serrat zúzót?

„Legelő tisztítására, útszélek, táblavégek, bejáratok karbantartására, 
ártéri rekettyések megszüntetésére, erdészeti sarjak irtására.”

  

Mik a tapasztalatai a Serrat zúzóval?

„A munkaszélesség miatt talán kissé szaporátlan dolgozni vele, de ez előnyére is válik, mert a kis mérete miatt könnyebb mozogni vele. A környék gazdálkodói „csodazúzónak” keresztelték el. A tapasztalatom, hogy lehetne nagyobb teljesítménnyel is üzemeltetni (kb. 130 LE), mert a gép alkalmas volna rá és akkor nőne is a területteljesítmény. Műszakilag nagyon meg vagyok elégedve vele, eddig kb. 300 ha elvadult gyepterületet állítottam vissza művelésre, illetve 20–30 ha utat, bejárót takarítottam meg, de ez idáig csak zsírozni kellett a gépet. Kinyitott hátsó kosárral 5–10 cm-es a zúzalék, míg zárt kosárral 1–2 cm-es darabokat hagy maga után, ami szinte észre sem vehető a területen, és az állatok lábán nem hagy sérülést. Ezért is ahol a juhok járnak, vagy balesetveszélyes lehet a terület (járdák, kerékpárutak) ott mindig lecsukott kosárral használom a gépet. A területteljesítményét nehéz megállapítani, mert nagyban függ a terület állapotától, de nagyon elhanyagolt területen 1–2 ha/nap, de kevésbé elvadult esetén 5–6 ha/nap. Bokros területeken 5–10 cm tőátmérő a jellemző, akác és egyéb sarjaknál 15 cm átmérők is előfordulnak, amiket a Serrat zúzóval tudok kezelni. Ráadásul a tönköket is szépen meg tudom dolgozni a géppel. Az ártérben olyan területet hagy maga után, mintha talajmarózva lett volna.”

 

Miért a Serrat mellett döntött vásárláskor?

„Erős, robusztus felépítésű, jól alkalmazható elvadult legelők tisztántartására, ár-érték aránya kiemelkedő.”

 

Mit üzenne azoknak, akik Serrat zúzó vásárlásán gondolkodnak?

„A zúzóval nagyon meg vagyok elégedve. Nyugodt szívvel tudom ajánlani minden erdővel, legelővel rendelkező gazdálkodónak.”

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A spanyol Serrat gyár erdészeti felhasználású zúzókat gyárt, kínálatukban találhatóak zúzók, melyeknél a kalapácsok a rotorba vissza tudnak fordulni, zúzalékgyűjtős gépek – Biomass sorozat –, melyekkel akár pótkocsira lehet a zúzalékot gyűjteni további felhasználásra (kazánba, talajfelszín takarására) vagy olyan zúzók, melyek a zúzalékot csigával oldalra hordják ki, hogy a fák tövét takarják.

 

Bővebb információt a www.szegana.hu honlapon találhat.

Nagy Márk